Ekonomija
INOVACIJA: ODRŽIVA BUDUĆNOST BORBA PROTIV “VAMPIRSKE” POTROŠNJE

Fantomska energija proguta čak 30 milijardi eura godišnje
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Smanjenje “vampirske” energije od nekoliko postotaka može donijeti znatne uštede
Fantomska potrošnja, poznata i kao "vampirska" energija, gotovo je nevidljivi gutač električne energije. Dok svijet teži energetskoj neovisnosti i pokušava se boriti protiv klimatskih promjena te se suočava s energetskom krizom, koja ozbiljno narušava gospodarstvo globalne zajednice, važno je osmisliti alate koji će pomoći građanima i poduzetnicima.

Smanjenje ovisnosti


Fantomska potrošnja povećava mjesečne račune, porazno djeluje na ekološki otisak kućanstava i tvrtki, neizravno pridonosi nestašici vode i iscrpljuje prirodne resurse poput ugljena, prirodnog plina i urana. Moguće rješenje stiže u obliku inovativne platforme BeeHive SG Phantom Energy Buster (BeeHive PEB), koja upravlja tim fantomom, razornim, tajnim gutačem električne energije.

Platformu, koja se koristi svim prednostima umjetne inteligencije za analizu obrazaca potrošnje električne energije u električnoj mreži, osmislio je i dizajnirao mladi europski tim stručnjaka koji su okupili Petar Janičić, direktor hrvatskog startupa BeeHivea SG, i Aleksandar Selakov, direktor razvoja tvrtke i profesor na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, stručnjak u području pametnih mreža i naprednih IT rješenja.

BeeHive PEB cilja smanjenje nevidljive potrošnje električne energije u kućanstvima diljem Europe, usklađujući se i s ambicijama plana Europske unije REPowerEU, te teži smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i ubrzava tranziciju prema obnovljivim izvorima energije.

Podatci Eurostata pokazuju da svako kućanstvo u Europi prosječno godišnje gubi 150 eura zbog "vampirske" energije. Primjena sustava koji upravlja potrošnjom energije može znatno smanjiti te gubitke, čak više od 50 posto, navodi se u objavi Janičića i Selakova o inovaciji. "Sustav, između ostaloga, jasno identificira uređaje u stanju pripravnosti ili spremnosti koji nepotrebno troše energiju te ih automatski isključuje ili prebacuje u način rada s nižom potrošnjom, što rasterećuje elektroenergetsku mrežu i osigurava njezinu stabilnost, posebno tijekom sati vršne potrošnje", naglašava Selakov.

Prosječno europsko kućanstvo godišnje proizvodi oko 600 kilograma CO2 zbog "vampirske" energije. Kada se uzme u obzir da u Europi postoji oko 198 milijuna kućanstava, te da je vrijednost izgubljene energije procijenjena na gotovo 30 milijardi eura godišnje, implementacija platforme koja smanjuje fantomsku potrošnju može imati golem utjecaj na ukupnu potrošnju i emisije CO2.

“Smanjenje ‘vampirske‘ energije od samo nekoliko postotaka može rezultirati znatnim financijskim uštedama i smanjenjem emisija stakleničkih plinova na razini cijele Europe, što pomaže ključnim dionicima javnih usluga da ispune regulatorne ciljeve i pridonesu ostvarenju cilja u okviru paketa ‘Spremni za 55 %‘", ističe Janičić. Nužan i ambiciozan cilj smanjenja netoemisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine zahtijevaju zajednički napor cijele zajednice. IT tvrtke, uključujući BeeHive, igraju ključnu ulogu u tom procesu.

Očuvanje prirode


Platforma omogućava agregiranu fleksibilnost, ključnu za učinkovitije upravljanje potražnjom, i napredno predviđanje fleksibilnosti kupaca, osiguravajući stabilnost mreže. Platforma također pomaže u upravljanju dodatnim opterećenjem na mreži koje donose električna vozila i ekstremni vremenski uvjeti, nudi poboljšane usluge za prijenosne sustave te optimizira kapitalne investicije elektrodistributera. To, uz golem doprinos ekološkim ciljevima, posljedično utječe i na cijenu električne energije, te korisnici preko platforme BeeHive PEB dobivaju više kontrole nad svojom potrošnjom energije i mogu donositi informirane odluke o svojoj potrošnji i proizvodnji energije, priopćeno je iz tima koji je osmislio BeeHive PEB.

Primjera radi, platforma u jednom prosječnom gradu u Europskoj uniji, s 500 kućanstava, omogućuje rasterećenje električnog grida koje bi bilo dovoljno za punjenje dvadesetak električnih automobila dnevno. Znači, električnu energiju koja sada nestaje u bezdan učinkovitije se usmjerava. "Višestruki se benefiti ostvaruju kada se upravlja fantomskom energijom, kako u očuvanju prirode tako i u uštedama za krajnje korisnike i elektrodistributere. Gradovima i destinacijama koje imaju izuzetno visoke sezonske oscilacije osigurava nužnu stabilnost mreže i povećava energetsku efikasnost", zaključuju Janičić i Selakov.

Hrvatska je od Europske komisije primila 585,1 milijun eura u pretfinanciranju za plan REPowerEU. "Predložene izmjene hrvatskog plana za oporavak i otpornost koje uključuju mjere povezane s energetskom sigurnošću i korištenjem obnovljivih izvora energije potpuno su usklađene s ciljevima ove revolucionarne platforme. Pritom se adresiraju izazovi poput visoke inflacije i poremećaja u lancu opskrbe, što utječe i na ukupan iznos sredstava plana REPowerEU, za koji će biti mobilizirano gotovo 300 milijardi eura, od toga oko 72 milijarde eura bit će u obliku nepovratnih sredstava i oko 225 milijardi eura u zajmovima", navodi se u objavi.

Dijana Pavlović
REFORMA TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Vijeće EU-a nedavno je konačno potvrdilo reformu tržišta električne energije, koja bi trebala osigurati stabilnije cijene, manje ovisne o cijenama fosilnih goriva i bolju zaštitu potrošača u budućim krizama. “Usvajanjem reforme tržišta električne energije osnažujemo potrošače, osiguravamo sigurnost opskrbe i utiremo put stabilnijem, predvidljivijem i održivijem tržištu energije”, izjavila je u povodu toga belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten. Reforma se sastoji od jedne uredbe i jedne direktive, koje će potrošačima osigurati pravo na ugovore s fiksnom ili fleksibilnom cijenom te veći pristup informacijama o drugim mogućnostima.