Autoglas
ZAKON TRŽIŠTA

ACC će pričekati s tvornicama baterija u Europi
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Proizvođač baterija ACC, zajednička tvrtka multinacionalnog automobilskog diva Stellantisa i njemačkog Mercedesa, pauzirao je gradnju tvornica u Njemačkoj i Italiji, te se planira usredotočiti na razvoj jeftinijih baterija u uvjetima posustale potražnje za električnim vozilima. Iz ACC-a poručuju da moraju istražiti i razviti jeftine baterije kako bi električna vozila bila jeftinija. Vremenski okvir gradnje tvornica planiraju potvrditi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

ACC gradi tvornice u talijanskom Termoliju i u njemačkom Kaiserslauternu, a trenutno povećava proizvodnju u prvom pogonu, na sjeveru Francuske. Rast europskog tržišta električnih vozila zamjetno je posustao jer su se kupci zbog visokih kamatnih stopa i srezanih državnih poticaja okrenuli hibridnim automobilima i benzincima, primjećuje Reuters. Europski proizvođači suočeni su istodobno sa žestokom jeftinijom kineskom konkurencijom. Stellantis je tako s kineskim proizvođačem baterija za električna vozila CATL-om dogovorio gradnju tvornice u Europi.

- Naše investicijske planove za električna vozila prilagodit ćemo dinamici rasta njihove prodaje na tržištu - rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares odgovarajući na upit novinara podržava li tvrtka i dalje tri ACC-ove tvornice u Europi, povrh one koju gradi s CATL-om. "Ne kontroliramo dinamiku (prodaje)", dodao je Tavars. H
Možda ste propustili...

USKORO AUKCIJA DRŽAVNIH VOZILA, PRIJAVE DO 30. SRPNJA

Tomo Vinković skuplji od Mercedesa

BATERIJA USPJEŠNO PROŠLA ŠEST TESTOVA

Geely ima novu tehnologiju baterija za električna vozila

Najčitanije iz rubrike