Svijet
DESNA POPULISTIČKA STRANKA

Braći Italije premijerke Meloni najviše glasova na europskim izborima
Objavljeno 10. lipnja, 2024.

RIM - Braća Italije, desna populistička stranka premijerke Giorgie Meloni, osvojila je najviše glasova na izborima za Europski parlament, pokazale su izlazne ankete.

Braća Italije osvajaju između 26 i 30 posto glasova, a oporbena Demokratska stranka (lijevi centar) između 21 i 25 posto, objavio je RAI.

Pokret Pet zvijezda dobiva između 10 i 14 posto glasova, dok je Forza Italia, koju je osnovao pokojni bivši premijer Silvio Berlusconi na četvrtom mjestu jer joj se previđa između 8,5 i 10 posto glasova, odnosno jedan postotni bod više od krajnje desne Lige.

Braća Italije osvojila su samo 6,4 posto glasova na izborima za EU 2019., ali već tri godine poslije na nacionalnim izborima dosegli 26 posto.

Pobjeda Giorgie Meloni 2022. postavila je ton za uspjehe krajnje desnice diljem Europe, uključujući i izbore za EU od 6. do 9. lipnja, na kojima je kontinent oštro skrenuo udesno.

Meloni na nacionalnoj razini vlada s Forza Italiom desnog centra i Ligom i to prezentirao kao model za sljedeću vladu EU u Bruxellesu, gdje će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen morati izgraditi konsenzus kako bi osigurala drugi mandat.

Ako se potvrdi, ovakav rezultat PD-a bi dobar rezultat za njezinu nova čelnicu Elly Schlein, koja je preuzela vodstvo stranke 2023. i trudi se povećati joj popularnost.

Jedno razočarenje za sve stranke ovog vikenda bio je odaziv, za koji se očekivalo da će biti oko ili čak ispod 50 posto, što je rekordno nisko za zemlji koja je ima povijesno velike odazive birača.

(Hina)

Možda ste propustili...

RAZARANJE DJEČJE BOLNICE U KIJEVU

Kremlj za napad okrivljuje Ukrajinu

Najčitanije iz rubrike