Crna kronika
PONOVNO GORIO OTPAD

Požar u tvrtki za zbrinjavanje plastičnog otpada u Josipovcu
Objavljeno 22. lipnja, 2024.
Vatra je izbila na mjestu gdje se nalaze tone plastike, no brzom vatrogasnom intervencijom je ugašena

U tvrtki Folding, koja se bavi zbrinjavanjem plastičnog otpada, u Osječkoj ulici u Josipovcu, nešto prije 20 sati izbio je požar. Vatra je izbila na mjestu gdje se nalaze tone plastike, no brzom vatrogasnom intervencijom je ugašena. Na mjesto događaja izašao je i Dragan Vulin, osječki dogradonačelnik i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka.

 

- Vatrogasci su stigli u rekordnom roku i ugasili požar – rekao je Vulin. Djelatnici tvrtke raščišćavaju mjesto događaja mehanizacijom, a vatrogasci su na terenu da se slučajno vatra ne bi ponovno proširila.

 

 - Dojava o požaru došla je u 19.33 sati. Na mjesto događaja izašlo je 11 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka sa četiri vozila. U 21.51 požarište su preuzeli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek koji će dežurati dok se sve ne raščisti. Njih je na intervenciju izašlo šest s jednim vozilom. Otpad, koji se nalazi na otvorenom prostoru, bio je ograđen betonskim barijerama – doznajemo od Davora Škarice, pomoćnika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

 

Vjeko Pejić, voditelj intervencije JVP Osijek, ispričao nam je tijek intervencije.

 

- Dolaskom na mjesto intervencije zatekli smo požar nerazvrstanog plastičnog otpada koji je gorio otvorenim plamenom desetke metara u zrak, odnosno bio je u razbuktaloj fazi. Požar je brzo lokaliziran i stavljen pod kontrolu zbog betonskih barijera koje su bile postavljene okolo. Gasili smo vodom, a potom i pjenom. U požaru nitko nije ozlijeđen – rekao nam je Pejić.


Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, odmah je po dojavi o požaru otišao na teren.

 

- Čim sam dobio dojavu uputio sam se prema Josipovcu i vidio veliki stup crnog dima. Bila je  ozbiljna situacija. Kada sam stigao na mjesto događaja vidjeli smo da je dvorište uredno, materijal uredno skladišten i bilo je dosta mjesta na otvorenom prostoru uokolo. Poučeni ranijim iskustvom, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe odmah su izašli na intervenciju s maksimalnim brojem ljudi i vozila i brzo su ugasili požar - rekao nam je Zoran Pakšec.

 

Iako za sada nema službenih informacija o uzroku izbijanja požara pretpostavlja se da su uzrok odbačene stare baterije, no pravi uzrok požara utvrditi će policija koja će obaviti očevid uz inspektora zaštite od požara.

Prema podacima sa službene stranice tvrtke Folding d.o.o. doznajemo kako se bave prijevozom, skladištenjem i obradom te zbrinjavanjem neopasnog otpada od pravnih i fizičkih osoba. Tvrtka nudi odvoz i zbrinjavanje plastike, ambalažnog otpada i ostalog neopasnog otpada, otkup papira, kartona i folije te uništenje arhiva.

 

Od odgovorne osobe iz tvrtke u kojoj je izbio požar doznajemo kako u subotu nisu radili.

 

- Ovakve stvari događaju se kad su vani jako visoke temperature, a možda je krenulo i od litijskih baterija koje se bacaju u smeće. Strojem sam omogućio da se sve raščisti i hvala Bogu da je je ovako završilo. Svaka čast vatrogascima koji su posao odradili odlično na čemu smo im iznimno zahvalni. Imamo i video nadzor koji bi mogao pomoći kod utvrđivanja uzroka požara, no zapravo ćemo sve doznati po dovršetku očevida – rekao nam je Franjo Ivković, prokurist tvrtke Folding d.o.o.

M.Bugarić/S.Lacić 

 

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRUTALNA KAZNA VOZAČU IZ ĐAKOVA

Nema vozački, drogiran je i odbija dati krv i urin

2

NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Ove godine trajno oduzeto 12 auta

3

INTERVENCIJE U VALPOVU I LASLOVU

Požar prikolice i bagera, ozlijeđenih, srećom, nema