Osijek
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 620.000 KUNA ZA SAKRALNE OBJEKTE

Županija financira uređenje 12 crkvi, najviše novca vikarijatu
Objavljeno 15. veljače, 2008.
Proteklih tjedana osječko-baranjski župan obilazi župe i sakralne objekte za koje je od Osječko-baranjske županije zatražena novčana potpora za crkvene potrebe različitih konfesija. Naime, u siječnju 2008. godine na sjednici Županijskoga poglavarstva odobrena je pomoć iz proračunskih sredstava s pozicije “Kapitalne donacije neprofitnim organizacijama” u programu “Kapitalna ulaganja u sakralne objekte”, koja je na osnovi prispjelih zahtjeva dodijeljena za 12 korisnika, u ukupnoj visini 620.000 kuna.
- Županijska Komisija za vjerske zajednice razmatra sve zamolbe podnositelja neovisno o konfesionalnoj pripadnosti. U protekle četiri godine ni jedan zahtjev nije negativno ocijenjen već je svima udovoljeno s manjim ili većim iznosom, ovisno o značenju projekta za koji se traži novčana potpora i u okviru mogućnosti. To konkretno znači da Komisija vrednuje žurnost saniranja oštećenja, recimo prokišnjava li krovište, ili o tome je li objekt zaštićeni spomenik kulture. Osječko-baranjska županija teritorijalno pokriva župe Đakovačke i srijemske biskupije te dio Požeške biskupije, gdje također pomažemo, a biskupije obavještavamo o uplaćenim sredstvima. Do sada su značajna ulaganja Županije bila usmjerena na Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu, a idućih godina bit će za rekonstrukciju Biskupskog vikarijata u Osijeku, kaže Krešimir Bubalo, župan Osječko-baranjske županije, dodavši kako se potrebiti obraćaju Županijskom poglavarstvu tijekom cijele godine.
- Kad se skupi desetak zahtjeva, razmatra ih Komisija i predlaže Poglavarstvu odobrenje sredstva, pojašnjava župan.
Županijsko je poglavarstvo do sada iz proračuna za 2008. godinu udovoljilo zahtjevu rimokatoličke župe u Aljmašu, sufinancirajući nabavu crkvenih orgulja za to svetište sa 30.000 kuna, koliko je odobreno i za dovršetak gradnje filijalne crkve u Gatu te obnovu župne crkve u Radikovcima. Po 20.000 kuna Županija daje za obnovu katoličke crkve u Dalju, obnovu filijalne crkve u Ivanovcima i sufinancira gradnju Pastoralnog centra u Kuševcu. Crkva u osječkom Svetištu sv. Leopolda B. Mandića za grijanje dobiva 10.000 kuna, koliko i Srpska pravoslavna crkvena opština Valpovo za sufinciranje obnove sv. hrama i crkvenog ureda. Za proširenje župne crkve u Vuki odobreno je 50.000 kuna, a po 100.000 kuna za gradnju crkve u Suzi i sufinanciranje obnove crkve Gospe Snježne u Osijeku. Najviše, 200.000 kuna Županija je donirala za budući biskupski vikarijat u Osijeku.

Autor: N.ŠPOLJARIĆ


Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike