Novosti
VOZIO S 0,84 PROMILA ALKOHOLA

Župan Dekanić skrivio nesreću te na zahtjev Plenkovića dao ostavku
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Damir Dekanić u srijedu navečer izazvao je lančani sudar u kojemu je pet osoba lakše ozlijeđeno, među njima i dvoje djece

Vezani članci

ČETIRI VOZILA U SUDARU, MEĐU NJIMA I ŽUPAN DEKANIĆ

Policija: Župan bio pod utjecajem alkohola

Damir Dekanić u četvrtak je podnio neopozivu ostavku na dužnost vukovarsko-srijemskog župana, koju je dosad obnašao.

Naime, u srijedu navečer na vinkovačkoj se obilaznici dogodila prometna nesreća što ju je, prema objavljenom policijskom izvješću, skrivio upravo Dekanić, koji je vozio pod utjecajem alkohola od 0,84 promila. U izvješću se navodi kako je Dekanić udario u stražnji dio automobila ispred svoga jer nije uspio na vrijeme zakočiti, čime je prouzročio lančani sudar u kojemu je pet osoba lakše ozlijeđeno, među njima i dvoje djece. Privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola i automobil.

Misli da nije krivU četvrtak ujutro najprije se oglasila Hrvatska demokratska zajednica i najoštrije osudila takvo Dekanićevo ponašanje. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s njim i zatražio da podnese ostavku. "Slijedom informacije o prometnoj nesreći koju je pod utjecajem alkohola izazvao župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje ovakvo neodgovorno ponašanje koje ugrožava sigurnost drugih vozača i putnika u prometu", navodi se u priopćenju HDZ-a i dodaje kako je, s obzirom na opetovano kršenje prometnih propisa i vožnju pod utjecajem alkohola, Plenković razgovarao s Dekanićem i od njega zatražio da podnese ostavku na dužnost vukovarsko-srijemskog župana.

Dekanić je to i učinio obraćajući se novinarima u sjedištu Vukovarsko-srijemske županije, u Vukovaru. Tamo je istaknuo kako je mišljenja da je prometnu nesreću prouzročio automobil koji se ubacivao u kolonu, u koji je udario svojim vozilom ne mogavši se zaustaviti.

- Ne želeći otežavati rad Županije i svojih suradnika, zbog golemih pritisaka na instituciju Županije i na moju obitelj, smatram moralnim činom podnijeti neopozivu ostavku na mjesto župana Vukovarsko-srijemske županije. Ispričavam se svima koje sam tijekom mandata na neki način povrijedio ili zapostavio. Zahvaljujem svima koji su mi u proteklom razdoblju davali bezrezervnu potporu, svim suradnicima na predanom radu i povjerenju koje smo međusobno izgradili te želim da dovrše sve započete projekte - naglasio je Dekanić.

Drugi 2,12 promilaRiječi zahvale uputio je Vladi RH, svim ministrima i ministarstvima na golemoj pomoći Županiji tijekom njegova mandata, kao i gradonačelnicima i načelnicima općina VSŽ-a te medijima, koji su, kako je rekao, u turbulentnim vremenima korektno izvještavali o događajima u županiji. Obraćanje je završio riječima: "Toliko od bivšeg župana VSŽ-a, doviđenja" i potom napustio prostoriju ne želeći odgovarati ni na kakva pitanja novinara.

Prethodno je policija utvrdila kako je u srijedu, 19. lipnja, oko 21.25 Damir Dekanić izazvao prometnu nesreću upravljajući osobnim automobilom Renault vinkovačkih registracijskih oznaka, i to dok se kretao državnom cestom D-46 u smjeru Jarmine. Došavši do dijela ceste gdje se obavljaju radovi, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste, gustoći prometa i vidljivosti, te je prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog automobila Peugeot vinkovačkih registracijskih oznaka, kojim je ispred njega upravljao 29-godišnjak s količinom alkohola u organizmu od 2,12 promila. Automobil 29-godišnjaka odbačen je unaprijed, što je izazvalo lančani sudar.

Liječnička pomoć svim lakše ozlijeđenim putnicima u toj prometnoj nesreći pružena je u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Sandra Lacić
ZA 2022. SUDSKI POSTUPAK NIJE NI POČEO
Dekanić je u fokus šire hrvatske javnosti došao u travnju 2022., kada je također izazvao prometnu nesreću, a Uskok je krajem 2023. podignuo optužnicu protiv njega zbog lažnog prikazivanja da nije on, nego njegov bratić, razbio službeni automobil u vlasništvu Županije. Optužnicom je obuhvaćeno još pet osoba, od kojih troje policajaca, a svi se terete zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Zbog te je prometne nesreće bivši župan bio mjesec dana u istražnom zatvoru, a sudski postupak još uvijek nije počeo.
U SMJERU JARMINE
Policija je utvrdila kako je u srijedu, 19. lipnja, oko 21.25 Damir Dekanić izazvao prometnu nesreću upravljajući osobnim automobilom Renault vinkovačkih registracijskih oznaka. Kretao se državnom cestom D-46 u smjeru Jarmine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

VINKO FILIPOVIĆ RAVNATELJ NCVVO-A, O PORAŽAVAJUĆIM REZULTATIMA MATURE

Najneugodnije iznenađenje je porast broja pristupnika koji nisu položili hrvatski