Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Trump – najpošteniji predsjednik u novijoj povijesti
Datum objave: 7. lipnja, 2017.

Nakon pobjede Trumpa na posljednjim izborima najednom su mainstream mediji počeli spominjati pojam "fake news", lažne vijesti, zahvaljujući kojima je Trump dobio izbore. Umjesto da se pokriju ušima i zašute jer je predsjednik postao unatoč tome što su baš svi ti mediji "trampali" protiv njega, da su se oni pokazali kao strogo kontrolirani sustav koji je izbacivao svednevice "fake news" kao pura drek, oni i dalje iskrivljuju zbilju i manipuliraju. Ovdje nije bitno što moja malenkost misli o Trumpu (nisam naivan...), ovdje je bitno samo jedno: Treba li Trump odstupiti zbog navodnih ili stvarnih veza s Rusima preko svog "rodijaka" Kushnera, kako to već mjesecima trube mainstream mediji tražeći Trumpovu glavu. Odgovor je ne, čak i da su te veze (bile) stvarne.

Uzmimo da je Kushner, ili sam Trump, doista prije Trumpova osvajanja Bijele kuće kontaktirao s Rusima, pa i s njihovim tajnim službama, to uopće nije problem, to je naprosto iskonstruirana afera.

Postoji jedna (malo) zaboravljena knjiga autora Richarda Mossa pod nazivom "Nixon's Back Channel to Moscow: Confidential Diplomacy and Détente" u kojoj se jasno vidi da je praksa kontakata američkih predsjednika s Moskvom mimo službi, mimo administracije, preko osobnih prijatelja i rođaka bila uobičajena praksa, kao što je to činio "rodijak" Kushner u ime Trumpa.

"Back channel"

Kako u samom naslovu knjige stoji, takva praksa (ne samo) američkih predsjednika tehnički se zove "back channel", dakle, tajni, sekundarni put mimo znatnog dijela američke administracije i tajnih službi.

Nixon, prije nego što je pobijedio na predsjedničkim izborima 1968. ovaj posao povjerio je svom prijatelju Robertu Ellsworthu koji je bio u tajnom kontaktu sa sovjetskim ambasadorom Anatolijem Dobrinjinom sa svrhom da pripreme sporazum o zabrani proliferacije nuklearnog naoružanja na Srednjem istoku. Paralelno s ambasadorom, drugi Nixonov "back channel" vodio je prema KGB-u Kissinger, i to s kagebeovcem Borisom Sedovom. Na jednom skupu sama Condoleeza Rice 2007. godine pohvalila je ovu Nixonovu "trumpovsku" rabotu jer je dovela "do popuštanja i zaustavljanja eskalacije nuklearnog naoružavanja." I J. F. Kennedy prije Nixona također se služio Trumpovim "neviđenim" i "skandaloznim" metodama kontakata s Rusima. Taj posao Kennedy je povjerio nepotistički, kao i Trump, svom "rodijaku", bratu Bobu koji je na liniji držao u kontekstu "back channel" politike kagebeovca Georgija Bolšakova. Upravo je takav način vođenja "trumpovske" ruske politike bio, među inim, jedan od faktora smirivanja kubanske krize koja je zamalo stropoštala svijet u nuklearnu katastrofu.

"Back channel" politika nije primjenjivana samo prema Rusima, već i prema opasnom Homeinijevom režimu u Teheranu kada je Raegan tu "prljavu rabotu" povjerio svom intimusu Michaelu Ladeenu, dok je Obamin čovjek za iste namjene bio također njegov prijatelj William Miller.

Ovo čime žele srušiti Trumpa, kao mnogi prije njega, kao i Nixon 1968. dok se još borio za ulazak u Bijelu kuću, politička je metoda koju je mimo (velikog dijela) administracije i službi primjenjivao ama baš svaki američki predsjednik u novijoj povijesti. To da je i Trump preko svog rodijaka Kushnera ostvario kontakte s Rusima je vijest kao da kažete da Hrvati govore hrvatski, da pas laje ili da koka kokodače, ili da egzaktno utvrdite da ispod savskog mosta teče Sava, a ispod dravskog Drava.

Nije vijest, nije afera

Osim što nije vijest, to nije ni afera, niti zaslužuje toliki publicitet.

Trump je jednostavno munjen k'o šiba, politički nekorektan i izravan, i kao takav zamjerio se svima, posebno medijima, jer je protiv sebe imao sve njih, i Obamu i Hillary, cijelu dinastiju Clintonovih, Soroseve plaćene prosvjednike, i Wall Street, medije, pa čak i svoju stranku - i sve je pobijedio. Sam. Tu je cijeli problem.

Umjesto Trumpa, što se aktualnog kaosa tiče, koji pogađa i Europu u ovoj invaziji iz islamskog svijeta i valu terorizma, zapravo džihada protiv Europe, mediji bi na stup trebali nabiti Obamu i Hillary koji su pokrenuli kaos napadom na Libiju i provociranjem tzv. arapskog proljeća kako bi, među inim, maknuli (ah ne opet) ruski utjecaj iz tog područja. Za razliku od svih navedenih po ovom pitanju Trump je najpošteniji predsjednik u američkoj novijoj povijesti jer je još u kampanji javno (!) rekao kako želi obnoviti dobre odnose s Rusijom, da želi da postanu saveznici "u borbi protiv terorizma i promicanja mira u svijetu." I što je napravio? Mimo korumpiranog američkog establišmenta (posebno Clintonovi) uputio svog "rodijaka" Kushnera da uspostavi "back channel" kako bi gasio vatru koju je nobelovac za mir Obama zakuhao. Neviđeno, nečuveno, neoprostivo... Ma fuj!