Svijet
PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE

Dodik opet prkosi zapadu: U Daytonu nema zabrane za odcjepljenje Republike Srpske
Objavljeno 21. lipnja, 2024.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je prkositi tvrdeći da entiteti imaju pravo na odcjepljenje od države nasuprot tvrdnjama visokog predstavnika i Vijeća za provedbu mira koje je u četvrrtak zasjedalo u Sarajevu.

Vijeće za provedu mira (PIC), tijela koje daje smjernice rada visokom međunarodnom predstavniku Christianu Schmidtu, a kojega čine predstavnici vodećih zapadnih zemalja i Turske koja tamo predstavlja Organizaciju za islamsku suradnju (OIC) jučer je najavilo kako neće tolerirati eventualne poteze koje bi vodili odcjepljenju Republike Srpske od BiH.

Schmidt je to izrijekom rekao na konferenciji za novinare nakon zasjedanja potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo i za smjene bh. dužnosnika. Dodik tvrdi drukčije.

“To je samo njihov neobavezujući stav, sa ciljem da nas se zaplaši. Naravno, entiteti se mogu razdvojiti i nastaviti posebno živjeti kao države", izjavio je Dodik za medije u Banjoj Luci .  Dodao je kako ne priznaje Vijeće za provedbu mira budući to tijelo ne postoji prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Dodik je članove PIC-a nazvao ‘društvancem bez smisla i osnova, s iskrivljenim ciljevima i samopogubnim djelovanjem’.

Osporio je i kredibilitet visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da on na tu poziciju nije izabran kao prethodnici u Vijeću sigurnosti UN-a.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana