Novosti
SPAŠAVANJE NAJVEĆE OPORBENE STRANKE

Izbori u SDP-u: Ostati uz Milanovića ili se odmaknuti
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
“Za SDP bi bilo važno da dobije čelnika koji može biti pandan Plenkoviću”
Izbori za novog predsjednika SDP-a održat će se 14. rujna, a do sada je kandidaturu javno objavio jedino Siniša Hajdaš Dončić. Aktualni predsjednik stranke Peđa Grbin, koji se neće ponovno kandidirati, novinarima je rekao kako neće javno podržati ni jednog kandidata ni sudjelovati u bilo čijoj kampanji jer je, ističe, njegova zadaća kao predsjednika osigurati što je moguće bolji, demokratskiji i transparentniji izborni proces.

Prepolovljeni


Za Hajdaša Dončića nagađa se da uživa i potporu predsjednika RH Zorana Milanovića. Uz njegovu, nagađa se o mogućim predsjedničkim kandidaturama Tonina Picule, Mirele Ahmetović, Miše Krstičevića, Mišela Jakšića, Biljane Borzan... Međutim, s obzirom na istupe pojedinih članova vodstva stranka, unutastranačke izbore mogla bi obilježiti podjela na one koji i dalje stoje uz Zorana Milanovića i na one koji smatraju da je šef države SDP-u postao teret od kojega bi se trebali odmaknuti. Naime, Mišel Jakšić je u utorak izjavio kako se nitko u SDP-u ne treba baviti time što predsjednik Milanović misli o ovim izborima. "On nije član stranke i mislim da je najbolja opcija da ga se u ovoj unutarstranačkoj kampanji ne spominje, ne pita i da nitko ne gleda prema njemu", rekao je Jakšić.

Komunikacijska stručnjakinja i politička analitičarka Ankica Mamić smatra kako SDP sada ima priliku izići iz krize vodstva, u kojoj se nalazi praktično od Milanovićeva odlaska s čela stranke. Dodaje kako su Davora Bernardića, iako izabranog s visokim postotkom glasova, od prvoga dana sabotirali oni koji su od njega izgubili, na čelu s Peđom Grbinom. Kada je nakon Bernardića Grbin preuzeo stranku, on nije imao takvih unutarstranačkih sabotaža, ali je on tu stranku - prepolovio, kaže naša sugovornica. "Od najvećeg oporbenog saborskog kluba nastala su dva kluba, od kojih je klub tzv. disidenata bio čak i veći od SDP-ova. To je, naravno, produbilo krizu u SDP-u, i onda je intervencija predsjednika Milanovića u parlamentarne izbore ponovno vratila SDP u fokus i onih njegovih birača koji su možda već tražili drugu opciju. Ova tri mjeseca do unutarstranačkih izbora u velikoj će mjeri odrediti budućnost SDP-a. Ako ćemo ponovno slušati i čitati o podmetanjima jednih drugima, to će otežati posao budućem predsjedniku, ma tko on bio, djelovanje unutar stranke, posebno zato što će u saborskom klubu zapravo biti Grbinovi ljudi, kojima je on, ili pak Milanović, dao ta visoka prolazna mjesta na listama. Jer kako stvari stoje, izgleda da su te liste njih dvojica zajedno slagala", ističe Mamić.

Kaže da je kandidatura Siniše Hajdaša Dončića očekivana, on je i prije pokazivao takve ambicije, a poziva se i na svoj dobar izborni rezultat. To drži legitimnim. Međutim, pitanje je može li on donijeti promjenu koju SDP treba.

Velik utjecaj


"Za SDP bi bilo važno da dobije predsjednika koji može biti dobar pandan Andreju Plenkoviću u Saboru, nekoga tko može i stvarno biti percipiran kao šef oporbe", smatra Ankica Mamić. Jer SDP sada opet ima najveći oporbeni klub u parlamentu. Mamić smatra da bi to trebali biti kriteriji prema kojima se bira predsjednik SDP-a. Kaže i kako je mladi koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić možda najbolji "materijal" za tu funkciju, nedostaje mu samo još malo karizme, no drži problemom ako velika stranka ima predsjednika koji nije u Zagrebu - ne zato što je Zagreb važniji od drugih gradova, već jednostavno zato što je centar političkog života. SDP ima i u Zagrebu duboku organizacijsku krizu i zagrebačka organizacija im jako loše izgleda, ocjenjuje Ankica Mamić, unatoč solidnom zagrebačkom rezultatu te stranke na europskim izborima.

Ostaje upitno u kojoj će se mjeri bitka za novog čelnika SDP-a voditi u sjeni Zorana Milanovića, hoće li njegov utjecaj biti velik. Naša sugovornica smatra da hoće, što se pokazalo i uoči nedavnih parlamentarnih izbora, kada je Milanović jednom odlukom "sklonio" Peđu Grbina s mjesta predsjednika stranke i kandidata za premijera. "Bez obzira na to što formalno nije član stranke, predsjednik Milanović i dalje ima velik utjecaj u SDP-u, na parlamentarnim izborima on je taj svoj utjecaj i iskoristio, jer vidite da su svi njegovi bivši ministri na listama bili vraćeni na prolazna mjesta za Sabor. Tako da će njegov utjecaj sigurno biti presudan. Pitanje je, naravno, kako su to doživjeli članovi SDP-a koji glasaju po sustavu ‘jedan član - jedan glas‘, pa će i to biti zanimljivo vidjeti - je li i članstvo SDP-a na tragu Milanovićeva razmišljanja ili nije", rekla nam je Ankica Mamić.

Igor Bošnjak
NEDOVOLJNO
Ankica Mamić misli da Tonino Picula neće biti kandidat za predsjednika stranke, nego da će se kandidirati za neku stranačku funkciju jer želi imati utjecaja u SDP-u. Kao kandidati se spominju Mirela Ahmetović i Mišo Krstičević. “Za sada tu još ne vidimo figuru poput Andreja Plenkovića u HDZ-u, proteklih godina nisu uspjeli iznjedriti nekog takvog. Nadam se da hoće, ali zasad stvarno ne vidim njihova kandidata koji bi mogao stati nasuprot Plenkoviću u bilo kojoj vrsti sučeljavanja na sljedećim parlamentarnim izborima”, zaključuje Mamić.

Možda ste propustili...

POTVRĐEN SLUČAJ OPASNE BOLESTI U GRADIŠTU

Afrička svinjska kuga vratila se u Slavoniju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana