Regija
EDUKACIJA O ZDRAVLJU BRANITELJA U VUKOVARU

Mogućnosti korištenja preventivnih aktivnosti
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
UDVDR VSŽ okuplja oko 3000 članova u 23 grada i općine i pruža im pomoć
VUKOVARUdruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske organizirala je u nekoliko hrvatskih gradova predavanja pod nazivom "Edukacijom i prevencijom do zdravlja", na kojima braniteljskoj populaciji govore eminentni stručnjaci, a istodobno hrvatski branitelji mogu dobiti i informacije o mogućnosti korištenja preventivnih aktivnosti koje provode Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Posljednje je predavanje održano u srijedu u Vukovaru, o temi "Posttraumatski rast nakon krize", a primarni je cilj ovoga projekta edukacija branitelja u svim segmentima prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bolesti.

Milan Draženović, predsjednik vukovarsko-srijemske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, pojasnio je kako su organiziranjem edukacije željeli pojasniti braniteljima na koje načine mogu pripaziti na svoje zdravlje.

- Imamo oko 3000 članova u 23 grada i općine i nastojimo voditi brigu o hrvatskim braniteljima, njihovu zdravlju i pomoći u svim poteškoćama - rekao je.

Ranjiva populacija


Predavanje su održali prof. dr. sc. Marijana Braš i prof. dr. sc. Veljko Đorđević, koji je izjavio kako je baš u Slavoniji, gdje je najviše branitelja i stradalnika, iznimno važno govoriti o rastu nakon traume, i to pojedinačnom, obiteljskom i grupnom.

- Želimo im pojasniti kako nadvladati i kako se oporaviti od traume koja više nije psihološki pojam, desetljeća anksioznosti i depresivnosti su iza nas. Danas se susrećemo s tjelesnim, autoimunim i onkološkim bolestima, stoga trebamo upozoriti sve liječnike koji se bave tjelesnom, psihološkom i socijalnom medicinom te duhovnošću na koji način pomoći ovoj populaciji koja je jedna od najranjivijih u zemlji - naveo je Đorđević, naglasivši kako su neki od načina pomoći zajednička okupljanja, motivacije, radionice i pogled u budućnost.

Marijana Braš govorila je o mogućnostima poboljšanja zdravlja, ali i kako naći put prema rastu nakon krize. Navela je kako danas veliki broj branitelja ima visoki tlak, dijabetes, poteškoće lokomotornog sustava, a starenje ove populacije donijet će i druge bolesti.

- Osobito su rizične osobe koje imaju PTSP, jer je kod njih veći rizik za druge tjelesne bolesti. Treba govoriti o zaštititi zdravlja branitelja i njegovih obitelji zbog posljedica koje trauma ostavlja na cijelu obitelj - istaknula je.

Prema njezinim je riječima životni vijek branitelja manji od prosjeka i ključno je da liječnicima ili bliskim osobama kažu ako se ne osjećaju dobro i obrate se za pomoć, idu na preventivne preglede i liječe se.

Potražiti pomoć


Gradovi i općine na istoku Hrvatske u svojim proračunima osiguravaju sredstva za sufinanciranje braniteljskih udruga i promicanje njihovih aktivnosti. Nedavno je Grad Vukovar usvojio izmjene i dopune Programa javnih potreba iz područja branitelja i stradalnika za ovu godinu koji je "težak" nešto više od 158 tisuća eura.

Među ostalim, financiraju promicanje vrijednosti Domovinskog rata i unapređenje kvalitete života braniteljima, stradalnicima, invalidima i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu

SMOTRA I UZGOJNI PREGLED U ŠUMI KUNJEVCI

Prijavljeno 70 pasa i 40-ak pasmina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele zemlju dati podobnima

2

SNAŽNO NEVRIJEME ZAHVATILO GRABOVAC

Vjetar podigao krovove i garažu te rušio stabla

3

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu