Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Ministar Jovanović postao katolik
Datum objave: 6. studenog, 2013.

N epodnošljiva lakoća citiranja pape Franje kada i kako kome odgovara postaje već dopadljiva i zabavna. Tako i ministar Jovanović, potaknut homilijom biskupa Pozaića, kontra Pozaića citira papu Franju docirajući biskupu, doktoru moralne teologije, da ne zna što govori kada je na svom području. Jest, dobro je ministar Jovanović poklopio biskupa papom Franjom, pa i u Jutarnjem listu već znaju da papa Franjo zbori o "milosrđu" kontra "doktrine i ideologije", o "savjesti" kontra "moralne rigidnosti", o " milosti" kontra "moraliziranja". Sve točno.

Stav Crkve ili osobni stav?

Nakon što se papa Franjo tako jasno odredio za milosrđe kontra doktrine i ideologije, eto nam jednog od prvih snažnijih dokumenata u njegovom pontifikatu, onog Kongregacije za nauk vjere, gdje se veoma "milosrdno" Crkva pape Franje određuje protiv pričesti rastavljenima i ponovno oženjenima afirmirajući "doktrinu" koja baš i nije u ovom slučaju previše "milosrdna". Jedini problem ministra Jovanovića jest što ne razumije jednu "nebitnu" stvar, budući da se, očito, o važnim temama i za njegovo ministarstvo, informira u novinama i na Fejsu. On, kao i ogromna većina sličnih, ne razumije razinu kada papa daje intervju za novine ili piše osobna promišljanja, od razine kada iznosi nauk Katoličke crkve, kao što je vidljivo iz slučaja rastavljenih i ponovno oženjenih. Naime i Ratzinger je svašta "nadrobio" u svojoj knjizi o Isusu, no, kako sam napominje u uvodu, tu se ne radi o crkvenom naučavanju nego o njegovim teološkim stavovima, pa je neslaganje i kritika moguća, dapače, dobrodošla. Katolička crkva ima hijerarhiju istina, ona nije SDP ili HDZ da se zbog "verbalnog delikta" u nebitnim stvarima izbacuje iz "stranke". Tako i papa Franjo ne govori u istom svojstvu u svojoj knjizi, ležernom intervjuu, ili kada iznosi kao rimski biskup stav Katoličke crkve. Za razliku od Jovanovića, ovu "nebitnost" biskup Pozaić zna, kao što je u svojoj homiliji za Sve svete, kao biskup, dužan iznositi stavove Crkve, a ne svoju osobnu mudrost. Kada pak rekoh da ovo pozivanje na papu Franju od strane gospode kakav je ministar Jovanović postaje zabavno onda mislim na sljedeće. O stavovima po pitanju rodne i homoseksualne ideologije biskup Pozaić je prava kamilica za papu Franju: Kada je u Argentini neki "ministar Jovanović" uvodio rodnu ideologiju i homoseksualne brakove, kardinal Bergoglio došao je u žestok sukob s tamošnjim vlastima.

Sotonska rabota

U pismu karmelićankama kardinal Bergoglio, pozivajući ih na molitvu, te tendencije u "zdravstvenom odgoju" u Argentini naziva ni manje ni više nego sotonskom rabotom. Dakle, veoma "milosrdno" i "politički korektno". Što bi bilo da je prema ministru Jovanoviću biskup Pozaić uporabio takav sotonizirajući rječnik? No, dobro, nećemo ministra opet gnjaviti "detaljima" u Katoličkoj crkvi, načinu funkcioniranja i nauku. Za sada, u duhu pape Franje, treba se nadati da će ministar Jovanović još temeljitije ući ne samo u misao i djelo pape Franje nego u polog Katoličke crkve općenito. Jer, čini mi se, koliko su mu puna usta pape, da se zapravo obratio i postao gorljivi katolik: Mali Željko od Djeteta Isusa. I oca Franje kojeg uopće ne kuži.