Svijet
SRBIJA:

Sutra izbori u Beogradu i 66 gradova i općina, dio oporbe ne sudjeluje
Objavljeno 1. lipnja, 2024.

U Srbiji je u tijeku predizborna šutnja uoči lokalnih izbora u Beogradu i još 66 gradova i općina, te 23 gradske općine 2. lipnja na kojima neće sudjelovati značajan dio oporbe, čiji je argument da vlast nije osigurala ravnopravne uvjete za fer izbore.

Lokalni izbori u Beogradu slijede nakon što vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela formirati odborničku većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca prošle godine za koje oporba tvrdi da su pokradeni izbornim inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba, koje su konstatirali i međunarodni promatrači.

Promatračka misija OESS-a (ODIHR) uputila je srbijanskim vlastima preporuke za unaprijeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dosupnost oporbe medijima i izbjegavanje tzv. dužnosničke kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima učinjeno tek malo toga.

Oporba na izbore, ponajprije u Beogradu izlazi podijeljena, dok jedan dio oporbenih stranaka neće ni sudjelovati, uz obrazloženje da vlast nije osigurala fer uvjete za demokratski izborni proces.

Istraživanje Agencije "Puls Srbije" pokazalo je da će na izbore 2. lipnja izići 60,2 posto Beograđana, te da su oporbeni birači značajno zbunjeni i nezadovoljni stanjem u kojem oporba dočekuje ponovljene lokalne izbore u Beogradu, tim prije jer su neke vodeće oporbene stranke i pokreti odustali od sudjelovanja na izborima. Njihov je argument da vlast nije osigurala ravnopravne i fer uvjete.

Prema rezultatima istraživanja, izborni prag u Beogradu od ukupno 14 izbornih lista prelazi samo pet: "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" (48,2%), građansko-ekološki pokret "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promeni" (13,5 %), "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" kao dio nekadašnje oporbene kolicije "Srbija bez nasilja" (11,5%), pokret "1 od 5 milijuna - Beogradski front - Ritam grada, Dušan Teodosijević gradonačelnik" (8,3 %), te lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića "Mi-snaga naroda (6,7 %).

Za sve ostale liste glasat će 7,8 ispitanih u anketi u kojoj je izravno na ulici 27. svibnja sudjelovalo oko 5.500 Beograđana. Oko četiri posto anketiranih još se nije odlučilo za koga će glasati.

Na izborima za vijećnike Skupštine grada Beograda i vijećnike 17 beogradskih općina pravo glasa ima 1,6 milijuna birača.

Rad Gradskog izbornog povjerenstva i biračkih odbora na dan izbora pratit će 1.581 domaći i 156 stranih promatrača. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana