Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
O seksu, politici i rejting-agencijama
Datum objave: 19. prosinca, 2012.

Lezbijke će si smjeti napraviti dijete potpomognutom oplodnjom, djeca će u školi naučiti navlačiti kondom, učit će o sigurnom seksu, o tome da se može biti muško, a zapravo žensko… sve vitalne teme za opstanak naroda i države. Kada imate vlast, kao ovu, koja je efikasna jedino u nametanju ideoloških pitanja i rješenja, pad kreditnog rejtinga u rang “smeća” i nije neka “šokantna i iznenađujuća” vijest nego očekivana posljedica vlasti koja je sve svoje energije uložila u liberalizaciju reproduktivna prava i propagandu rodne ideologije, vlasti koja si je namijenila ulogu seksualnog prosvjetitelja. Da su toliko zelotizma pokazali u brizi oko investicija, gospodarskih reformi do kante za smeće jamačno ne bismo dogurali.

Abortus i homoseksualci

Hrvatska tako već sada postaje punopravna članica Europske unije u smislu paradoksa europske politike, u kojoj je određena vrsta libertinske ideologije tek simptom sustavne dekadencije i propadanja sa sve ubrzanijim nestankom srednjeg sloja. Ali će vam zato Europski parlament, kao i naša vlada, dok se većina država članica urušava u dužničkom ropstvu i nezaposlenosti, u svom izviješću za prošlu godinu o temeljnim ljudskim pravima naglasak staviti na pristup abortusu i homoseksualnim pravima. U tekstu se tako “izražava zabrinutost zbog restrikcija u dostupnosti službi za seksualno i reproduktivno zdravlje u pojedinim državama članicama, s posebnim naglaskom na siguran i legalan abortus i spolni odgoj.” Hrvatska, dakle, slijedi direktive Europske unije koje možemo sažeti u jednu rečenicu: Više seksa, manje posla! Pa je tako i francuski predsjednik Hollande tek par mjeseci prije nego što je francuskoj srušen kreditni rejting srčano inaugurirao i najavio uvođenje “građanskog odgoja” sa svim novim (homo)seksualnim slobodama koje Francuska upravo provodi. Ako ima nešto u onoj izreci koja veli da je seks jedina zabava sirotinje, onda i Hrvatska i Europa nezadrživo klize u sve veće siromaštvo u kojem će bujati seksualna, a kopnjeti radnička prava. U tom kontekstu zagriženih ideoloških prijepora, dok država klizi u smeće, znakovita je i “kruna ministarskog rada” Freda Matića na koju je “iznimno ponosan”, na objavu registra branitelja. Kada agencija Standard & Poor's čuje da smo, osim što smo lezbijkama omogućili umjetnu oplodnju, masturbaciji dali dostojno mjesto u obrazovnom procesu te objavili i registar branitelja, odmah će nam dignuti rejting na AAA, a investitori nahrliti.

Gdje bi nam bio kraj

No kakve veze imaju ministar branitelja i Domovinski rat sa seksualizacijom politike? Imaju i te kako. Ministar Matić je svojevremeno predložio da branitelji stanu uz homoseksualce i tako dokažu da su vrijedni svoga vremena i demokracije, da je njihova borba tek kroz aktualnu seksualizaciju politike imala smisla: “Želio sam da branitelji čuvaju povorku zbog slike koju će Split odaslati u svijet, zbog demokracije za koju smo se borili.” Od njega je u čitanju Domovinskog rata kroz prizmu (homo)seksualnih prava dalje u cinizmu otišla jedino ministrica Pusić za koju su i silovane vukovarske žene, žrtve rata, vrijedne pozornosti kao žrtve tek ako se identificiraju s homoseksualcima: “Očekivala bih da one, kao žrtve nasilja, imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu.” Da je Standard & Poor's, dakle, ocjenjivao ideološka nastojanja ove vlade, a ne gospodarska, gdje bi nam bio kraj…