Regija
DOGAĐAJIMA BOGAT VIKEND U ŽUPANJI

U nedjelju 19. glazbeni festival „Šokačke pisme“
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Na blagdan Tijelova gradske udruge organiziraju druženje na Županjskim virovima, a uz sportske događaje u petak je na trgu i koncert Opće opasnosti i Tihe Orlića

ŽUPANJA - Županja će ovog produženog vikenda zasigurno biti među najaktraktivnijim odredištima. Uvod u brojna događanja kreće u četvrtak, na Tijelovo, druženjem građana na Županjskim virovima, u organizaciji gradskih udruga, uz čobanac, pečenu ribu i lepinjice. Tu su i zanimljivi dvodnevni sportski događaji u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, koji će u petak navečer kulminirati premijerom službene himne Vatrenih - pjesme i videospota „Najbolja kad je najteže“ Tihe Orlića i Opće opasnosti, uz zajednički koncert. Za subotu je predviđen nogometni kviz „Prva nogometna lopta“ uz bogate nagrade i tombolu.

RAZGALIT ĆE I SRCA I DUŠE

A u nedjelju će u gradu prvog igranja nogometa u RH i ljubitelji šokačke pjesme doći na svoje i uživati u  pravoj glazbenoj poslastici u kojoj glavnu priču imaju tambure. Park Gradskog muzeja Županja, podno savskog nasipa, u posebnom će ugođaju graničarskog čardaka u 20 sati okupiti najpoznatije izvođače tamburaške glazbe 19. Glazbenog festivala “Šokačke pisme”, čiji je glavni pokrovitelj Grad Županja.

Brojnim će posjetiteljima svojim nastupima srca i duše razgaliti  čak 28 izvođača: Stjepan Pavlović, Šima Jovanovac, Mario Vestić, Begeš, Stjepan Jeršek Štef, Šokci, Dva Šokca, Berde Band, Žeteoci, Caprio, Kas, Slavonski Dukati, Garavi, Satir, Kruno Golubičić, Đeram, D Mol, Sanja Hajduković, Slavonci, Josip Paulić, Julini, Ravnica, Željko Sesvečan, Žitna Polja, Evergreen, Sinđir, Savski Valovi i Salaš.

VRIJEDNOST SU PJESME, TAMBURAŠI I GOSTI

Ovaj među glazbenicima omiljeni tamburaški festival pokrenut je u siječnju 2006. godine na inicijativu županjskih autora, s ciljem očuvanja i predstavljanja glazbene baštine  koja se njeguje u panonskoj ravnici. Njegova je vrijednost u pjesmama koje su zaživjele u narodu, u tamburašima i gostima koji mu se uvijek rado vraćaju, a Županjci će se i ovaj put potvrditi kao nadaleko poznati domaćini. 
Od 2010. godine Organizacijski odbor festivala dodjeljuje priznanja za poseban doprinos u očuvanju tradicijske kulture i šokačke baštine, a lani je dodijeljeno bardu tamburaške glazbe Jerryju Grcevichu. Najslušanija pjesma prošlogodišnjeg festivala bila je „Jedna tamburaška” u izvedbi osječkih Lega, a druga   “Političko kolo” TS-a Ravnica.
Treba napomenuti da je u ožujku 2018. album glazbenog festivala “Šokačke pisme” dobio Porin u kategoriji najboljeg albuma tamburaške glazbe, što je najveće strukovno priznanje u Republici Hrvatskoj koju jedan festival i festivalski program mogu dobiti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

SPORTSKE IGRE ČLANOVA HVIDR-E VPŽ

Najbolji putuju na državni ŠNIDOR

SPOMEN-PLOČA RUDOLFU RAJTERU

Smotra zborova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri
klima-uređaja dijele odbijenice