Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Pedofilija: Rugala se sova sjenici
Datum objave: 31. listopada, 2012.

D va su medija na globalnoj razini, i na tome im treba čestitati, odradila najveći posao oko raskrinkavanja zataškavanja pedofilskih skandala u Katoličkoj crkvi: BBC i New York Times. Kako li je samo snažno u svijetu odjeknuo dokumentarac BBC-ja “Seksualni zločini i Vatikan” u kojem žrtva svećeničke pedofilije na dirljiv način opisuje mračnog popa i njegove perverzije.

Kako sam u domaćim i inozemnim medijima u nekoliko navrata bio pozvan komentirati taj dokumentarac kao i fenomen pedofilije u Katoličkoj crkvi, uvijek sam imao, osim osude pedofilije i biskupa zataškavača, i sumnjičav stav prema ideološkim motivima i pretjerivanjima bilo BBC-ja bilo New York Timesa, na što je u to vrijeme upozoravao njujorški nadbiskup Dolan.

Zavjera šutnje

Naime, nije li već bilo dovoljno strašno to što se to u velikim razmjerima događalo u Crkvi, pa da se spomenute medijske kuće trude još “podebljavati” i tako mučne činjenice, te, s druge strane, minoriziraju pedofiliju bilo u drugim religijskim zajednicama premda je brojnija, bilo u svjetovnim ustanovama, od vrtića do škola. Dilema je bila jasna; borite li se dosljedno protiv pedofilije, ili i nju i žrtve koristite za sasvim nečasne, treće ciljeve? Danas, kada je u javnost isplivala najveća afera u povijesti BBC-ja u kojoj je legenda te kuće, voditelj Jimmy Savile seksualno zlostavljao ili silovao više stotina djece predstavljajući se poput “velečasnog”, tj. dobrotvora, BBC i institucije u Velikoj Britaniji pokazuju se kao morbidni zataškivači strašnih zločina za koje su institucije Katoličke crkve bizarna perverzna bratija.

Prema dostupnim izvješćima, pokojni Savile u toj “praksi” nije bio sam, radilo se o lancu, o masovnom fenomenu. Zavjera pak šutnje među njegovim nadređenima, kao i djelatnicima bolnica, sirotišta i vrtića gdje je Savile “operirao” više je nego škandalozna, ona je bila sustavna. U njoj su sudjelovali i političari.

Raskrinkana “vjerodostojnost”

Tako, dok je BBC razvaljivao Vatikan, podržavajući agitiranje da se Benedikta XVI. prigodom posjeta Londonu uhiti i sudi za zločin protiv čovječnosti, u svojoj kući na najmračniji način štitio je zločince i zataškavao isti krimen. No gdje je tu New York Times? Bivšem šefu BBC-ja Marku Thompsonu (nije Perković) koji je, prema svemu sudeći, dio lanca zataškavača ovog mučnog zločina, NYT je povjerio glavno rukovodeće mjesto u ovom uglednom listu koji je također zdušno raskrinkavao pedofiliju u Katoličkoj crkvi u SAD-u. Nešto je, doduše stidljivo, sam NYT ovih dana ukazivao na Thompsonovu moguću odgovornost, no šefovi su na kraju ipak stali iza svog novog zaposlenika koji, kao i svi drugi na BBC-ju, “ništa nisu znali” o pedofiliji i zataškavanju u toj uvaženoj medijskoj kući. Ironija sudbine htjela je tako da se prokazivači zločina i zataškavanja u Katoličkoj crkvi pokažu još većim licemjerima. “Vjerodostojnost” BBC-jevog i NYT-ovog čoporskog novinarstva ovom aferom je raskrinkana, baš kao i Katoličke crkve nedavno koja se od svega toga teško oporavlja. Razlog je isti: dobrobit institucije stavljena je ispred dobrobiti žrtve, koja je, u ovom slučaju – dijete. Rugala se sova sjenici.