Osijek
NOVI MAJSTORI ZANATA

Važno je zadržati majstore kod kuće
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Interes za strukovne škole polako raste te se za određena zanimanja traži i mjesto više. S ovom je konstatacijom Stjepan Birović, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, otvorio još jednu dodjelu majstorskih diploma. "Na tržištu još uvijek nedostaje radne snage među gotovo svim strukama, od keramičara, soboslikara, građevinara, ali i među zanimanjima koja su uslužna poput elektroinstalatera. Sve su to zanimanja koja nam nedostaju i na tržištu se puno čeka da ti majstor dođe i nešto odradi. Jako puno učenika se trenutačno upisuje u obrtničke škole, što je svakako plus. Mi nastojimo, zajedno sa županijom, za upis u deficitarna zanimanja osigurati i poticajna sredstva. No jednako je važno i da te majstore nakon obrazovanja i zadržimo na ovim prostorima", rekao je Birović te dodao kako se danas konačno jako lijepo može zaraditi i živjeti od obrtničkog zanimanja te da nema više potrebe ići izvan Hrvatske.

Tom idejom vodi se i novih 25 novih majstora, u ovoj generaciji najviše ih je među frizerima, automehaničarima te onima iz elektrostruke. Među njima je i Edita Podboj, majstor frizer, koja u Višnjevcu planira otvoriti brijačnicu, radila je prethodno u brijačnicama u Osijeku, u Irskoj je provela sedam godina i sada se vratila. "Sa svim ovim stečenim iskustvom i vlastitim idejama spremna sam postati svoj gazda", odgovora s optimizmom.

Zoran Novina iz Hrastovca pokraj Vuke je majstor plinoinstalater. Ima svoj obrt, posla ima, a majstorski ispit polaže između ostalog i kako bi njegov sin koji se obrazuje za ovo zanimanje mogao kod njega odrađivati praktični dio nastave. No ono što među ovim novopečenim majstorima privuklo baš k njemu je to što je na dodjelu diplome došao u pratnji obitelji. "To je tradicija koju nastojim održati", rekao nam je Zoran. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANDRA MARIJANOVIĆ & MARIO MATOKOVIĆ

Muralima mijenjaju gradske vizure i potiču zajednicu da svakodnevno živi kulturu

2

SILVANA SABO, RAVNATELJICA HITNE:

Hvala i medijima, građani se sve više pridržavaju preporuka

3

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA DODIJELILA 75 POTPORA ZA TURIZAM:

Unaprjeđujemo kvalitetu destinacije