Kultura
LADY JADRANKA NJERŠ BERESFORD-PEIRSE

Važno odlikovanje kralja Charlesa III.
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Britanski je kralj Charles III. dodijelio Lady Jadranki Njerš Beresford-Peirse, državljanki Hrvatske i Velike Britanije, titulu MBE za više od 30 godina predanosti i rada na razvoju odnosa između Velike Britanije i Hrvatske, filantropije te zaštite kulturnog nasljeđa Hrvatske. Ona je rođena u Hrvatskoj, no veći dio života provela je u Londonu. Ona i njezin suprug, Sir Henry Grant de la Poer Beresford-Peirse, osnovali su 1991. Međunarodnu zakladu za hrvatske spomenike, kao reakciju na goleme ratne štete na hrvatskim znamenitostima, muzejima i baštini. Zaklada je u posljednje 33 godine prikupljala novac te organizirala stručne razmjene za obnovu i zaštitu hrvatskih povijesnih spomenika i kulturne baštine, ugrožene ratom, prirodnim katastrofama, zapuštenošću ili nedostatkom sredstava. Time je znatno pridonijela i očuvanju hrvatskih znamenitosti i odnosima Velike Britanije i Hrvatske.

Neumorno je podizala svijest u međunarodnoj zajednici o bogatstvu hrvatskog povijesnog i kulturnog nasljeđa, prikupljala je sredstva za obnovu i konzervaciju objekata te je direktno podupirala bezbrojne kulturne projekte u Hrvatskoj. Projekti njezine Zaklade uključuju podršku obnovi Dvorca Eltz u Vukovaru i popravak osječke konkatedrale. Preko Zaklade je osigurala pomoć knjižnicama i drugim kulturnim institucijama u Zagrebu i Petrinji nakon potresa 2020., a osigurala je i kupnju umjetničkih djela za muzeje. Zaklada je osigurala i brojne stručne radionice te stipendije za stručne poslijediplomske studije.

Posredovala je u povezivanju Royal Academy of Arts, Victoria & Albert muzeja te Weymouth Collegea s Gradskim muzejem u Vukovaru, Ministarstvom kulture i s dubrovačkim muzejima. Organizirala je obuku u UK za konzervatore koji su obnavljali vitraje na konkatedrali u Osijeku te stručne obuke za hrvatske majstore obnove radova u kamenu i drvu. Kad je kralj Charles III. (tada još princ od Walesa) posjetio Osijek 2016., upoznao je majstore obnove vitraja i uvjerio se u golem doprinos rada Lady Beresford-Peirse.

- Ponosni smo što je trud i sjajan rad Lady Jadranke na povezivanju najboljeg u kulturi i radu u zajednici Velike Britanije i Hrvatske dobio ovo visoko priznanje - čestitao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj, Simon Thomas. T.K.
Možda ste propustili...

PREMIJERNO IZVEDEN “POSTOLAR I VRAG”

Vrhunski dječji mjuzikl o borbi između dobra i zla

U SKLOPU 5. PRANDAU FESTIVALA U DONJEM MIHOLJCU

Trio 1887 nastupit će u dvorcu Mailath

IZVEDBENO PREDAVANJE MIJE ŠTARK

Promatrajmo prirodu kako bismo se uzemljili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana