Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Neka Bog blagoslovi Milorada Pupovca!
Datum objave: 4. ožujka, 2015.

U sklopu kompleksa talijanskog parlamenta nalazi se i kapelica u koju parlamentarci odlaze na molitvu. U vrijeme dok sam bio u Rimu, dušobrižnik talijanskih parlamentaraca bio je mons. Rino Fisichella, profesor na Gregoriani, s kojim sam neko vrijeme radio u jednom koledžu na Piazzi di Spagna, a povremeno ga je u parlamentu mijenjao i jedan hrvatski svećenik koji danas živi i radi u Zagrebu.

U samom parlamentu povremeno su se organizirali duhovni susreti i savjetovanja. Imaju i stalno zaposlenog đakona, za kojeg zaboravih kako se zvao. Slično je i u Švicarskoj, u Bernu, gdje je istu "funkciju" imao vlč. Thomas, a takva praksa prisutna je u mnogim parlamentima, državnim institucijama u Europi.

Dozvola Milorada Pupovca

Dapače, u samom Bruxellesu, u sklopu kvarta institucija Europske unije nalazi se kapelica Uskrnuća smještena uz samostan Sestara od vječnog klanjanja. Samostan je otkupila Europska unija i u njoj se nalazi knjižnica Europske komisije, dočim su kapelicu otkupili zaposlenici europskih institucija i ona je njihovo mjesto molitve i meditacije. Nakon toga prostor je blagoslovio tadašnji briselski nadbiskup, kardinal Danneels. Za to, koliko znam, nisu tražili dozvolu Milorada Pupovca, kao ni nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kada je pozvala fra Zovka da joj blagoslovi Ured izgovarajući strašne ustaško-klerofašističke i diskriminirajuće riječi koje vrijeđaju i potiču na sukobe u društvu: "Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!" Milorad Pupovac nazvao je taj čin nove predsjednice "teškim atakom na sekularnost i vrijednosti sekularne države". Pupovčevo shvaćanje sekularnosti i mjesta religije u društvu i državi očito nema veze s europskim, to je bojovna sekularnost, posebno prema Katoličkoj Crkvi. U jednom, njegovo shvaćanje sekularnosti bliže je Bakariću nego Habermasu, bliže je Titu nego Angeli Merkel, iz Pupovca je ovom prigodom progovorio mentalni komunist, ujdijevac, danas etnobiznismen. Ovu prikrivenu mržnju raskošno je manifestirao prvi put kada je oklevetao nastajuću hrvatsku državu 1992. godine dok su njegovi sunarodnjaci blagoslivljali Hrvatsku balvanima, lažući kako je Katolička Crkva nasilno prekrstila više od deset tisuća srpske nejači.

Paranoični konstrukt

Čak se i smireni, otvoreni i dobronamjerni don Živko Kustić uhvatio za glavu i tužan odgovorio Pupovcu da ne samo da nije nasilno prekršteno deset tisuća Srba nego nije nijedan! Popovac u maniri bivšeg totalitarnog sustava slobodu religije shvaća kao slobodu od religije, a ljubav prema sebi i svome on automatski proglašava mržnjom prema drugom. Tipični pupovčevski paranoični konstrukt. Tako je u svom izvrsnom, inkluzivnom i tolerantnom inauguracijskom govoru predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sve rekla, pa i svoj stav prema manjinama, uključujući i spolne. Nije se dodvoravala nikomu, pa ni Katoličkoj Crkvi. Za razliku od Josipovića, Mesića ili Milanovića, Kolindi Grabar Kitarović ne da se ni sto dana da postavi stvari, svaki potez joj se kritizira, uspoređuje s Gadafijem, katoličkom talibankom... Očito je izbor Predsjednice iznenadio i razgoropadio te stare strukture ispale ispod Titova šinjela i velikih patrijarha poput Bude Lončara ili Manolića. Zato ne preostaje drugo već na Pupovca i tu ekipu zazvati Božji blagoslov uz pomirljivu molitvu: Mir vama!