Mozaik
NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ DOBITNIK ZLATNE PALME U CANNESU

Čekaju nas dvije kampanje: za europski i za američki Oscar
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Postoje pretpostavke o čemu je taj film, stoga ne želim to uopće komentirati
Nebojša Slijepčević osvojio je prvu Zlatnu palmu za hrvatsku kinematografiju u Cannesu za kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti". Kakva je to nagrada i što ona znači za Hrvatsku i razvoj filmske industrije?

Hrvatski filmski redatelj Nebojša Slijepčević rekao je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" da mu nije teško davati intervjue jer govori o hrvatskom filmu, što je dobro. Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je hrvatskog redatelja na Pantovčaku kako bi mu čestitao na velikom uspjehu. No Slijepčević je došao na prijam bez kravate.

Kravata i laptop


- Kod predsjednika su me pustili bez kravate, pa sam to iskoristio - poručio je.

Slijepčević je naglasio da je ponio laptop na Pantovčak, ali ga je osiguranje uzelo. Rekao je za to predsjedniku, pa su problem riješili.

- Spojili smo laptop na njegov televizor, zajedno smo gledali film. Ali nije bilo zanimljivih komentara - dodao je.

Vlada Republike Hrvatske odlučila je dati Slijepčeviću i njegovoj ekipi nagradu od 50.000 eura za uspjeh koji je ostvario u Cannesu. Slijepčević je istaknuo da ta nagrada ne ide samo njemu nego cijeloj ekipi, te da ih je iznenadila.

- Kako ćemo je upotrijebiti, nismo još razgovarali. Samo kratko jer je svatko na svojoj strani. Postoji želja da dio doniramo, ali o tome ne bih sada javno govorio. Film će imati i nekih troškova u budućnosti. Čekaju nas dvije Oscar kampanje, jedna za europski Oscar, a jedna za američki. Za to nemamo baš neki izvor financiranja. Vjerojatno ćemo dio iskoristiti za tu svrhu - rekao je.

Slijepčević je poručio da mu je drago što se piše o hrvatskom filmu. Pozvao je ljude da gledaju hrvatski film jer je to, kaže, hrvatsko nacionalno blago. Hrvatski film, istaknuo je Slijepčević, u svjetskim je okvirima izrazito mala kinematografija.

- Mi smo sretni ako godišnje proizvedemo osam dugometražnih igranih filmova. Usporedbe radi, jedna Srbija proizvede dvostruko više, dakle 16, Njemačka 150, Francuska oko 250. Sada imamo Ankovićev film "Proslava", koji je u glavnoj konkurenciji u Karlovim Varima, to je golemi uspjeh - kazao je.

Slijepčević je rekao da Hrvatska ipak ima dobre filmove iako postoji problem financiranja. Treba tražiti strane koprodukcije, stoga se hrvatski film okreće inozemnom tržištu. Mnogi smatraju kako je to što je film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" osvojio Zlatnu palmu velik uspjeh, no postoje prijepori. Radnja filma zbiva se 27. veljače 1993. na maloj postaji u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd - Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

- Postoje pretpostavke o čemu je taj film, stoga ne želim to uopće komentirati - dodao je Slijepčević.

Priča koja ga je inspirirala dogodila se 1993., no Slijepčević je rekao glumcima da je zapravo riječ o dilemi koja je i danas aktualna.

- Kako reagirati kada svjedočite nasilju, možemo to i prešutjeti, ali kako s tim nastaviti život - zapitao se i naglasio kako ne očekuje promjene što se tiče financiranja hrvatskih filmova nakon što i Domovinski pokret participira u vlasti.

O HAVC-u


Komentirao je i rad HAVC-a. Dodao je da je razgovarao s ljudima i s lijevog i s desnog političkog spektra, i svi oni smatraju da je HAVC vrijedna institucija koja je, kaže, maknula politiku kad je riječ o odlučivanju o financiranju.

- Ne mislim da je Hrvatska zaokrenula udesno, nego je vladajuća stranka skrenula udesno. No to se događa i u Europi. Ne mislim da je Hrvatska desno orijentirana, možda je samo malo konzervativnija, stoga ne vjerujem da će doći do nekih promjena - poručio je.

Zlatna palma prestižna je filmska nagrada. Hrvatska nema puno filmova koji su se natjecali za Zlatnu palmu. Kako uopće ući u konkurenciju?

- To je sistem kako se biraju filmovi. Imate rok, ove je godine bio 1. ožujka kada se morao prijaviti gotov film. Za kratke filmove limit je da traju 15 minuta, ne dulje. Ove godine prijavilo se oko 4200 filmova. Postoji grupa od 12 ljudi koji u mjesec dana moraju te filmove i pogledati. Svatko je od njih filmski stručnjak i pogledao je tisuću filmova. I onda oni predlažu sto najboljih filmova pa suze konkurenciju na tridesetak. I onda glavna osoba od tih tridesetak izabere njih 11. Mislim da je najteže to - ući u tih 11. Poslije šanse samo rastu - rekao je Slijepčević.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

MAJA JAGODIĆ, UMJETNICA IZ SLAVONSKOG BRODA

Ove se godine nadam svojoj prvoj samostalnoj izložbi

FILM O FORMULI 1 NAPOKON JE DOBIO TEASER I DATUM PREMIJERE

Brad Pitt u “F1” dolazi u kina u lipnju 2025.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana