Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Vasina diploma najmanji je problem
Datum objave: 2. travnja, 2014.

Milijan Brkić zvani Vaso, imućan čovjek koji s Karamarkom pretendira osvojiti vlast, plagirao je diplomski rad. Ako kradeš tuđe intelektualno vlasništvo, ako nisi u stanju sam napisati pišljivi diplomski rad, što ćeš tek učiniti kada dođeš na vlast. Sačuvaj nas Bože takvih "promjena vlasti" koje gledamo već dvadesetak godina. No kada bi samo Vaso, tj. samo "desna" strana bila problem, u Hrvatskoj bi već odavno procvjetale ruže.

“Štancanje” devedesetih

Pogledajmo, primjerice, slučaj Josipovićeva čovjeka, g. Joška Pare. On je devedesetih ušao u diplomaciju, i to kao turistički vodič s nekoliko započetih fakulteta i kao takav napredovao do statusa veleposlanika i pozicije pomoćnika ministra. Pitanje je, je li se i on domogao onih brzinskih diploma koje su se brzim studijem krajem devedesetih "štancale", kada se počelo govoriti o profesionalizaciji diplomacije, odnosno o nužnosti visoke stručne spreme? Isto pitanje vrijedi i za mnoge druge ekscelencije, završene srednjoškolce, koji su došli iz novinarstva i srodnih struka za koje u komunizmu nisu bile potrebne fakultetske diplome, poput Hide Biščevića, Vladimira Mateka (on je, doduše, studirao medicinu te nakon jako duge stanke diplomirao), Zorana Bošnjaka ili poslije Jagode Vukušić. Bilo bi, kod njih, dobro provjeriti ne samo diplome nego i indekse. S posebnim naglaskom na g. Joška Paru, koji tek nakon 2000. godine (još uvijek tek sa srednjoškolskom diplomom ili možda ipak s nekom brzom sveučilišnom?) doživljava pravi diplomatski procvat: postaje veleposlanik u Londonu (dok je istodobno supruga Jasna, protivno Bečkoj konvenciji, dopisnica HTV-a, što joj Amerikanci nedavno nisu dopustili), potom preko kratkotrajne veleposlaničke službe u Haagu postaje vanjskopolitički savjetnik predsjednika Josipovića, da bi ga Josipović i Vesna Pusić poslali kao veleposlanika na najprestižnije diplomatsko mjesto u Washington. Kako je to moguće? Među poznavateljima naše vanjske politike, a tu je mogući odgovor, Paro slovi kao britanski čovjek u hrvatskoj diplomaciji. Je li to za državu i društvo veći problem od Vasinog plagijata? Posebna priča na ljevici su i doktori oko predsjednika Josipovića, kao dr. Tatalović, koji su u komunizmu završili izmišljenu znanost zvanu Općenarodna obrana i društvenu samozaštita, koja je i tada izazivala podsmijeh i slovila kao način da se već djelatni aktivisti partijsko-obavještajnog aparata domognu diploma.

Sustavno, a ne selektivno

Uz dr. Tatalovića tu je i Bandić, saborski zastupnik Ivo Jelavić... te cijela plejada danas uglednih političara i diplomata. Što se tiče g. Milijana Brkića Vase, imućnog čovjeka, prema njegovom slučaju nemam trunke sućuti ni razumijevanja. No, u ovom kontekstu nije bitno samo je li netko plagirao ili ne nego i okolnosti i metode kako su "neki" dolazili do diploma i napredovanja. Dakle, idemo stvari otvoriti sustavno, a ne selektivno. U tom smislu, antikomunisti poput Vase možda su samo loši plagijatori tog sustava, sustava koji mu je, čini mi se, oduzeo "kopirajt", a ne tek "diplomu". Možemo stoga slikovito zaključiti upitom: Što je dozvoljeno Parama (Jupiteru), nije Brkićima (volu)? Jupitere u diplomaciju, volove na ražanj!