Autoglas
ALARMANTNO

Poginulo 8 motociklista u nepunih tjedan dana
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
U sedam smrtnih stradavanja krivnja je na vozačima motocikala, a u jednom je krivnja podijeljena. Policija sve na cesti poziva na oprez
Situacija nije samo zabrinjavajuća, ona je alarmantna, jer su u samo šest dana hrvatske ceste uzele život osam motociklista, od kojih su trojica sredovječni strani državljani. U sedam slučajeva motociklisti su sami krivi za smrtno stradavanje, a u jednoj je nesreći tragediju skrivio 18-godišnji vozač automobila koji je oduzeo prednost motociklistu, koji se potom zabio u njega. Te su se cestovne tragedije zbile u svim krajevima Hrvatske.

Zbog činjenice da su u sedam slučajeva krivci motociklisti, policija te vozače poziva na povećani oprez, jer je dovoljna sekunda neopreznosti da dođe do tragedije. Svjesni su toga i motociklisti iz Moto-kluba Osijek, koji poručuju da je prevencija osnova svega.

Zdravko Bošnjak, predsjednik Moto-kluba Osijek, nakon što je početkom prošlog tjedna u samo tri dana zbog svojih pogrešaka poginulo pet motociklista, kaže da je više uzroka zbog kojih motociklisti stradavaju bez drugih sudionika u nesreći.

Preventiva nužnost


- Mi kao motociklisti još nismo cestu "osjetili". Cesta je prljava i masna od strojeva, a problem je i prašina nanesena s oranica. Tako se dobije jako sklizak asfalt. Mlađi momci najčešće stradavaju zbog nedostatka iskustva, a kod starije populacije uzrok je najčešće umor. Kao motoklub smo imali poligon sigurne vožnje s policijom da pokažemo kako se ponašati u svim uvjetima. Unatoč ovim užasnim brojkama od osam mrtvih u šest dana, drago mi je što do sada nemamo smrtno stradalih u našoj županiji, ali to je rezultat rada udruga i Moto-kluba Osijek u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom. Najvažnija je preventiva - kaže Zdravko Bošnjak i poručuje vozačima vozila na četiri kotača da, ako treba, i pet puta pogledaju u retrovizor prije skretanja ili pretjecanja kako bi bili sigurni da iza njih nema motociklista.

Upravo je taj neoprez 18-godišnjeg vozača auta, koji nije imao položen vozački ispit, bio uzrokom smrtnog stradavanja 46-godišnjaka. Nesreća se dogodila na bjelovarskom području, u mjestu Veliko Korenovo, kada je mladi vozač auta u večernjim satima skretao ulijevo na prilazni most. Učinio je to u trenutku kada ga je motociklom počeo obilaziti 46-godišnjak, zbog čega se motocikl prednjim dijelom zabio u lijevu bočnu stranu automobila. Nakon udara motocikl se odbio i pao zajedno s vozačem na tlo, a auto je sletio s ceste i na kraju se zabio u stablo. Iako je imao kacigu na glavi i svu potrebnu motociklističku opremu na sebi, zbog težine zadobivenih ozljeda 46-godišnjak je preminuo na mjestu nesreće. U bolnici je završio i 18-godišnjak, a njegovi suputnici, 22-godišnji suvozač i 4-godišnje dijete, nisu ozlijeđeni.

Jurnjava


Policija je obavila očevid i utvrdila kako je nesreću skrivio 18-godišnjak, no izvijestila je kako je krivnja i na preminulom motociklistu jer je "pretjecao automobil po lijevom prometnom traku a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu te ne vodeći pritom računa o položaju svog vozila i smjeru kretanja".

U druga dva slučaja od subote, kod Gračaca i Bosiljeva, nesreće su se dogodile prilikom izlaska motociklista iz zavoja. U nesreći kod Gračaca poginuo je 55-godišnji Austrijanac. S izlaskom iz lijevog nepreglednog zavoja i dolaskom na ravni dio ceste izgubio je nadzor nad upravljačem, nakon čega motocikl slijeće s ceste i udara u zaštitnu metalnu ogradu. Vozač je poginuo na mjestu. U drugoj nesreći, kod Bosiljeva, vozač motocikla zagrebačkih registracija je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom, te sletio s kolnika udesno, a u klizanju je udario u dvorišnu metalnu ogradu i betonsko postolje. Preminuo je na putu do karlovačke bolnice...

Zbog tih crnih brojki - osam mrtvih u šest dana, policija apelira na vozače motocikala, ali i ostalih vozila, da samo poštovanjem prometnih pravila mogu pridonijeti smanjenju teških prometnih nesreća.

Milan Bugarić
JURNJAVA I UMOR UZROCI POGIBIJA
Iako ljetna turistička sezona službeno još nije počela, primjetno je kako je sve više inozemnih motociklista na našim cestama. Policija je stoga u više navrata apelirala na sve druge vozače da posebnu pripaze na vozače motocikala, pogotovo prilikom skretanja, da najmanje desetak sekundi prije daju "žmigavac" za skretanje ulijevo, kako bi ta radnja bila vidljiva i motociklistima. Pokrenuta je i kampanja za inozemne vozače motocikala kojom ih se upozorava na opasnosti jurnjave u zavojima, ali i na umor. Upravo te dvije stavke, jurnjava i umor, bile su uzrocima smrtnog stradavanja triju stranih državljana u proteklih šest dana. Inače, nema samo Hrvatska problema sa smrtnim stradavanjima motociklista, slične crne brojke dolaze i iz Italije, Slovenije, čak i iz Austrije.

PRAVILNA VOŽNJA U LIJEVOM ZAVOJU
Policija apelira na vozače motocikala i mopeda da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), da ne stvaraju preveliku buku u vožnji (dovodeći broj okretaja motora na gornju granicu) te da voze jedan iza drugoga ako voze u skupini. Također, prilikom vožnje kroz lijevi zavoj trebaju se odmaknuti od središnje crte, inače će im glava biti čak do jedan metar u prometnom traku namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera. Nužno je i da kontroliraju strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.

Najčitanije iz rubrike