Mozaik
SVJETSKA PREMIJERA NOVOG LJUBAVNOG TRILERA “SVEMU DOĐE KRAJ”

Grlićev film otvara Pulski festival
Objavljeno 8. lipnja, 2024.
Svjetska premijera novog filma Rajka Grlića "Svemu dođe kraj", koji sam redatelj naziva "ljubavnom pričom umočenom u hrvatsku stvarnost", otvorit će ovogodišnji Pulski filmski festival, koji će se s 22 filma u natjecateljskom programu održati od 11. do 18. srpnja.

Grlić je prije točno 50 godina na tom festivalu predstavio svoj debitantski film "Kud puklo da puklo", a i danas mu je pulska Arena najdraže mjesto za prikazivanje filmova, pa se, rekao je, dao nagovoriti da svoj novi film tamo premijerno prikaže iako njegovi prodajni agenti zbog ostalih festivala time baš i nisu bili sretni. Radnja tog ljubavnog trilera koji "se događa sada i ovdje", a za koji je Grlić scenarij radio sa svojim vjernim suradnikom Antom Tomićem, prati uspješnog odvjetnika koji se sukobljava s klijentom, jednim od najbogatijih hrvatskih poduzetnika.

- Scenarij smo radili jako dugo, dvaput smo pali na fondu i želio sam odustati jer mi se nakon nagrađivanog "Ustava RH" činilo uvredljivim da te ponovno šalju u osnovnu školu - rekao je Grlić na konferenciji za novinare u Kaptol Boutique Cinema, gdje je film predstavljen.

Tomić ga je nagovorio da ipak još jednom pošalju scenarij na natječaj, i taj su put prošli, no kako se sve događalo nekoliko mjeseci prije lockdowna, sve se usporilo.

- Ipak, imao sam malu i fantastičnu ekipu ljudi koji su dali sve od sebe. Radili smo u velikom veselju, tih 30 dana nije pala nijedna teška riječ i glatko smo prolazili kroz film iako ga je s puno lokacija bilo teško bilo snimati - rekao je.

Prema njegovim riječima, unatoč njegovih 77 godina na snimanju koje je trajalo po cijele dane tijelo ga nije izdalo, no žalostan je što je danas u Hrvatskoj tako teško snimiti film, pa je možda ovo i njegov posljednji film.

- Kad završite film, uvijek mislite da više nećete imati snage ponovno krenuti u sve to u uvjetima koji su na rubu nedostojnog, ja sam za ovaj film prosio za sve, za prostore i ostale. Ovo više nije dostojna profesija - istaknuo je i dodao kako se divi ‘klincima‘ koji danas imaju hrabrosti ući u taj svijet.

- Ja si to mogu priuštiti, to je privilegij, no postalo je jako teško. Svaki film koji se ovdje završi znači da je u njega uložen veliki trud, ali je i veliko veselje - ustvrdio je.

U filmu glume Živko Anočić, Jelena Đokić, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, a u ostalim ulogama su Ksenija Marinković, Srđan Grahovac, Katarina Bistrović Darvaš, Marina Redžepović i drugi. H
PREDOTVARANJE
Umjetnički ravnatelj festivala Danijel Pek rekao je da će, kako bi se što više iskoristio vikend i moglo pogledati što više filmova, festival imati i predotvaranje, 11. srpnja, filmom “Šlager” Nevija Marasovića. U natjecateljskim programima prikazat će se 22 filma, od čega 11 hrvatskih i isto toliko hrvatskih manjinskih koprodukcija, a projekcije će biti od 10 ujutro do 2 sata u noći.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana