Regija
ŠEST PROSTORNIH PLANOVA

Digitalizaciju će provesti tijekom sljedeće godine
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Vukovar preko raspisanog poziva može povući 110 tisuća eura za transformaciju svih planova
VUKOVARGradske vlasti Vukovara usvojile su odluke o transformaciji svih šest prostornih planova - urbanističkog plana uređenja "Vučedol", prostornog plana uređenja grada Vukovara, generalnog urbanističkog plana Vukovara, detaljnog plana uređenja "Proširenje Novog groblja" (DPU-1), detaljnog plana uređenja "Županijska ulica" (DPU-5) te urbanističkog plana uređenja "Šire središte grada" (UPU-1).

Razlozi za transformaciju proizilaze iz zakona kojim je dana mogućnost provedbe postupka transformacije kao procesa prelaska iz analognog u digitalni oblik, uz digitalnu transformaciju poslovnih procesa u sustavu ePlanovi.

Kako je pojasnila Marina Vlajčić, pročelnica Upravnog odjela za za prostorno uređenje i imovinu, nakon stupanja na snagu Pravilnika o prostornim planovima 1. siječnja ove godine, svi se prostorni planovi donose kao planovi nove generacije, odnosno u digitalnom obliku preko sustava ePlanovi.

- Time se olakšava, osuvremenjuje, unificira i digitalizira procedura izrade prostornih planova, ali i njihovo korištenje i čitanje. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine raspisalo je poziv za dodjelu nepovratnih sredstava za izradu prostornih planova nove generacije, a Grad Vukovar bi preko tog poziva mogao povući 110.000 eura za transformaciju svih šest prostornih planova - rekla je Vlajčić.

Poziv za financiranje zatvara se 30. lipnja ili iscrpljenjem financijske alokacije, ovisno što nastupi ranije, pa je odgađanje odluka o transformaciji moglo prouzročiti gubitak tih sredstava. Kako je pojašnjeno, stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iznosi 100 posto, a sve projektne aktivnosti moraju završiti najkasnije do do 31. prosinca sljedeće godine. Projektni prijedlog za prostorni plan užeg područja nije moguće podnijeti ako nije podnesen projektni prijedlog za prostorni plan šireg područja iste razine. Ovim se pozivom financiraju aktivnosti koje se odnose na donošenje novih prostornih planova, izmjene i dopune prostornih planova te njihovu transformaciju.

- Zbog ograničenog roka završetka projektnih aktivnosti, s obzirom na to da je transformaciju moguće brže izvršiti nego izmjenu prostornog plana, predložili smo da se svi prostorni planovi grada Vukovara transformiraju u planove nove generacije kako bi se ispunili uvjeti za financiranje - rekla je pročelnica, što je Gradsko vijeće u konačnici i podržalo.

Dragana Korpoš
DEFINIRANE DINAMIKA I FAZE REALIZACIJE
 
 
Nakon odluke Vijeća postupak se nastavlja odabirom stručnog izrađivača sukladno propisima o javnoj nabavi, izradom plana u digitalnom obliku u utvrđenom roku, objavom prijedloga na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama Grada, ishođenjem pozitivnog mišljenja Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-srijemske županije o izvršenoj transformaciji (ili resornog ministarstva u slučaju negativnog mišljenja Zavoda), a postupak završava kada nakon pribavljenog pozitivnog mišljenja odluku o postupku transformacije donese Gradsko vijeće Vukovara.

Transformacija se planira financirati preko Mehanizma za oporavak i otpornost, posredno preko gradskog proračuna.

Možda ste propustili...

TIJEKOM VIKENDA VOŽNJA JEDNOPREGA, DVOPREGA I ČETVEROPREGA

Konjičko natjecanje u Feričancima

I NADALJE PRIJEPOR OKO PROČISTAČA - SDP:

Zašto su skrivali informacije?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele zemlju dati podobnima

2

SNAŽNO NEVRIJEME ZAHVATILO GRABOVAC

Vjetar podigao krovove i garažu te rušio stabla

3

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu