Novosti
MONS. MARTINOVIĆ ZAREĐEN ZA POŽEŠKOG BISKUPA

“Očuvati moć zdravog rasuđivanja”
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Za požeškog biskupa u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi zaređen je mons. Ivo Martinović, a homiliju je u subotu predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Kutleša je bio i zareditelj, a suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i Antun Škvorčević, koji je bio i prvi biskup Požeške biskupije, osnovane 1997.

Mons. Martinović rođen je 1965. u Županji. Papa Franjo imenovao ga je požeškim biskupom 11. ožujka. Biskupsko geslo mons. Martinovića je "Gaudim et pax", odnosno "Radost i mir".

Nadbiskup Kutleša u homiliji je, između ostaloga, kako prenosi Ika, istaknuo da je Crkva tijekom cijele svoje povijesti "napadana i kušana na području zdravoga nauka, često putem suptilnih pogrešaka i neuravnotežene istine". "Ni danas nije drukčije. Možda je i teže, jer se uime političke korektnosti, da se nekoga ne bi povrijedilo u njegovu uvjerenju, više uopće ne ustaje na glasnu obranu istina vjere. Eto izazova za svakog biskupa! Eto velike arene današnjice u kojoj će biti kušana duhovna snaga svakoga pastira", poručio je. Borba koju je pastir pozvan voditi jest onkraj krutih podjela na prijatelje i neprijatelje; ne sastoji se u strogom razlikovanju pobožnih i nepobožnih, kao ni u fundamentalističkom prosuđivanju ispravnog od neispravnog, naglasio je. "Njegova je borba u tome da ustrajući u tim napetostima očuva moć zdravog rasuđivanja. Osim što je dar Duha Svetoga, dar rasuđivanja je plod pouzdanja u Boga", istaknuo je Kutleša. Upozorio je i da su najveće krize s kojima se Crkva suočavala kroz svoju povijest bila "krivovjerja: krize nauka i istine". "Svakako, moralne krize nanose ogromnu štetu Božjem narodu. Međutim, sve dok prirodno i sigurno svjetlo istine i pravovjernog nauka sja, vjernici mogu ponovno pronaći put do Boga. Krivovjerja prekrivaju istinu, zavode Božji narod i time uskraćuju Božjem narodu put do Boga. Štiti i čuvaj nepovrijeđen taj poklad vjere koji ti je povjeren kao biskupu", poručio je Kutleša mons. Martinoviću.

Biskup Škvorčević svom je nasljedniku zaželio da u "posvemašnjoj predanosti Bogu", pod geslom "Radost i mir" služi Božjem narodu požeške mjesne Crkve, napose onima kojima je potrebna njegova "ruka pomoćnica, riječ tješiteljica, a nadasve suosjećajno srce zajedništva u patnjama, siromaštvu, bolesti i osami". H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana