Osijek
VRHUNAC JE VODENOG VALA

Drava poplavila lijevu obalu, na oprezu u vikend-naselju
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Drava kod Osijeka jučer u 13 sati bila je na +427 centimetara s tendencijom stagnacije
Vodostaji Dunava i Drave došli su do svog vrhunca. Drava se kod Osijeka jest izlila na lijevu obalu, potopila šetnicu i trim-stazu, no to je normalna mjera obrane, odnosno to nebranjeno područje - retencija, u ovakvim situacijama prima višak vode.

Kako smo izvještavali prošlih dana, visok vodostaj Dunava ne dopušta normalo utjecanje Drave u njega, pa je ona stoga usporena u svome toku. No i visoka Drave ne prima svoje pritoke. Najbolje, odnosno najrealnije, to doživljavaju stalni stanovnici vikend-naselja Karašica, nedaleko od prigradskog Josipovca.


Ondje je, naime, iz godine u godinu sve više stanovnika kojima je to adresa stanovanja, sada ih je već 60-ak. Prije dvije godine dobili su zaštitu od poplave, ali, zanimljivo, ne s obalne strane, nego kopnene! Područje je to koje karakteriziraju podzemne vode, one, naime, učestalije plave to naselje nego Drava.

- Nama informacija da Drava i Dunav stagniraju ne znači baš puno, nama sada opasnost prijeti i s jedne i s druge starne. Prošlog smo tjedna dobili obavijest da izvezemo automobile i postavljena su protupoplavna vrata na cestovnom ulazu u naselje. Jučer su pak ta vrata podignuta na visinu od jednog metra. Zapadni, niži, dio naselja primio je nešto te podzemne vode i ondje je počelo ispumpavanje. I Drava je visoka, te je došlo do mjestimičnog procurivanja kroz postavljene boks-barijere, tako da su i tu pojačane mjere borbe protiv poplave - dojavljuju nam jučer stanovnici, dio od njih desetak, koliko ih je još ostalo.


No život se ondje i dalje normalno odvija, neprekinuta je opskrba električnom energijom, preko improviziranog "šumskog" ulaza može se iz naselja na posao, naravno i natrag. Naviknuli su se oni na pojedinačne štete od poplave, ali, naravno, dobro im je vidjeti da i institucije vode brigu o njima i njihovoj imovini.

U Hrvatskim vodama, kao i u Stožeru civilne zaštite Osječko-baranjske županije, revno prate razvoj situacije, ali osnovna poruka koju šalju je da i dalje nema potrebe za zabrinutosti. Drava kod Osijeka jučer u 13 sati bila je na +427 s tendencijom stagnacije, Dunav kod Batina na +598, a kod Dalja i dva metra viši, ali također u staganciji, pa i blagom padu.

U Hrvatskim vodama i dalje ne očekuju veće probleme duž cijelog toka Drave s obzirom na to da će njezin vodostaj Drave biti niži više od jednog metra u odnosu prema kolovozu prošle godine. Određene probleme može stvoriti relativna dugotrajnost visokih vodostaja, te se na pojedinim mjestima može pojaviti pojačano procjeđivanje kroz nasipe. Zbog toga će biti potrebno stalno obilaziti nasipe i hitno sanirati ta kritična mjesta.

- Vodočuvari i voditelji obrane od poplava kontinuirano obilaze dionice i kontroliraju nasipe i hidrotehničke objekte na osječkom području - poručuju iz Hrvatskih voda, a to je informacija koju se htjeli čuti i stanovnici vikend-naselja.


S posebnom pozornošću razvoj situacije prate i u Gradu Osijeku. Dragan Vulin, dogradonačelnik i načelnik gradskog stožera CZ-a, dodatno upozorava da se, posebice ne iz puke radoznalosti, ne krećemo šetnicom s poplavne strane. Uostalom, nije ovo situacija na koju nismo već naviknuli, dakle nema potrebe za posebnim istraživanjima i izazivanjem rijeke.

Drava je poplavila i pješčanu plažu na Kopiki, prelila se i preko betonskog sunčališta, što nije dobra vijest ako se zna da se za kraj ovog tjedna najavljuje prvi toplinski val. Drava na tom dijelu neće biti raspoloživa za kupanje, ali zato hoće bazeni na kupališnom dijelu. Štoviše, za ovaj petak i subotu najavljeno je i prvo noćno kupanje.

Upozorenje na oprez vrijedi jednako i za one koji će se Dravom kretati čamcima i drugim vozilima. Na oprezu moraju biti zbog mogući velikih naplavina koje plutaju Dravom.

Dario Kuštro
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.

+427

iznosio je vodostaj Drave kod Osijeka jučer u 13 sati

+542

najviši je zbilježen vodostaj Drave, iz lipnja 1965.

+598

vodostaj je Dunava jučer u 13 sati kod Batine

Možda ste propustili...

VEČERI VINA I UMJETNOSTI ODGAJAJU PONAJBOLJU VINSKU PUBLIKU

Wine&Art Osijek: Avantura koja opija dušu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANDRA MARIJANOVIĆ & MARIO MATOKOVIĆ

Muralima mijenjaju gradske vizure i potiču zajednicu da svakodnevno živi kulturu

2

SILVANA SABO, RAVNATELJICA HITNE:

Hvala i medijima, građani se sve više pridržavaju preporuka

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 75 POTPORA ZA TURIZAM:

Unaprjeđujemo kvalitetu destinacije