Ekonomija
GOLEMI RAST INDUSTRIJE OSIGURANJA

U samo tri godine globalni je prihod od premija porastao za nevjerojatnih 1,1 bilijun eura
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Globalna industrija osiguranja porasla je za procijenjenih 7,5 posto u 2023., bilježeći najbrži rast od 2006. godine, prije globalne financijske krize. Pokazalo je to najnovije Globalno izvješće o osiguranju, koje je objavio Allianz.

Osiguravatelji diljem svijeta prikupili su 6,2 trilijuna eura u premijama životnog osiguranja, osiguranja imovine i osiguranja od nezgode te zdravstvenog osiguranja. Samo u posljednje tri godine globalni prihod od premija porastao je za nevjerojatnih 1,1 bilijun eura, ili 21,5 posto. Međutim, kako navode iz Allianza, snažan razvoj mora se promatrati u kontekstu visoke inflacije. U stvarnom smislu slika je sve manje impresivna. Realne premije gotovo su stagnirale, porasle su za samo 0,7 posto od 2020.

Za razliku od 2022., kada je globalno povećanje premije ponajprije potaknuo segment osiguranja imovine i osiguranja od nezgode, rast u 2023. bio je uravnoteženiji. Sva tri segmenta zabilježila su prilično slična povećanja, pa je tako životno osiguranje poraslo za 8,4, osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda za 7 posto, a zdravstveno osiguranje za 6,6 posto. Oporavak segmenta životnog osiguranja uglavnom je potaknut Azijom (bez Japana), koja je porasla za 16,2 posto i sada je najveće tržište životnih osiguranja na svijetu, ispred zapadne Europe, s globalnim tržišnim udjelom od 30 posto. U segmentu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda, Sjeverna Amerika (+7,1 %) ostala je daleko najveće tržište (globalni tržišni udio 54,2 %). Premije u Aziji (bez Japana) porasle su za 6,6 posto, a globalni tržišni udio regije ostao je na 15,5 posto.

Dok u mnogim drugim industrijama tradicionalna tržišta gube na važnosti u odnosu prema novim tržištima u nastajanju, globalnom industrijom osiguranja još uvijek dominira SAD. Zapravo, tijekom posljednjeg desetljeća američko tržište osiguranja moglo bi čak povećati svoj globalni tržišni udio, s već impresivnih 41,3 na nevjerojatnih 44,2 posto.

Hrvatsko je tržište osiguranja u 2023. godini u padu i prihod od premija smanjen je za 1,1 posto, na 1,7 milijardi eura. Međutim, taj ishod krije vrlo različita kretanja u segmentu životnog osiguranja i osiguranja imovine, odnosno osiguranja od nezgoda. Dok su u prvoj godini premije pale drugu godinu zaredom, za velikih 23,9 posto (na temelju podataka za treće tromjesečje), u drugoj su premije porasle za snažnih 6,6 posto, ne samo zahvaljujući rastu cijena. Kao posljedica toga premium fond u osiguranju imovine i osiguranju od nezgoda sada je gotovo četiri puta veći nego u segmentu životnog osiguranja. "U sljedećem desetljeću očekujemo povratak na uravnoteženiji rast, od ukupno 4,3 posto godišnje", ističe Allianz.

Kako rizici rastu u cijelom svijetu, u fokus dolaze ograničenja osiguranja. Preventivne mjere, nove tehnologije i pametna partnerstva mogu pomaknuti ograničenja osiguranja, ali ih ne mogu ukloniti. Izgovor za osiguranje – umjetno niske cijene neprilagođene riziku – dovodi do prekomjerne izloženosti riziku i sve viših iznosa gubitaka. Kompromis između priuštivosti i mogućnosti osiguranja – ili, općenito, između našeg trenutačnog i održivog stila života – još uvijek se može riješiti; ali potrebni kompromisi neće biti bezbolni ni besplatni. "U konačnici, svladavanje klimatske krize nije samo pitanje politike i novca već i individualne odgovornosti", rekao je Ludovic Subran, glavni ekonomist Allianza, te zaključio: "Svijet koji se ne može osigurati ne bi bio samo svijet koji se nije uspio nositi s klimatskim promjenama nego i metafora za kolektivni etički neuspjeh u kojem svaki pojedinac izbjegava svoju moralnu obvezu smanjenja emisije ugljika." D.Pav.
OBRANA OD SVE NAMETLJIVIJE DRŽAVE
Tijekom sljedećeg desetljeća očekuje se da će globalno tržište osiguranja rasti po godišnjoj stopi od 5,5 %, tj. po točno jednakoj stopi kao i globalni BDP. U prethodnim je desetljećima rast osiguranja zaostajao za gospodarskim rastom. “Dobri izgledi za premiju ne bi trebali dovesti do zadovoljstva u industriji”, rekao je Arne Holzhausen, koautor izvješća. “Najveći je izazov za industriju obrana njezine važnosti od sve nametljivije države. Sve veća polarizacija i nejednakost prijete potkopavanjem društvenog tkiva. Kako se nositi s tim izazovima, održavajući svoju društvenu relevantnost kao pokretača jednakosti i jedinstva, središnji je zadatak industrije osiguranja u nadolazećim godinama”, zaključuje Holzhausen.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana