Novosti
PREDSJEDNIK DRŽAVE ZATRAŽIO ISTRAGU O NOVCU NA TAJNIM RAČUNIMA U INOZEMSTVU

Zbog tajnih računa Mesić prozvao državne institucije
Objavljeno 31. listopada, 2006.
ZAGREB - Predsjednik Mesić jučer je zaprijetio da će osobno prozvati državne institucije koje blokiraju istragu o novcu koji je početkom devedesetih prikupljan za obranu Hrvatske, a završio je na tajnim računima u inozemstvu te u privatnim džepovima. Hrvatska je tako opljačkana za "stotine milijuna" dolara, od čega bi se gotovo 100 milijuna moglo nalaziti na Cipru, procijenio je šef države.
- Smatram da se ta pljačka treba tretirati kao ratni zločin za koji nema zastare, jer to je napravljeno dok se Hrvatska branila, izjavio je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi". Za ulazak u trag novcu za obranu Mesić je, kaže, na nedavnom sastanku s premijerom Sanaderom dobio njegovu potporu.
- Premijer i ja smo rekli: Mora se ići do kraja! Ta je poruka prenesena i onima koji su nadležni za otkrivanje podrijetla i trošenja novca, kazao je šef države. Za istragu su odgovorni Ministarstvo financija, Hrvatska narodna banka, MUP, Državno odvjetništvo i sudovi. Neki to blokiraju, "ali ja tražim pokretanje postupka i javno ću prozvati onoga tko to ne pokreće", najavio je Mesić.
Šef države je rekao da ne vjeruje da bi istragu blokirao HDZ zato što se približava izborna kampanja, jer HDZ-u to raščišćavanje može "samo koristiti". Teško je reći tko blokira, dodao je Mesić, ali za istragu "na prvom mjestu moraju biti zainteresirane službe Ministarstva financija", kako bi se "pokrenuli postupci za povratak novca Hrvatskoj" s računa u inozemstvu.
Mesić je naveo da su tajni računi otvarani ne samo u Švicarskoj i Austriji, nego i u Njemačkoj, na Malti, Cipru, Kajmanskim i Djevičanskim otocima. Oni koji su mogli uzimati novac s tajnih računa nisu podnijeli troškovnike pa ih moraju podnijeti danas, naglasio je. Oni koji su se tako obogatili, dometnuo je, organizirani su kao hobotnice i međusobno se štite, a neki od njih i danas su zaposleni u državnim tijelima.

Autor: B.PODGORNIK



Moguća i velika koalicija
Upitan kako će se ponašati tijekom kampanje za parlamentarne izbore, Mesić je kazao da će "biti neutralan". Jednostranačka vlada neće biti moguća, vjerojatnija je koalicijska, a ako HDZ ili SDP ne uspiju dobiti dovoljno partnera, morat će formirati veliku, "crveno-plavu" koaliciju, kao u Njemačkoj ili Austriji, upozorio je šef države. "Nisam sa Sanaderom i Račanom razgovarao o velikoj koaliciji, ali vjerujem da svaki od njih drži u rukavu i tu opciju ako ne nađe dovoljno partnera", kazao je Mesić.
Možda ste propustili...