Novosti
PREDSJEDNIK HRVATSKOGA SABORA U POVODU DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Jandroković: Zahvalni smo svima koji su kroz povijest za Hrvatsku dali svoje živote
Objavljeno 22. lipnja, 2024.

ZAGREB -  Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u subotu čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, ističući trajnu zahvalnost svima koji su kroz cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote.

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe uime Hrvatskoga sabora i osobno. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pokraj Siska 22. lipnja 1941. godine otpočeo je organizirani i odlučni hrvatski otpor fašizmu i nacizmu u Drugom svjetskom ratu. U konačnoj europskoj pobjedi nad tim mračnim ideologijama pod kojima su počinjeni strašni zločini hrvatski je antifašizam odigrao iznimno značajnu ulogu. Njegove su vrijednosti ujedno i dijelom izvorišnih osnova našeg Ustava, kao i saborske Deklaracije o antifašizmu iz 2005. godine, a time i neizostavan dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta", navodi se u čestitki predsjednika Sabora. 

Jandroković naglašava i kako se, izlaskom iz totalitarnog komunističkog režima, 'naša Domovina opredijelila biti dijelom Europske unije - zajednice koja baštini i snažno promiče vrijednosti poput mira, slobode, demokracije te zaštite ljudskih prava i vladavine prava'.

Svjesni da bez nedvosmislenog suprotstavljanja totalitarizmima i pobjede u Domovinskom ratu ne bismo živjeli u zemlji takvih vrijednosti, trajno smo zahvalni svima koji su kroz našu cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote, naglašava predsjednik Sabora dodajući kako nas to istovremeno podsjeća i obvezuje da se bilo kojem obliku ekstremizma, radikalizma i nesnošljivosti uvijek i svugdje odlučno suprotstavimo.

Takav je pristup ključan u afirmaciji slobodne, sigurne, demokratske i prosperitetne hrvatske Domovine, zaključuje u čestitki predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

(Hina)

Možda ste propustili...

TREĆI PUT POBIJEDIO NA UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

Plenkoviću novi mandat na čelu HDZ-a: Snažniji smo nego ikada

SABORSKE ZASTUPNICE MRAK TARITAŠ I OREŠKOVIĆ UPOZORILE

Oduzimanje prava ženama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana