Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA U SLAVONIJI

Dječak s tuđom putovnicom osuđen na 660 eura kazne
Objavljeno 13. lipnja, 2024.
Za sada nije jasno tko će kaznu platiti, jer riječ je o 15-godišnjaku
Presuda je donesena, no ne zna se tko će kaznu platiti. Naime, 15-godišnjak sa sjevera Hrvatske osuđen je na novčanu kaznu zbog tuđe putovnice. Nadležni je sud u povodu optužnog prijedloga jedne granične policijske postaje, nakon provedenog žurnog postupka od 30. travnja, proglasio 15-godišnjaka krivim što se 12. travnja ove godine u 3.20, na graničnom prijelazu u Slavoniji, kao izlazni putnik u namjeri prelaska državne granice Republike Hrvatske poslužio tuđom putnom ispravom Bosne i Hercegovine na ime mladića rođenog 2007. godine.

Time je počinio prekršaj prema Zakonu o putnim ispravama hrvatskih državljana i sud ga je osudio na novčanu kaznu u iznosu od 660 eura. Kaznu je dužan platiti u roku od 30 dana od pravomoćnosti ove presude, a ako u navedenom roku uplati dvije trećine kazne sud će smatrati da je novčana kazna u cjelini uplaćena. Uz navedeno, mora platiti troškove prekršajnog postupka i sve to u korist državnog proračuna.

U obrazloženju presude navodi se kako okrivljeni maloljetnik u postupku nije dao obranu, ali je ispitana policajka koja je bila na granici kada je stigao 15-godišnjak. Policajka je usporedbom fotografije u putovnici koju je imao i okrivljenog utvrdila da se ne radi osobi s putovnice jer je osoba na putovnici nešto starija i drukčijeg izgleda. Provjerom u službenim evidencijama MUP-a utvrdila je da je 15-godišnjak hrvatski državljanin koji je u razgovoru priznao da se poslužio tuđom putovnicom BiH, a inače nema izdane isprave - dokument. Kasnijom provjerom u službenim evidencijama policajka je utvrdila da je nakon prekršaja okrivljeni izvadio hrvatski dokument. Putovnica kojom se poslužio oduzeta mu je i vraćena Konzulatu BiH.

- Pri odmjeravanju kazne za učinjeni prekršaj ovaj je sudac cijenio sve okolnosti iz Prekršajnog zakona, pa je tako okrivljenom izrekao minimalnu novčanu kaznu uzevši kao olakotnu prekršajno nekažnjavanje i svojstvo maloljetnika, a kao otegotnu okolnost uzeo je težinu i činjenje prekršaja izravnom namjerom... Protiv ove presude može se izjaviti žalba Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske u Zagrebu u roku od 8 dana od dana dostave prijepisa odluke, pismeno, putem ovog suda, u dva istovjetna primjerka. Pravodobno podnesena žalba ovlaštene osobe odgađa izvršenje odluke - navodi se, između ostalog, u obrazloženju nepravomoćne presude u kojoj se na kraju navodi da ju se dostavlja okrivljenom i tužitelju.

Sve u svemu bit će vrlo zanimljivo vidjeti nastavak ovog slučaja jer osobi koja ne plati novčanu kaznu za bilo kakav prekršaj ona mu se naplaćuje prisilno - ovrhom. S obzirom na to da se ovdje radi o 15-godišnjaku koji zasigurno nije u radnom odnosu, a njegovi roditelji, skrbnici ili zakonski zastupnici nigdje se ne spominju, pitanje je kako će dječak to platiti, odnosno što će mu država ovrhom oduzeti. Isto tako dječak ima pravo žalbe na ovu presudu, no ako nije baš genijalac i pravno “potkovan”, teško da će moći uložiti žalbu. Za sada je ova presuda objavljena na e-oglasnoj ploči suda koji ju je i donio.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

SLUŽBENIKA PU OSJEČKO-BARANJSKE OČEKUJE KAZNA

Policajac pijan izazvao prometnu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZBIJEN LANAC ŠVERCERA

Švercom duhana do milijuna €

2

NEPOPRAVLJIVI 52-GODIŠNJAK

Vožnja mu zabranjena, on pijan skrivio sudar

3

ČETIRI PROVALE U SKLADIŠTA TVRTKI

Ukrali alat, šteta 50 tisuća aura