Novosti
SSSH UPOZORAVA: USKRSNA POTROŠNJA DONOSI MANJAK U KUĆNIM BUDŽETIMA

Blagdanska trpeza za 479 kuna
Objavljeno 6. travnja, 2007.
ZAGREB - Za ovogodišnji Uskrs građani će u trgovinama ostaviti između 1,2 i 1,5 milijardi kuna, procijenio je Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji je svoju računicu utemeljio na podacima o prometu Konzuma prošlog Uskrsa, Božića, kao i na njihovim procjenama prometa u ovom tjednu. Za bogati blagdanski stol, pak, građani trebaju izdvojiti 479 kuna, a samo će svaki četvrti zaposleni građanin dobiti uskrsnicu, najčešće u obliku poklon-bona do vrijednosti 400 kuna.
Uskrsna košarica SSSH sadrži samo jelo i piće koje će se konzumirati za Uskrs, poput šunke, janjetine, mladog luka i rotkvice. Procijenjeni iznos, upozorila je Ana Knežević, predsjednica SSSH, prouzročit će osjetni manjak u kućnim proračunima građana s najnižim primanjima. Cjelomjesečna sindikalna košarica u odnosu prema prosječnoj plaći, naime, dostatna je za pokriće troškova života od 24 do 25 dana u mjesecu. Kada se košarici pridodaju troškovi blagdanske trpeze, čini se da će se s prosječnom plaćom u travnju moći pokriti samo 22 dana. Sindikalna košarica samostalaca pokazala je da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u ožujku iznosili 5.684 kune, dok je prosječna plaća za siječanj iznosila 4.524 kune i njome se moglo pokriti 79,59 posto životnih potreba.
SSSH podsjeća kako će uskrsnicu većinom dobiti zaposleni u velikim tvrtkama, a kratkih će rukava, kao i dosad, ostati radnici u malim poduzećima kao i dvjestotinjak tisuća državnih i javnih službenika.

Autor: G.GALIĆ