Mozaik
KAKVI CAREVI

Imoćani isklesali Mercedes
Objavljeno 9. lipnja, 2024.
Poput minijaturnog Mount Rushmorea starinski Mercedes izranja iz vapnenačke gromade na rubu Imotskog. Skulptura u prirodnoj veličini počast je tisućama emigranata koji su se ponosno vratili kući iz Njemačke za volanom jedinstvenog statusnog simbola. Kao i mnoga siromašnija područja diljem jugoistočne Europe, Imotski je 1960-ih i 1970-ih slao tisuće svojih sinova i kćeri kao "gastarbajtere" na rad u Njemačku. Za one koji su se vratili kući vozeći Mercedes-Benz smatralo se da su uspjeli.

- Bio je to simbol uspjeha, svatko tko ga je imao mogao je birati djevojke ili sjediti u prvom redu u crkvi - rekao je Ivan Topić, koji je 18 godina radio na građevini u Frankfurtu prije nego što se 1997. vratio u Imotski. Topić je idejni začetnik spomenika i tvrdi da robusna izdržljivost vječne "minike", kako se ondje naziva klasična limuzina W115 iz 1960-ih, oslikava kvalitete ljudi iz tog škrtog kraja. Imoćani su i dalje veliki obožavatelji toga vozila. Polovina od 16.000 registriranih automobila na tom području su mercedesi. Osim što je sinonim uspjeha, Mercedes-Benz se duboko ukorijenio u identitet regije i njezinih ljudi, rekao je Mislav Rebić, koji je osmislio dizajn spomenika.

Nisu svi dijelili Topićev entuzijazam, pa je ideji trebalo nekoliko godina da zaživi. No čim su radovi počeli, interes za neobičan spomenik brzo se proširio, čak i izvan granica Hrvatske. U veljači je nekoliko mladih kipara iz Hrvatske, Danske i Slovenije došlo tjedan dana raditi na spomeniku. "Mercedes simbolizira sigurnost i naše ljude koji su izniknuli iz ovog (krškog) kamena", rekao je Nediljko Đuka, povratnik iz Australije. Stipan Bušić dodaje: "Ovdje Mercedes znači sve. Kad ga kupiš, možeš biti miran - uspio si!" rekao je Bušić, koji ih sam ima tri. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana