Regija
SURADNJA BELI MANASTIR - CAMBRIDGE

Američki učenici u posjetu Baranji
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
BELI MANASTIR - Skupina učenika, profesora i predstavnika gradske uprave američkog grada Cambridgea, Minessota, boravi u posjetu Belom Manastiru.

Dva su grada, naime, gradovi prijatelji, a sporazum o suradnji potpisan je 11. studenoga 2016. godine. Na temelju sporazuma uspostavljena je suradnja kroz kulturnu, obrazovnu, ekonomsku i drugu razmjenu. Korak dalje u cijeloj priči odluka je gradskih otaca o razmjeni učenika odnosno studenata iz dvaju gradova. Dolaskom Amerikanaca ta je odluka i zaživjela. Posrednik u bratimljenju Cambridgea i Belog Manastira bio je hrvatsko-američki poduzetnik Boris Mikšić, čiji se proizvodni pogoni (EcoCortec i Cortec) nalaze u oba grada. Potvrđuje to i Dijana Zrinski, direktorica belomanastirskog dijela EcoCorteca.

- Cortec je bio inicijator sklapanja sporazuma o prijateljstvu dvaju gradova, pa se rodila i ideja o razmjeni učenika odnosno studenata. Ovih je dana došlo do prvog susreta. U Beli Manastir stigli su najbolji učenici tamošnje srednje škole, njihov profesor i predstavnici grada. Dolazak u Hrvatsku je, zapravo, nagrada za njihov uspjeh u školi - kaže Dijana Zrinski, nastavljajući kako im je put platio Grad Cambridge, a o njima se u Hrvatskoj brine grad domaćin. U Americi su organizirali i razne donorske zabave kako bi prikupili određena sredstva za put. Amerikanci su smješteni u PEER centru u prigradskom naselju Šećerani. Organiziran im je prijam u gradskoj upravi, posjetili su belomanastirske srednje škole te obišli Osijek i neke baranjske znamenitosti.

- Djeca koja su došla u Beli Manastir članovi su tamošnjeg košarkaškog kluba, a profesor koji je došao s njima ujedno im je i trener. Stoga se rodila inicijativa za igranje košarkaške utakmice u nastavno-sportskoj dvorani protiv vršnjaka iz KK-a Beli Manastir - objašnjava, nastavljajući kako su posjetili i tvrtku EcoCortec i upoznali se s tamošnjim proizvodnim procesima.

Danas (četvrtak) u planu je njihov odlazak u Vilu Baranja u Dramlju, koja je u suvlasništvu Grada Belog Manastira. Na Jadranu će boraviti do nedjelje, a u ponedjeljak bi se preko ‘‘velike bare‘‘ trebali vratiti kući. Ističu kako su oduševljeni Baranjom, premda s nestrpljenjem očekuju odlazak na more. U sjećanju će im ostati i gostoprimstvo Baranjaca. Već iduće godine, prema najavama gradonačelnika Belog Manastira, u Cambridge bi trebali otići najbolji belomanastirski srednjoškolci.

Podsjetimo, Beli Manastir ima tri grada prijatelja: mađarski Mohač, poljske Chojnice i Cambridge. Najintenzivnija je suradnja s povijesno, zemljopisno i kulturološki bliskim Mohačem - dva grada na razne načine surađuju već 70-ak godina. Ivica Getto
Možda ste propustili...

NATJEČAJ TZP VRATA PAPUKA

Obitelj Ninčević ima najokućnicu

UDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA SLATINA

Obilježena 32. obljetnica osnutka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele zemlju dati podobnima

2

SNAŽNO NEVRIJEME ZAHVATILO GRABOVAC

Vjetar podigao krovove i garažu te rušio stabla

3

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu