Sport
PRVAK DRUGE HNLŽ SKUPINE B

Višnjevčanke bi jako bi voljele uskoro igrati i gradski derbi
Objavljeno 17. lipnja, 2024.
Ekipu je predvodila kapetanica Marija Žeželj, majka dvoje djece, koja je nakon ove sezone odlučila prekinuti karijeru
Godinama su se u Mačkamami, a od ove sezone u Gradskom vrtu, slavili naslovi prvakinja za nogometašice. Tako je bilo i na kraju ovog prvenstva, naslov je u Osijeku, ali i na njegovoj zapadnoj periferiji.

Administrativne zapreke


Nogometašice Višnjevca, naime, prvakinje su Druge HNLŽ skupine B. Veliki je to uspjeh za klub iz Višnjevca, gdje su aktivnosti u ženskom nogometu pokrenute krajem 2017. godine u sklopu Nogometne škole mladeži Višnjevca, a od 2019. godine djeluje seniorska ekipa koja je ove godine ostvarila najveći uspjeh. Osvojile su prvo mjesto s čak osam bodova više od drugoplasirane Koprivnice. Tijekom sezone u kojoj je šest ekipa odigralo po trokružnom sistemu ostvarile su Višnjevčanke 12 pobjeda, dva neriješena rezultata, a jedan su susret izgubile. Zanimljivo, u prvom kolu upravo od Koprivnice, koja ih je zamijenila u kvalifikacijama za popunu Prve HNL za žene, gdje su igrale s pobjednicama Druge HNLŽ skupine A, Neretve iz Metkovića, Višnjevčanke nisu imale mogućnost igrati dodatne kvalifikacije zbog administrativno-tehničkih razloga. Vjeruje se da će sljedeće sezone one biti uklonjene, pa ako ponove rezultat iz ove sezone, da će dobiti mogućnost igrati za plasman u elitni rang.

- Šteta je ponajprije zbog djevojaka koje su svojim igrama i angažmanom to zaslužile. Bilo bi im to golemo iskustvo. Ne mogu reći kako bismo prošli u srazu s Neretvom, ali vjerujem kako bismo imale puno više izgleda u odnosu prema Koprivnici, protiv kojih smo ove sezone potvrdili da smo objektivno kvalitetnija ekipa - pričao je Mario Amidžić, koji je drugu godinu trener seniorki Višnjevca, istaknuvši u prvom redu rad svoje prethodnice.

- Tri sezone prije moga dolaska s ekipom je radila Nade Deže, legendarna nogometašica iz toga vremena, poznatija pod djevojačkim prezimenom Bešker. S obzirom na prethodni rad i njoj pripadaju zasluge.

Amidžić je potom istaknuo ljude koji su glavni klupski operativci, a kojima pripadaju zasluge za ostvareni uspjeh i rad kluba koji ima i pionirsku ekipu pod vodstvom Ivana Kelera, a za sljedeću sezonu planirano je formirati i kadetsku ekipu.

- Svakako bih istaknuo predsjednika Roberta Čurika, direktora Kluba Hrvoja Jurića i tajnika Željka Nikšića. Posebnu zahvalu moramo uputiti i predsjedniku NK Višnjevac Ivanu Barišiću, čije resurse koristimo, a tu ponajprije mislim na korištenje terena za utakmice i trening te svlačionice.

Napad na Prvu ligu


Što se tiče igračkog kadra, možemo reći da je više od 90 posto ekipe sastavljeno od djevojaka rođenih u Slavoniji. Dio igračica stigao je odradivši staž u mlađim kategorijama Osijeka. Ističemo slučaj vratarke Maje Belaj, koja je prethodnu sezonu, prije dolaska u Višnjevac, bila prva vratarka prvakinja ŽNK Osijek.

- Postojanje još jednoga kluba u Osijeku i okolici smatram da može biti vrlo korisno i za naš najbolji klub ŽNK Osijek, ali i za igračice koje izlaze iz kadetskog uzrasta, pa dobivaju prigodu igrati seniorski nogomet te se tako dokazivati i razvijati. Naravno, korist od toga ima i naš klub, tako da suradnja dvaju klubova treba postojati čak se i podići na još veću razinu. Nadam se kako ćemo u dogledno vrijeme u gradu imati dva prvoligaša.

Koliko je izgledno već sljedeće godine? Administrativne zapreke, vjerujemo, bit će uklonjene.

- Bez obzira na naše uvjerljivo osvojeno prvo mjesto, ne bih mogao samouvjereno najaviti napad na Prvu ligu već sljedeće godine. Mi smo amaterska sredina, a znate kako je to u svima koji rade na sličan način. Djevojke odlaze u druge gradove na fakultet, napuštaju grad, prekidaju karijeru iz obiteljskih razloga. Zato bih ovom prilikom želio zahvaliti našoj kapetanici Mariji Žeželj, majci dvoje djece, koja je unatoč svim svojim obiteljskim i poslovnim zadaćama predvodila našu ekipu, a nakon završetka sezone odlučila je prekinuti karijeru. S moje strane želio bih joj zahvaliti za dvije godine odlične suradnje. Imamo nekolicinu igračica koje što zbog ozljeda, a što upravo zbog sličnih obiteljskih razloga, prošle sezone nisu bile na raspolaganju poput Ane Kovačević, Larise Kolarić i još nekih igračica. Nadamo se njihovu povratku na teren i u ekipu jer bi nam sigurno kvalitetom pomogle u ostvarivanju ciljeva za sljedeću sezonu - zaključio je Amidžić.

Krešimir Lacković
PRVA TOPNICA, SESTRA BIVŠEG BIJELO-PLAVOG
Najbolja strijelkinja ŽNK Višnjevac u protekloj sezoni bila je Laura Lončar sa 17 postignutih pogodaka. Radi se o sestri nekadašnjeg igrača Osijeka, a danas člana poljskog Pogona iz Szczecina Danijela Lončara, koji je, za razliku od svoje sestre, igrač defenzive.

ŽNK VIŠNJEVAC 2023./2024.
Maja Belaj, Mihaela Polašek, Marina Halgaš, Matea Perkunić, Ana Bodza, Tesa Martinović, Snježana Barukčić, Lucija Brzić, Karla Boljkovac, Ivana Deže, Andrea Mihaljević, Marija Žeželj, Leona Ahmeti, Laura Lončar, Marta Mikinac, Dora Adamović Klara Kovačević, Josipa Poč, Mia Filipović, Gea Antunović, Mihaela Bosak, Laura Kučinac, Matija Suratlić i Lea Dumić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana