Osijek
ISPOD POVRŠINE OSJEČKOG DONJOGRADSKOG TRGA ARHEOLOZI OTKRIVAJU SENZACIONALNE NALAZE

Osječki Romeo i Julija za ruke se drže 1.700 godina
Objavljeno 1. lipnja, 2008.
Ispod površine današnjeg Osijeka skrivaju se još uvijek brojni dokazi burne povijesti grada koji su osnovali stari Rimljani. Otkrivaju ih, na sreću, intenzivni građevinski radovi, posebice u posljednjih desetak godina. Najnovija arheološka otkrića na Trgu bana Josipa Jelačića u Donjem gradu mogu se
složiti kao još jedan kamenčić tog bogatog životnog mozaika grada.
Dva kostura iz 3. ili 4. stoljeća položena u zajedničku grobnicu pronađena su na Jelačićevom trgu kako se i nakon tolikih stoljeća i dalje drže za ruke. Kako saznajemo od Tine Lelekovića, voditelja arheoloških istraživanja na Jelačićevom trgu iz Odsjeka za arheologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, radi se o mlađoj muškoj i ženskoj osobi, najvjerojatnije ljubavnicima koji su umrli u ranim dvadesetim godinama. Osječki Romeo i Julija, kako su već dobili naziv, pokopani su položeni na leđa. Ženskoj su osobi ruke stavljena na prsa, a ljubavnik je drži za jednu ruku.

OTKRIVENI OSTACI POGUBLJENIH OSOBA
- Ovakva otkrića zasigurno su zanimljiva, a položaj ljubavnika koji se i dalje drže za ruke je simpatičan, čak i romantičan. Na kosturu žene nađeno je i nešto nakita, a uz kosture su pronađeni i uobičajeni predmeti s kojima su se tada pokapali mrtvi, poput raznih posuda za eterična ulja. Posmrtni su ostaci pronađeni na dubini od 40 centimetara - kaže Leleković.
Osim ljubavnika, na Jelačićevom trgu, nađeni su i ostaci osoba koje nisu imale sreće da ih se pokopa uz voljenu osobu. Više je nalaza ljudskih ostataka koji nemaju nikakve veze s romantikom. Leleković pojašnjava kako su otkrili pokopanu glavu s nekoliko kralježaka, koja je očito pripadala žrtvi brutalne dekapitacije prije gotovo dvije tisuće godina te cijele kosture smaknutih osoba koje su samo bačene u raku.
Inače, arheolozi i konzervatori slažu se da je riječ o arheološki iznimno atraktivnom području koje će zasigurno otkriti još brojne tajne.
- Područje Trga bana Jelačića iznimno nam je zanimljivo i svakim danom, svakim novim centimetrom iskapanja, nailazimo na nova otkrića - kaže Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Osijeku. Nekoliko desetaka radnika koji svakodnevno istražuju na toj lokaciji pronašlo je, uz groblja i posmrtne ostatke, brojne tragove arhitekture nekadašnje Murse.
- Na dubini od samo deset centimetara naišli smo na vrijedna nalazišta, otkriveni su temelji objekata, okviri grobova i drugi detalji kojima su arheolozi oduševljeni. Ne radi se o otkrićima od velike materijalne vrijednosti, ali njihov je povijesni značaj neprocjenjiv i mnogo nam govore o kulturi, arhitekturi i načinu života stanovnika nekadašnje Murse - objašnjava Sudić.

TRG POD ZAŠTITU UNESCO-a
Zbog iznimne važnosti povijesne Murse, predložit će se i stavljanje lokaliteta pod zaštitu UNESCO-a, a za daljnja istraživanja zatražit će se i sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije, najavljuju iz osječkog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.
Za istraživanja na području Trga bana Jelačića u Donjem gradu, podsjetimo, “zaslužan” je Grad, koji je krenuo u projekt uređenja trga. S obzirom na dosadašnje nalaze i procjene stručnjaka da je riječ o području s iznimnim arheološki vrijednostima, uređenje trga moglo bi malo i pričekati. Gradsko je poglavarstvo za arheološka istraživanja izdvojilo 1,5 milijuna kuna, što bi trebalo biti dostatno za sto dana istraživanja. Od dolaska arheologa prošlo je manje od mjesec dana pa se samo pretpostaviti može što će arheolozi tek pronaći na donjogradskom trgu. Pretpostavlja se da će iskopi trajati sve do rujna, a o nastavku istraživanja vjerojatno će se pregovori voditi između Grada i Ministarstva kulture, jer je gradonačelnik Gordan Matković najavio da u gradskoj blagajni nema predviđenog novca za veća arheološka istraživanja.
Leleković kaže da je cijeli prostor Donjega grada arheološki izuzetno zanimljiv, a za lokaciju na kojoj se trenutačno istražuje uvjeren je da krije još mnoge tajne neprocjenjive povijesne vrijednosti. On drži da bi Osijek, koji je nastao na temeljima antičke Murse, mogao postati prava arheološka atrakcija koju bi rado vidjeli ljubitelji prošlosti iz cijeloga svijeta.
Ivana Sudić naglašava kako je vrlo važno očuvati ovakva otkrića te potaknuti na veću suradnju Ministarstvo kulture s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Kaže da je sramotno što većina osječkih srednjoškolaca vrlo malo zna o svom gradu, njegovoj povijesti i bogatstvima, a u školskim klupama uče o vladarima i povijesti gradova i zemalja na nekim drugim kontinentima.
- Želimo utjecati na Ministarstvo znanosti i obrazovanja te u osnovne i srednje škole uvesti dodatne sate posvećene povijesti Osijeka, a pohvalno bi bilo kada bi školarci išli u što više obilazaka povijesnih lokacija diljem grada - smatra Sudić.

Autor: Ivan SEKOL



Otkrivena rimska zgrada s freskama
Važno otkriće "provirilo" je na samo 10 centimetara dubine i na području parka na zapadnom dijelu Trga. Kako je rekao Leleković, riječ je o monumentalnoj građevini s očuvanom apsidom, freskama, brojnim prostorijama i nizom zanimljivih predmeta. Pretpostavlja se da je građevina bila dominantna u tom dijelu rimskog Osijeka.
- Na samo deset centimetara dubine našli smo iznimno očuvanu zgradu za koju procjenjujemo da je površine više od dvije tisuće četvornih metara. Za tu lokaciju imamo velikih planova, a najbolje rješenje bilo bi kada bi se tamo uredio arheološki park, gdje bi otkrivena građevina bila središnja atrakcija. Kako bi se to realiziralo potrebno je mnogo vremena i novca, zgradu treba pažljivo otkopavati, zatim je konzervatori trebaju osigurati i zaštititi te je potrebno uređenje okoliša. Planovi su veliki, a o novcu će ovisiti kako će se ova otkrića iskoristiti i sačuvati za buduće generacije - kaže Leleković.

Mursu razvio Hadrijan
Intenzivan razvoj Mursa je doživjela u doba rimskog cara Hadrijana, koji ju je 133. godine uzdigao na status kolonije. I danas u rijeci Dravi u Donjem gradu postoje ostaci kamenog mosta koji je dao sagraditi car Handrijan, a koji su se odlično vidjeli u vrijeme velike suše prije nekoliko godina. Colonia Aelia Mursa poharana je u nekoliko navrata, a posljednji su je put razorili Huni 441. godine.(H)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike