Regija
OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Dvije su škole u Županji upisale ukupno 75 prvašića, ispratile su 78 osmaša, a od rujna će ih pohađati ukupno 629 učenika
ŽUPANJAU rujnu bi u školske klupe na području županjske Posavine, prema trenutačnim pokazateljima, trebalo sjesti 2236 osnovnoškolaca – šest učenika manje u odnosu prema tek završenoj školskoj godini. U gradu Županji i osam općina ukupno je 13 osnovnih škola, a četiri ih imaju i područne škole – u Šiškovcima, Rajevu Selu, Đurićima i Strošincima. U 2023./2024. školskoj godini pohađala su ih ukupno 2242 učenika, proteklog su ih tjedna napustila 292 osmaša, a u prvi će razred najesen krenuti 286 prvašića. Lani ih je, podsjećamo, bilo 276, a imali su 305 završenih osmaša.

Ovogodišnji upisi u prvi razred osnovne škole prvi su se put provodili elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava. U dvije osnovne škole u Županji upisano je ukupno 75 prvašića, a put srednjoškolskog obrazovanja ispratile su 78 osmaša. U Osnovnoj školi Ivana Kozarca upisana su 53 prvašića, izašla je generacija od 53 osmaša, pa će ukupan broj učenika u sljedećoj školskoj godini, ako u međuvremenu ne dođe do kakve promjene vezano za dolazak novih ili eventualni odlazak postojećih đaka, ostati isti - 459. U Osnovnoj školi Mate Lovraka imaju 22 prvašića, otišlo je 25 osmaša, a imali su ukupno 173 učenika.

Podgajci rastu


U Osnovnoj školi Gradište u prvi su razred upisali 23 učenika, toliko su imali i osmaša, pa bi i u sljedećoj školskoj godini trebali ostati na brojci od 168 učenika. U OŠ Matija Antun Reljković u Cerni upisana su ukupno 43 prvašića, od toga sedam u područnoj školi u Šiškovcima. Ispratili su generaciju od 35 učenika osmih zareda. U tek završenoj školskoj godini školu je pohađalo 285 učenika, od čega je njih 30 bilo u Šiškovcima. U Osnovnoj školi Mijat Stojanović u Babinoj Gredi upisano je 26 prvašića, toliki je bio i broj osmaša, pa bi i u sljedećoj školskoj godini trebali imati ukupno 259 učenika. U susjednom su Štitaru, u OŠ Ive Martinovića, u ovoj školskoj godini imali 113 učenika, napustilo ih je 16 osmaša, a upisali su 14 prvašića. U OŠ fra Bernardina Tome Leakovića u Bošnjacima u rujnu će u školske klupe prvi put sjesti 25 učenika prvih razreda, a ovih su dana ispratili 29 osmaša. Školu je pohađalo 196 učenika. Osnovna škola Davorin Trstenjak u Posavskim Podgajcima bilježi povećanje broja učenika. Ispratili su šest osmaša, a upisali su dvostruko više prvašića i u sljedećoj školskoj godini imat će 67 učenika. A godinu kasnije, prema trenutačnim pokazateljima, zadovoljno ističe ravnateljica Mirna Slavković Misir, očekuju njih 72.

Pad u Gunji


Minus od 11 učenika bilježi OŠ "Antun i Stjepan Radić" u Gunji. U prvi su razred upisali 23 učenika, od toga jednog u područnoj školi u Rajevu Selu. Ispratili su 34 osmaša i u rujnu će imati 166 učenika. Dvoje će gunjanskih osmaša upisati srednju školu u susjednom Distriktu Brčkom, u BiH. Većina ih se odlučuje za škole u Županji zbog bolje organiziranog prijevoza, a tek manji dio za Vinkovce, uglavnom zbog medicinske škole. U OŠ Mare Švel-Gamiršek u Vrbanji, koju pohađaju 104 učenika, upisano je 13 prvašića, što je prosjek unazad nekoliko godina. Izlazi 14 osmaša i u toj školi, napominju, nije bilo značajnog pada broja učenika. U OŠ Franjo Hanaman Drenovci u prvi je razred upisano 16 učenika, izišlo je 14 osmaša i u rujnu bi trebali imati 111 učenika. OŠ Josip Kozarac Soljani upisala je 11 prvašića, a jednog i u područnoj školi u Strošincima. Proteklog su tjedna ispratili 12 osmaša. U netom završnoj školskoj godini imali su ukupno 87 đaka, od kojih 6 u Strošincima.

Marija Lešić Omerović
VELIKO ZNAČENJE PODRUČNIH ŠKOLA
U OŠ “Ivan Filipović” u Račinovcima ukupno je 50 učenika, upisali su tri prvašića i jednog u područnu školu u Đurićima, koja će najesen imati ukupno tri učenika. Ispratili su pet osmaša. “Kada bismo gledali ekonomsku isplativnost područnih škola, trebalo bi ih ukinuti, ali ih mi kao osnivači i dalje podupiremo. One su izvor društvenog, kulturnog, sportskog života u manjim naseljima, što mladim obiteljima jako puno znači. I sve dok je područnih škola, ta sela žive i nadalje ćemo podupirati upise učenika”, kaže pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti VSŽ-a Jadranka Mustapić-Karlić.

POVRATAK U SELA
Gotovo su nam svi ravnatelji osnovnih škola na području županjske Posavine s kojima smo razgovarali kazali da postoje naznake i za dolazak novih učenika jer sve je više slučajeva da se pojedine obitelji koje su se proteklih godina odselile odlučuju vratiti svojim kućama.

Možda ste propustili...

VVK APELIRA NA GRAĐANE DA KORISTE PITKU VODU U SKLADU S PROPISIMA

Voda je za osobne potrebe, ne za bazene i vrtove

KASTRACIJA KUĆNIH I NAPUŠTENIH MAČAKA NA PODRUČJU NAŠICA

Građani plaćaju kastraciju, a Grad će im vratiti novac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

U PEDAGOŠKOM ŠUMSKOM CENTRU ODRŽAN PRVI KAMP ZA DJECU

Sretno djetinjstvo s manje
ekrana: Djeca su uživala u
igri i radionicama u prirodi