Regija
U BARANJI PRONAŠAO OGNJIŠTE SVOJIH RODITELJA

Josefu iz Stuttgarta sinovi za rođendan poklonili - put u Popovac
Objavljeno 5. lipnja, 2024.
POPOVAC - Sve do ovogodišnjeg rođendana, 13. svibnja, 74-godišnji Josef Antritt iz njemačkog Stuttgarta ni sanjao nije da će ikada doći u baranjski Popovac, mjesto gdje su rođeni njegovi roditelji, bake, djedovi...

U svom domu čekao je goste koje je pozvao na rođendansku proslavu, među kojima i sinove Philippa i Sebastiana s obiteljima. Od brojnih rođendanskih darova jedan ga je posebno iznenadio. Sinovi su mu, naime, poklonili put u Hrvatsku i četverodnevni boravak u popovačkoj Villi Mons Aureus. Nije mogao sakriti suze, jer ga upravo uz Popovac vežu posebne emocije. U ugodnoj atmosferi Ville posjetila ga je Glasova ekipa.

- Popovac je, na neki način, i moj dom - počinje priču Josef. Njegovi predci u Popovac (Ban) došli su oko 1750. godine, zajedno s ostalim "Donaušvabima", koji su od tadašnjih vlasti ondje dobili zemljište. Od tada pa do Drugog svjetskog rata u selu je živjelo desetak generacija "starih Švaba". Vrijedno su radili i okućili se, na neki način bili preteča sadašnjeg načina života u dijelu regije između Dunava, Drave i Mađarske.


- Pretkraj Drugog svjetskog rata, kada se nazirao njegov konačni epilog, mještanima su bile ponuđene dvije solucije. Ostati u selu ili otići u Njemačku. Moj otac odlučio se za odlazak, ali su majka i baka za trenutak kasnile u odlasku i završile u koncentracijskom logoru u Gakovu. Tamo su mi umrli stariji brat i sestra, baku su ubili, ali je majka uspjela pobjeći i nekako doći do Njemačke - prepričava Josef priče koje je čuo, što od roditelja što od ostalih Nijemaca koji su tih godina napustili Popovac i nastanili se u malom mjestu 50-ak kilometara od Stuttgarta. Sudeći prema starim spisima, početkom 40-ih godina prošlog stoljeća u Popovcu je živjelo 215 njemačkih obitelji, koje su činile tamošnje većinsko stanovništvo, a velika većina ih se zaputila u Njemačku. U domu kulture u mjestu u kojem su se nastanili nakon odlaska iz Popovca, sastajali su se svake subote. Njihovi potomci to i danas čine. Kaže kako su se njegovi roditelji bavili vinogradarstvom, a istražujući saznao je da su se 1939. vjenčali u popovačkoj crkvi, koju je posjetio odmah nakon dolaska. Sa sobom je ponio i stare fotografije te plan mjesta, na kojem se jasno vidi kako je njihova kuća bila na mjestu današnjeg igrališta mjesnog NK Hajduk.


- Popovac mi je prirastao srcu. Zamišljam kako hodam ulicama po kojima su hodali moji roditelji i ostali predci, premda današnje selo vjerojatno ne izgleda kao tada. Ljubav prema Popovcu pokušavam prenijeti i na moje sinove, odnosno unuke. Vjerujem da će još kojiput ovamo doći i uživati kao što sada uživamo svi zajedno - naglašava. Ispričao je i zanimljivu anegdotu. Prije nekoliko godina, naime, jedan ga je prijatelj pozvao na ručak, na kojem je bila i žena za njemačke prilike neobična prezimena. Pitao ju je odakle je, a ona odgovorila da je iz Hrvatske. Pitao ju je odakle je točno, a ona mu je rekla kako svejedno neće znati jer je riječ o jednom malom mjestu. Tek na njegovo inzistiranje priopćila mu je da je iz - Popovca. Ona sada živi u Stuttgartu, samo ulicu dalje od Josefova doma. Antrita, njegove sinove i unuke primio je načelnik Općine Popovac, Zoran Kontak.

- Drago mi je što smo ugostili čovjeka čiji su roditelji bili stanovnici Popovca. Poklonili smo mu prigodne poklone, među kojima i knjigu Tri stoljeća Belja, u kojoj je opisan dio seoske povijesti, razmijenili iskustva i predložili buduću suradnju s bivšim stanovnicima sela odnosno njihovim potomcima - kaže Kontak, naglašavajući kako Općina njeguje vrijednosti iz prijašnjih vremena, što se vidi i iz odluke da na katoličkom groblju formiraju "njemački dio", gdje će biti izgrađena staza i postavljen veliki križ, uz stare spomenike koji datiraju od prije Drugog svjetskog rata i već dugo se o njima nitko ne skrbi.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

ZBOG POSLJEDICA SNAŽNOG NEVREMENA

Županjci štete mogu prijaviti do 11. srpnja

USPJEH AK-a PANONIJA NA PRVENSTVU HRVATSKE U KARTING-SLALOMU

Dvoje našičkih vozača ušlo u reprezentaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

NAKON LJETNOG UPISNOG ROKA U ŽUPANJI

U srednjim školama još je 57 slobodnih mjesta