Novosti
DRŽAVNI PRAZNIK - BEZ JEDINSTVA

Kritike Milanoviću i oporbi zbog ponovnog ignoriranja proslave Dana državnosti
Objavljeno 30. svibnja, 2024.
Predsjednik koji ne obilježava Dan državnosti svoje države ne poštuje njezine zakone, smatra Plenković
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković uputili su kritiku predsjedniku države Zoranu Milanoviću te najvećem dijelu oporbe zbog nesudjelovanja u obilježavanju Dana državnosti ocijenivši to tužnim i neodgovornim te nepoštovanjem države i njezinih zakona.

Jandroković je tužnim ocijenio to što Milanović "ne priznaje i ne želi sudjelovati u Danu državnosti". "Naučili smo i čuli od njega svašta, a ovo je samo još jedan doprinos tom neodgovornom načinu na koji se obnaša funkcija predsjednika Republike", ocijenio je. Smatra da su na taj dan svi zajedno trebali biti tu, dodavši kako je "vrlo zanimljivo da nijedan političar iz lijeve političke opcije nije došao da zajednički obilježe Dan državnosti".

Premijer drži kako je činjenica da Milanović ne sudjeluje u obilježavanju Dana državnosti "više tema za komentatore i analitičare". "Ako netko ne obilježava Dan državnosti države kojoj je formalno predsjednik, znači da ne poštuje ni njezine zakone ni ključne dane. Onda se ne treba čuditi da krši Ustav u vremenu parlamentarnih izbora i ne poštuje temeljne vrednote demokratskog poretka", dodao je. Dan državnosti je "za sve", dodao je premijer te naglasio kako "onaj tko dođe i pokaže poštovanje prema Danu državnosti, poštuje hrvatske zakone i poštuje ključne dane suvremene hrvatske povijesti". "Onaj tko ne dolazi i ne poštuje, taj iskazuje prijezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani. I tu je ta velika, golema razlika, između HDZ-a i, rekao bih, gotovo svih opcija koje su od centra nadesno. Tu su svi, koliko ja vidim. Možda jedan-dva nisu, jer im je daleko doći u Zagreb, jer žive daleko. A ovi koji su lijevo od centra - nije došao nitko. Vidite tu razliku", naglasio je.

Na polaganju vijenaca kod Spomenika domovini bili su jedino predstavnici oporbenog Mosta, na što je premijer rekao kako su došli jer su saborski zastupnici i pretpostavlja da poštuju Dan državnosti. Na pitanje o suradnji s koalicijskim partnerom Domovinskim pokretom, Jandroković je rekao kako mu se čini "da s obje strane postoji naglašena dobra volja da se složi stabilna vlast". "Brojni su izazovi oko nas, bjesne ratovi, neizvjesnost je uopće što će se događati u Europi, a i šire, u drugim dijelovima svijeta. I kao Hrvatska i kao Europa imamo i sigurnosne, i ekonomske, i demografske izazove. Dakle, jako je puno zahtjevnih zadaća koje traže znanje, odgovornost i ozbiljnost vladajućih struktura", dodao je.

Premijera su novinari pitali hoće li biti službenog poziva oporbi za sastankom, na što je odgovorio kako je sada faza "intenzivne kampanje za Europski parlament". "Nova sjednica Sabora zakazana je za tjedan nakon europskih izbora, a nakon toga ćemo dalje nastaviti dijalog", dodao je te podsjetio da je njegova poruka oporbi vrlo slična onoj koju joj je uputio nakon izbora 2020., kada su "oni svi s gnušanjem odbili doći u Banske dvore i kreirali atmosferu polarizacije". "Što se tiče dijaloga, ja kao predsjednik Vlade sam htio i tada, a ponovit ću to, evo možda i naivno, treći put, i sada, pa ćemo vidjeti kako će se tko ponašati", rekao je. Mi ne želimo, naglašava, političku kulturu koju forsiraju oni koji kažu ‘ili mi ili oni‘, ‘ili Hrvatska ili HDZ‘.

“To su ljudi koji negiraju temelje hrvatske demokracije, šire kulturu nepoštovanja i diskriminacije te pokušavaju mlade generacije, koje nisu dovoljno upućene, ponukati da misle kako je to normalno. To je loše, necivilizacijski i protivno duhu međusobnog poštovanja i uvažavanja", istaknuo je Plenković.

Igor Bošnjak

PORUKA MINISTRA

Anušić: Hrabrošću smo obranili tek stvorenu državu

Ministar obrane Ivan Anušić čestitao je Dan državnosti, istaknuvši kako su hrvatski branitelji svojom hrabrošću i odlučnošću u Domovinskom ratu zaustavili agresiju i obranili tek stvorenu državu od neusporedivo moćnijeg protivnika. Ministar se u povodu “rođendana demokratske Hrvatske, kada hrvatska trobojnica na poseban način označava proces osamostaljenja od bivše države”, prisjetio hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je “svojom vizionarskom politikom vodio Hrvate do slobode i samostalnosti”. “Hrvatski se narod u bolu i krvi izborio za svoju samostalnost i demokraciju”, podsjetio je Anušić.

Pobjednička Hrvatska vojska, stvarana u uvjetima obrambenog rata, ima posebno mjesto u proslavi Dana državnosti. “Poučeni iskustvom stvaranja naše države, obveza nam je i zadaća stvarati još moderniju i opremljeniju Hrvatsku vojsku. Svojom spremnošću i snagom moramo slati poruku da smo u svakom trenutku spremni spriječiti bilo kakvu primisao ugroze teritorijalnog suvereniteta i sigurnosti hrvatskog naroda”, rekao je ministar. Anušić je istaknuo kako mir i sigurnost nemaju cijenu te da gradimo snažnu vojsku baš zato da Hrvati više nikad svoju slobodu ne moraju braniti oružjem. H 

“NAROD PRIHVATIO”
Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja rekao je kako nikome neće dopustiti da privatizira domoljublje, ostaju čvrsta oporba, no njegovi osobni stavovi ne mogu biti iznad domovine i blagdana. Smatra da je 30. svibnja narod prihvatio i on ga vidi početkom demokratskih promjena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana