Novosti
OD 12 KANDIDATA KOJI CE PREDSTAVLJATI HRVATSKU

Izabrano četvero novih europarlamentaraca
Objavljeno 10. lipnja, 2024.

ZAGREB - Na izborima za Europski parlament u nedjelju izabrano je dvanaest kandidata, među kojima je četvero novih europarlamentaraca - Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).

S HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika, no umjeto prvog na listi Andreja Plenkovića i druge Dubravke Šuice, u Europski parlament idu 7. i 8. s liste - Sunčana Glavak koja je osvojila 1,89 posto glasova i Tomislav Sokol s 0,95 posto glasova.

S trećeg mjesta HDZ-ove liste prvi put će u Europski parlament ući Davor Ivo Stier s osvojenih 9,89 posto glasova, te peta Nikolina Brnjac s 3,01 posto.

 U Bruxelles idu i dosadašnji HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler koji je dobio 2,44 posto glasova te Željana Zovko s 2,61 posto glasova.

Lista SDP-a i partnera osvojila je četiri mandata, a u Bruxelles s nje idu dosadašnji europarlamentarci - Biljana Borzan koja je osvojila  43,5 posto glasova, zatim Predrag Fred Matić a 8,96 posto, te treća Romana Jerković Kraljić s osvojenih 0,52 posto. Posljednji na listi Tonino Picula osvojio je 15,64 posto te na temelju 30.080 osvojenih glasova odlazi u Europski parlament.

S liste DP-a u EU parlament po prvi put ide Stephen Nikola Bartulica koji je osvojio 53,98 posto glasova. Bartulica je dobio 32.256 glasova, najviše na DP-ovoj listi.

Na listi stranke Možemo! najviše glasova osvojila je posljednja na listi Ivana Kekin  - 25,77 posto, odnosno 11.302 glasa. No u EU parlament ide prvi na listi Gordan Bosanac koji je dobio 6126 glasova, odnosno 13,26 posto. Bosancu će to također biti prvi mandat u Bruxellesu.

Za 12 mjesta u EU parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

OD HAKERSKOG NAPADA NA REBRU RADILA SAMO DVA OD PET LINEARNIH AKCELERATORA

Oboljeli od raka, osim hitnih, dva tjedna nisu mogli na zračenje

LANJSKI 14. KOLOVOZA DAN JE S NAJVIŠE IZDANIH RAČUNA

Kreće nagradna igra “Bez računa se ne računa” - fond je 80 tisuća eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana