Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Josipović, još jedan opasni tip
Datum objave: 27. srpnja, 2011.
Zamislite da je glavni analitičar, savjetnik francuskog predsjednika, Englez koji se nalazi na listi engleskih tabloida među deset najmoćnijih Engleza u svijetu. Zamislite da je isti savjetnik francuskog predsjednika na popisu engleskih znanstvenika na radu u inozemstvu. Zamislite da isti savjetnik francuskog predsjednika neprestano tužaka Bruxellesu Francuze za nacionalizam ili neofašizam, konstruirajući i pljujući po narodu koji mu daje radno mjesto. Zamislite da taj savjetnik francuskog predsjednika radi za englesku Ekonomsko-obavještajnu agenciju i zastupa interese engleskog kapitala i politike u Francuskoj, a ne obrnuto. Zamislite da taj isti čovjek za zaostajanje Italije u EU krivi Francusku i tvrdi da Francusku treba zabremzati, pa za to lobira u Bruxellesu. Zamislite savjetnika francuskog predsjednika koji tvrdi da je višijevski režim generala Petaina bio antifašistički pokret… Što biste rekli o takvom francuskom predsjedniku, njegovoj politici, o takvoj državi? Najblaže rečeno, čovjek bi se zapitao tko je tu lud, šali li se netko? Sve to ima Hrvatska. Savjetnik predsjednika Josipovića je Dejan Jović, kojega je beogradski Blic izabrao među deset "najmoćnijih Srba u svetu". Dejan Jović je ujedno na popisu istaknutih "srpskih naučnika u svetu". Dejan Jović je konzultant britanske Ekonomsko-obavještajne agencije. Dejan Jović u knjizi "Jugoslavija država koja je odumrla" tvrdi kako su u Jugoslaviji djelovala dva antifašistička pokreta, partizanski i četnički.

Milošević - nevini egzekutor
U službenom listu Instituta za sigurnost Europske unije od prošloga mjeseca Chaillot Papers, kako donosi Večernjak, za razliku od hvalevrijednog četničkog pokreta, Jović smatra da je Domovinski rat i njegov mit okosnica nacionalizma i neofašizma u RH te je najveća prijetnja tolerantnijoj i otvorenijoj Hrvatskoj. Ostalo što je iznio prošli mjesec u listu Chaillot Papers zapravo su tvrdnje koje je na svom blogu na beogradskom B92 više puta iznosio: da je individualni pristup pri eurointegracijama opasan, da Hrvatska u EU treba pripustiti u paketu sa Srbijom, jer će hrvatski narod, kojeg u maniri najmračnijih komunističkih vremena stigmatizira "nacionalističkim", članstvo u EU koristiti protiv Srbije, pa se kao savjetnik hrvatskog predsjednika sav upinje kako bi zaštitio srpske interese od ugroze hrvatskog nacionalizma. U već citiranoj knjizi Jović, kao i Josipović, sve zlo posljednja dva desetljeća smatra "konglomeratom loših politika" te da je za raspad Jugoslavije kriv Ustav iz 1974. i Edvard Kardelj (!?). Milošević je tu, prema Jovićevu mišljenju, očito nevini egzekutor "istorijske nužnosti".

Od Hrvatske će ostati samo zastava i himna
Kako je ova zemlja već naviknuta na poniženja politike tipova poput Sanadera, Mesića i njihovih Buda Lončara, Ivo Josipović je sa svojim savjetnikom Jovićem tek opasni kontinuitet političkih lidera RH koji pod krinkom pseudoreligijske politike pomirenja ili europeizma čine sve kako bi zaštitile srpske, mađarske, engleske… interese u Hrvatskoj. "Neki" su to i naplaćivali, sumnja se. Razina samopoštovanja ovoga naroda je takva da nema sumnje da će tandem Jović - Josipović dobiti još jedan mandat. Pored takvih, od Hrvatske će uskoro ostati samo komad krpe i par nota, zastava i himna. I marginilizirani "nacionalisti".