Osijek
MJEŠTANI ANTUNOVCA OGORČENI SU NA PONAŠANJE I DVA MERCEDESA KOJA VOZI VELEČASNI ANDRIJA VRBANIĆ

Župnik ima dva Mercedesa, a gradnju crkve čekamo pune dvije godine!
Objavljeno 3. travnja, 2007.
Mještani Antunovca ogorčeni su na župnika Župe Ivanovac vlč. Andriju Vrbanića. Prema navodima iz pisma koje su uputili “Glasu Slavonije” potpisavši se kao "skupina mještana", Antunovčani već dvije godine gledaju u postavljeni temeljni kamen za novu crkvu koji je posvetio biskup Marin Srakić. Kako su svakoga mjeseca u prilici davati nove donacije za gradnju crkve, mještane posebno iritira činjenica da pune dvije godine općinsko zemljište, vrijedno više od 60.000 eura, koje je darovano crkvi, i dalje zjapi prazno, a na računu za gradnju crkve navodno se nalazi svota od 1,5 milijuna kuna. Na "hrpi" pritužbi na vlč. Vrbanića našlo se i nekoliko sukoba s obiteljima vezanim uz (ne)obavljanje vjerskih obreda krštenja, pričesti, krizme i sprovoda, a prema navodima iz pisma, Antunovčani ne mogu, a ne primjetiti njegov novi Mercedes E klase, vrijedan 50.000 eura, koji je Vrbanić kupio iako već posjeduje sličan model star pet godina.
Jedna od mještanki nije se željela skrivati iza pisma ili "skupine mještana", nego je jasno dala do znanja što joj smeta u odnosu vlč. Vrbanića. Frizerka Ines Dražić naišla je na spoticajni kamen pri želji da obavi sakrament krštenja svoga djeteta.
- Muž i ja nismo vjenčani u crkvi pa nam nije želio krstiti dijete. Štoviše, preko telefona mi je rekao kako je moje dijete "kopile". Potpuno sam bila van sebe. I da stvar bude još intrigantnija, kasnije nije želio priznati da se tako izrazio. Doista sam ga prekrižila kao osobu. Kad se zaželim mise, odem u Osijek, u Donji grad. Budući da je riječ o čovjeku koji je sklon zanijekati istinu, bojim se kako će se sada, kada smo u jednoj drugoj crkvi bez problema obavili krštenje, ponašati prema mojoj curici koju u Antunovcu čekaju pričest i krizma. Pred jednom meni bliskom osobom rekao je "Tko ih je krstio, nek' ih sada pričesti i krizma", a kasnije je i to zanijekao. Jako sam razočarana - ogorčeno je ispričala Ines Dražić.
Od mještana doznajemo i da je vlč. Vrbanić navodno obavljao sakramente krštenja i bez potvrde o bračnoj zajednici roditelja obavljenoj u Katoličkoj crkvi, te time pokazao kako ista pravila ne vrijede baš za sve.
- Zdravom je logikom jasno da se mnogi obrate i pristupe Katoličkoj crkvi kao konvertiti. Dakle, kao bivši pripadnici neke druge vjere, ili kao ateisti. Tako je obveza roditeljskog crkvenog vjenčanja u ovome slučaju prilično "tanak" razlog nekrštenja maloga djeteta - zaključio je jedan mještanin Antunovca.
Vlč. Vrbanić rado je odgovorio na sve upućene kritike koje smo mu prenijeli.
- Svećenik ima i svoj privatni novac kojime si može priuštiti automobil. Nemam obitelj ni bilo kakve druge troškove, a automobil mi je doista potreban za rad, jer se moja služba proteže na nekoliko naselja. Što se tiče crkve, ona se počinje ovoga tjedna graditi i stajat će 4,5 milijuna kuna, a bit će dovršena u skladu s prilivom novca i donacija. Nastavi li se ovim tempom, mogla bi biti gotova za tri godine - kazao je Vrbanić. O slučaju Ines Dražić, pak, Vrbanić kaže: “Riječ "kopile" nisam izrekao, a što se tiče krštenja, ovako stoje stvari. Ukoliko netko radi u šećerani, tamo će se javiti za plaću. Također, ukoliko netko ne živi kao vjernik, ne može se samo tako obratiti za neki obred. Naime, vjernik i župljanin ima svoja prava, ali i obveze. Ja pune 24 godine ne odbijam nikoga”, zaključio je Vrbanić. Kako nas je izvjestio načelnik Ivan Anušić, Općina je poklonila zemljište, dala 180.000 kuna za zvona koja su već stigla i oslobodila crkvu svih komunalnih davanja. Ističući kako se radi o značajnoj donaciji, Anušić je ustvrdio da je svima u cilju da se crkva sagradi što prije.

Autor: D. ĐUROVIĆ



Misa s mirisom piva…
Prema navodima Antunovčana koji su punih 17 godina bez svoje katoličke crkve, trenutačno se misa nedjeljom obavlja u mjesnom Domu. Kako je riječ o prostoru najčešće iskorištenom subotom uvečer kao sale za svatove, misa se obavlja, kako slikovito opisuju neki mještani, s mirisom piva i drugog alkohola u nosnicama, koji je još uvijek prisutan i u nedjelju ujutro. Novu crkvu, kažu vjernici iz Antunovca, iščekuju s nestrpljenjem.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike