TvObzor
SLOVENIJA - ZEMLJA PRIRODNIH LJEPOTA

Nevjerojatan biljni i životinjski svijet
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Viasat Nature donosi novi dokumentarac o nevjerojatnom slovenskom biljnom i životinjskom svijetu – "Slovenija - zemlja prirodnih ljepota" ("Slovenia: Where Nature Goes").

Putnici na međunarodnim zrakoplovnim linijama lako mogu previdjeti Sloveniju jer njezin teritorij prijeđu za manje od deset minuta. Međutim, posjetitelji na tlu osjetit će želju istražiti dojmljivu raznolikost spomenika prirode, slikovitih krajolika i divljeg svijeta duž 160 kilometara pojasa od mora do planinskih vrhova – od maslinika na slovenskoj sredozemnoj obali do snijegom prekrivenih vrhova i pašnjaka Julijskih Alpa.

Poznavatelji opisuju Sloveniju kao "svijet u malom", i to s razlogom: gotovo dvije trećine površine države prekriveno je prostranim šumama koje izgledom podsjećaju na Kanadu. Drevni mediteranski hrastovi, bukove šume s krošnjama poput katedrala i borove šume priljubljene uz gotovo okomite, nepristupačne planinske obronke pružaju više netaknutih staništa nego što postoji u državama i deset puta većim od Slovenije.

Slovenska je prirodna baština impresivna, ali još je nevjerojatniji intiman, sukladan suživot stanovnika te države s njezinim biljnim i životinjskim svijetom, za što su nagrađeni prvim mjestom na popisu država s najodrživijim načinom života prema ocjeni Ujedinjenih naroda, što ih čini uzorom za 21. stoljeće.

Dokumentarnu emisiju "Slovenija - zemlja prirodnih ljepota" na programu Viasat Nature možete pogledati 24. lipnja u 20 sati ili 25. lipnja u 14.40. D.M.
Možda ste propustili...

“ZAKON I RED: ODJEL ZA ŽRTVE” - 22. SEZONA

Ujedinjenje starih partnera

NA MAX STIŽE “KITE MAN: HELL YEAH!”

Nova superzlikovska zvijezda spremna za let

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIJENOS POPULARNE KANTATE “CARMINA BURANA”

Svečano otvorenje 70. Splitskog ljeta

2

RAZGOVOR: PATRIŠA

Volim kada ljudima mogu dodirnuti dušu, kada vidim da glazba nije samo posao

3

“DOMAĆINSTVO ZA POČETNIKE” U HRVATSKA KINA STIŽE 18. SRPNJA

Što je to uopće obitelj?