Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Ova vlast gora je od Staljinove
Datum objave: 7. studenog, 2012.

Komunistička partija Kine, unatoč teškom kršenju vjerskih sloboda, nikada nije zakonskom regulativom dokinula ispovjednu tajnu. To nije padalo na pamet ni Titu ni Staljinu ni Hitleru, unatoč orvelovskoj naravi njihovih režima u kojima privatno bijaše usisano od strane javnog, u kojima “dobar drug i komunist ne smije imati privatnog života”, već svoju nutrinu podrediti državi. No ono što nisu učinili najgori totalitarni režimi kani učiniti ova vlast: dokinuti ispovjednu tajnu i obvezati svećenika da prijavi najavu eventualnog teškog kaznenog djela nadležnim državnim tijelima. Smiješno: Zamislite kriminalca koji se preventivno ispovijeda!?

Udar na temelje društva

Napada na ispovijed bilo je u povijesti, ali nisu prošli. Kada su u SAD-u, u vrijeme najžešće protestantske antikatoličke kampanje koja je imala snažan utjecaj na politički život ondje, tražili dokidanje ispovjedne tajne, Vrhovni sud u Washingtonu to je odbio s obrazloženjem da se upadom države u ispovjedaonicu udara na same temelje američkog društva i države, na slobodu vjeroispovijesti, slobodu savjesti. U novije vrijeme, nakon pedofilskih skandala, sličan zakon bio je predložen i u Irskoj, no, koliko znam, nije prošao. Ako kojim slučajem i jest, ako mi je promaklo, to ništa ne mijenja u njegovoj monstruoznosti i orvelovštini. Ne može se jedno zlo (pedofilije) liječiti drugim, upadom države u ljudsku nutrinu, kao u totalitarnim režimima. Ako je ova vlast toliko jadna da, unatoč svim tehničkim dostignućima i institucionalnim mehanizmima svjetovne države, od policije do obavještajnih službi, mora provaliti u ispovjedaonicu kako bi doskočila mogućem kriminalu, onda su njene institucije ne samo nepotrebne i nesposobne već i opasne. Ako ta zakonska odredba prođe, osoba ispovjednika, katoličkog svećenika, bit će dovedena u nemoguću situaciju: kako god da učini, kačit će ga kazna. Ako oda ispovjednu tajnu, prekršit će odredbe Zakonika kanonskoga prava (izopćenje late sententiae), ako pak ne oda, kačit će ga svjetovne odredbe Kaznenog zakona, kazna zatvora do pet godina, kako je to bilo predloženo u Irskoj. Država ovakvim zakonom pretvara svećenika u cinkera, što su i Staljin i Tito puno pametnije “regulirali” ubacujući svoje žbirove među kler, pa se Milanovićevi “stručnjaci” pokazuju kao loši šegrti ovih fašističkih antifašista.

Genijalni umovi

Bez obzira na to hoće li proći ili ne ta zakonska odredba, sama činjenica da u našoj državi i njenim strukturama vlasti ima genijalnih umova koji razmišljaju o takvoj mogućnosti djeluje zastrašujuće. Osim što, otkad su došli na vlast, provode superhikovsku politiku bezočno upadajući ljudima u novčanike sanirajući istovremeno privatne banke, sada žele bezočno upasti i ljudima u dušu, ne dajući im mira niti u ispovjedaonici, gdje, čim klekneš, postaješ potencijalni osumnjičenik. Kada država i njena birokracija podivlja, pa počne upadati u obitelj i škole raznim inačicama ideološki napaljenog “odgoja”, na što upozorava GROZD, kada vam svaki dan novim porezima guli kožu, čemu iluzija da će vas u ispovjedaonici ostaviti na miru. Biti rođen znači biti nadziran, no ovi su u tome otišli korak dalje čak i od Staljina.