Novosti
POLOŽENI VIJENCI U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

Svijet je postao neizvjesniji i nesigurniji, i stoga Hrvatska mora biti snažna država
Objavljeno 30. svibnja, 2024.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković položili su u četvrtak vijence kod Spomenika domovini u povodu obilježavanja Dana državnosti te naglasili da je nakon ostvarenja svih strateških ciljeva nužno očuvati stabilnost i omogućiti rast standarda građana.

Predsjednik Hrvatskog sabora, kao i predsjednik Vlade čestitali su građanima Dan državnosti te u izjavi novinarima podsjetili na događaje od prije 34 godine, 30. svibnja 1990., kada je konstituiran prvi demokratski, višestranački Sabor, kao i na događaje koji su uslijedili, odnosno agresije na Hrvatsku, te uputili zahvalu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na slobodi koju su ostvarili za hrvatski narod.

Od tada pa do danas, rekao je Jandroković, Hrvatska je prošla proces međunarodne afirmacije, čvrsto se integrirala u euroatlantske integracije članstvom u schengenskom prostor i eurozoni, odnosno, kako je istaknuo, ostvarili smo sve velike ciljeve koje smo kao zadatak dobili od hrvatskog naroda.

"Danas je zadaća svih onih koji upravljaju državom, koji se bave javnim poslovima, učiniti sve kako bi hrvatski narod, hrvatski građani, živjeli u sigurnosti, u stabilnosti, kako bi rastao životni standard hrvatskih građana, kako bi se unaprijedilo i naše pravosuđe i zdravstvo, kako bi Hrvati bolje živjeli", naglasio je.

Imamo još dosta posla, svijet se jako primijenio u 34 godine, postao je neizvjesniji, nesigurniji, i stoga, napomenuo je predsjednik Sabora, Hrvatska mora biti snažna, čvrsta, sigurna država, koja jamči dobar i kvalitetan život svojim državljanima.

Premijer Plenković naglasio je da je Dan državnosti najvažniji blagdan, dan "koji otjelovljuje višestoljetne težnje hrvatskoga naroda za svojom državom, simbolično na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor u demokraciji, u suvremenoj Hrvatskoj, koji je bio preteča svih drugih važnih dana i odluka".

U ovih nešto više od tri desetljeća hrvatske slobode i samostalnosti, dodao je Plenković, prošli smo kao narod zaista velik i trnovit put, put oslobađanja hrvatskih okupiranih područja u obrambenom, ali i pobjedničkom Domovinskom ratu, put stvaranja institucija, kreiranja tržišnoga gospodarstva i međunarodnog pozicioniranja Hrvatske te njezine afirmacije "koju zaokružujemo upravo u ovim godinama kada naša generacija ima odgovornost da upravlja Hrvatskom na temelju povjerenja hrvatskoga naroda".

"Zato je važno da kao mlad narod, u smislu međunarodnoga priznanja, obilježavamo svoje važne dane koji svima, a osobito mladima generacijama šalju poruku o  svom identitetu, državi, kulturi, baštini, povijesti i naslijeđu. Zato želim da svi zajedno u budućnosti, a osobito u ovom novom sazivu Sabora i radu Vlade, učinimo napore za još snažnije hrvatskog gospodarstvo, otpornije, agilnije, u ovako zahtjevnim međunarodnim okolnostima", dodao je.

Za više očuvanja socijalne kohezije, naglasio je premijer, za iskazivanje solidarnosti i pomoći onima koji su najranjiviji u društvu te da steknemo jednu novu razinu demokratske kulture u zemlji.

"Kako i priliči državi koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve i koja je vječno zahvalna hrvatskim braniteljima, a posebno vizonaru državniku, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu", naglasio je. H

Možda ste propustili...

ČLANICA DRŽAVNOG IZBORNOG POVJERENSTVA IVANA BELEC

Izbori za EP: Prvi birači već obavili svoju dužnost

HDZ OSVOJIO ŠEST MANDATA U EP-U

Plenković: Ovo je i europska pobjeda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog