Regija
TRODNEVNOM MANIFESTACIJOM „NEMA SELA NAD BABINE GREDE“

Babogredci se iznova
potvrdili kao istinski
čuvari tradicije i običaja
Objavljeno 9. lipnja, 2024.
Održani su i 43. Konji bijelci, sudjelovalo je 30-ak svatovskih zaprega, jahači su se natjecali u starinskih disciplinama – ukupni pobjednik je Ivan Matić iz Babine Grede. Posebna atrakcija bio je nastup mađarskih Čikoša

BABINA GREDA

 


Babogredci su i ove godine, već tradicionalno drugog vikenda u lipnju, kao nadaleko poznati domaćini dočekali i ugostili brojne posjetitelje sa svih strana, koji su uživali u bogatom programu manifestacije "Nema sela nad Babine Grede", čiji su naziv, ponosno prikazujući sve što imaju i umiju i čime se već godinama diče, iznova potvrdili.


Selo je odisalo tradicijom i bogatstvom narodnog ruha i običaja, a u nedjelju su već od ranog jutra ulicama odjekivali pjesma i topot gizdavih konja, s 30-ak bogato ukrašenih svatovskih zaprega sa snašama i baćama u tradicionalnom narodnim nošnjama. Svi su se oni uputili na hipodrom Ritić, gdje su održani 43. Konji bijelci, manifestacija po kojoj je Babina Greda nadaleko poznata i izvan granica Hrvatske. Mnogima su upravo Konji bijelci prva asocijacija na spomen Slavonije i sinonim odlične organizacije, gastroponude, dobrih i vrijednih ljudi. I ovogodišnja je manifestacija pokazala da stihovi stare narodne pjesme "konji bijelci, to su Babogreci" imaju pokriće u velikom broju mladih, koji već od malih nogu pokazuju kako čuvaju tradiciju i njeguju narodne običaje. I upravo su oni jamstvo njezine opstojnosti.


VELIKO ZNAČENJE MANIFESTACIJE


Na hipodromu Ritić zaprege je dočekalo mnoštvo posjetitelja. Pozdravio ih je i dobrodošlicu im zaželio domaćin, općinski načelnik Josip Krnić, a Babogredcima su na velikom trudu čestitali vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i Martina Ciglević, pomoćnica savjetnika predsjednika RH za ekonomiju, koja je i otvorila manifestaciju. Istaknuli su golemo značenje Konja bijelaca u očuvanju konjogojstva, opstojnosti sela, tradicije i običaja.


„Moramo ponuditi svijetu i okruženju ono što imamo, što je lijepo i na čemu možemo graditi svoju budućnost“, poručio je župan Dekanić.


Nagrađene su i najljepše zaprege, a prvo mjesto osvojile su Ana i Lovrena Gregorović iz Babine Grede. Posjetitelji su uživali i u natjecanju konjogojaca u starinskim disciplinama: sklapanju kola, vezanju konjskih repova, vožnji na paliji, tekličkom jahanju... Ovogodišnji pobjednik u ukupnom poretku je Ivan Matić iz Babine Grede.


KULIN, SIR, TAMBURAŠI, … I BIK NA RAŽNJU


Prava je atrakcija bio nastup mađarskih Čikoša, čija je vještina jahanja i dresure konja oduševila publiku. Tijekom trodnevnog su programa u Babinoj Gredi priređeni razni događaji - natjecanja u kuhanju fiša i čobanca, održana je 2. babogredska utrka, međužupanijski sajam konja lipicanske pasmine, otvorena je i izložba slika Ane Verić... Brojne proizvođače okupili su i 9. Dani kulina, sira i vina, posjetitelji su mogli uživati i u revijalnom natjecanju u vožnji dvoprega, a okrenuo se i bik na ražnju... Za dobru zabavu u večernjim satima pobrinuli su se tamburaši. Sastavni dio krovne manifestacije "Nema sela nad Babine Grede" je i Bećarfest, ali je zbog nepredviđenih okolnosti njegovo 12. izdanje odgođeno za kolovoz.


Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

20. NATJECANJU ORAČA ODRŽANO JE NA NJIVI AGRO-TOVARNIKA

Najbolje su brazde izorali Marko Jelić i David Aleksa

LJETNA RADIONICA

Svladali decoupage

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEZADOVOLJNI KANDIDATI UPOZORAVAJU:

Na nezakonit način žele zemlju dati podobnima

2

SNAŽNO NEVRIJEME ZAHVATILO GRABOVAC

Vjetar podigao krovove i garažu te rušio stabla

3

U RODNOJ ŽUPI ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE U SEMELJCIMA

Vlč. Vuksanović slavi mladu misu