Novosti
ČEKAJU ODLUKU FORTENOVE

Beljci žele pristojne plaće i domaćeg investitora
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Ponudu potvrdila Podravka. S razlogom se pretpostavlja da su ju poslali i Žito i Osatina Grupa te Mészáros Grupa
Istekao je rok za ponude koje je Fortenova Grupa dala za kupnju poljoprivrednog dijela poslovanja.

Na prodaji su se našli Belje, PIK Vinkovci, Vinka i VUPIK, tvrtke koje posluju u poslovnom području poljoprivrede. U petak, 14. lipnja, dan prije isteka roka, Podravka je preko Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova Grupe.

“Podravka će pravovremeno obavijestiti javnost o odgovoru Fortenova grupe", navedeno je u obavijesti Podravke, koja se jedina obratila javnosti. Sve ostalo je samo špekulacija, pa se javnost i mediji pitaju je li još netko, osim Podravke, poslao obvezujuću ponudu. Fortenova i nadalje šuti, ali prema neslužbenim informacijama svoje su ponude poslali i konzorcij okupljen oko Žita i Osatina Grupe te Mészáros Grupa.

Žito i Osatina Grupa zasad se ne oglašavaju, a izvor blizak informacijama potvrđuje nam kako je ponudu poslala i Mészáros Grupa. Ta mađarska kompanija u vlasništvu je Lőrinca Mészárosa, vlasnika NK-a Osijek. On je prošle godine kupio baranjsku tvrtku Rabo sa sjedištem u Kneževim Vinogradima, jednog od najvećih hrvatskih proizvođača jabuka, i namjera mu je, očito, proširiti poslovanje. Nitko još nije došao do informacije koliko je vrijedna njegova ponuda, ali nagađa se da je jača od one koju je uputila Podravka. Valja podsjetiti i na činjenicu da se Žito, u vlasništvu Marka Pipunića, i prije spominjalo vezano za beljske resurse. Naime, još u vrijeme dok je Agrokor (Ivica Todorić) preuzimao Belje, u igri za kupnju (dijela) Belja bio je upravo Pipunić, a s druge je strane bio američki poduzetnik hrvatskog podrijetla, Steve Bubalo. Sve je završilo kako je završilo, a Belje je preuzeo Todorić.

Prodajom poljoprivrednog biznisa Fortenova bi, prema nekim procjenama, mogla namaknuti između 300 i 350 milijuna eura. U Belje je posljednjih godina mnogo uloženo, ali i dalje postoji potreba za ulaganjem u novu opremu, mehanizaciju, modernizaciju, povećanje kapaciteta linija. U Belju su bez komentara, što je logično budući da prodaju obavlja Fortenova. Iz Ministarstva poljoprivrede naglasili su kako se prodajom tvrtki u sastavu Fortenova grupe ne prodaje i zemljište u vlasništvu države. Belje u ovom trenutku u koncesiji ima 33.000 hektara vrhunskog zemljišta. Beljski radnici daju do znanja kako im je najvažnije da novi vlasnik redovito isplaćuje plaće, i to ne minimalce, nego one koje se uklapaju u hrvatski prosjek. Većina ih se ipak slaže da bi trebao biti hrvatskog podrijetla. Rasplet situacije, kao i poteze Pavla Vujnovca, pozorno iščekuju brojni Slavonci, a posebno Baranjci, koji su uz Belje vezani već stoljećima.

Ivica Getto
U igri je ostao samo jedan Mađar
Mediji su svojevremeno špekulirali kako će ponudu za kupnju poljoprivrednog dijela poslovanja Fortenove poslati i tvrtka Bonafarm, u vlasništvu najbogatijeg Mađara, Sándora Csányija, vlasnika OTP banke, koja se vezivala uz Agrokor, ali i mesne industrije Pick Szeged. Prema kuloarskim pričama, upravo zbog njegove klaonice u blizini mađarskog grada Mohača ‘’stornirana’’ je obnova jedne od najvećih klaonica na području bivše države - one u Baranji. U igri je, tako, ostao samo jedan Mađar.

Ministarstvo: Prodajom tvrtki u sastavu Fortenova Grupe ne prodaje se i zemljište u vlasništvu države

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

VINKO FILIPOVIĆ RAVNATELJ NCVVO-A, O PORAŽAVAJUĆIM REZULTATIMA MATURE

Najneugodnije iznenađenje je porast broja pristupnika koji nisu položili hrvatski