Regija
BARANJSKA ČISTOĆA

Za odvoz otpada 1,4 € više: Odlučit će općine i grad
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Kao razlozi poskupljenja navode se povećanje cijene rada i povećanje ključnih troškova tvrtke
BELI MANASTIRAko baranjske općine i Grad Beli Manastir, kao suvlasnici Baranjske čistoće, prihvate prijedlog te komunalne tvrtke, cijene mjesečnog odvoza otpada (paušal) bit će veće za 1,4 eura.

Predloženo povećanje cijena rezultat je niza okolnosti koje prilično utječu na poslovanje Baranjske čistoće.

- Riječ je o usklađenju cijena zbog općeg inflatornog trenda koji je dominantan u posljednje tri godine. Moramo voditi računa o očuvanju poslovanja i tvrtke kako ne bismo došli u situaciju opće insolventnosti - kaže Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, objašnjavajući kako je ova godina specifična s obzirom na to da su se izrazito promijenila određena tržišna kretanja u smislu ključnih troškova u poslovanju Baranjske čistoće. Ističe, primjerice, kako je na tržištu došlo do izrazitog povećanja cijene zbrinjavanja otpada koji se odvojeno prikuplja i ne može se odlagati na deponij, već se mora predati ovlaštenim preuzimateljima.

- Lani smo za zbrinjavanje otpadne plastike plaćali 90 eura po toni, a ove je godine ta cijena 200 eura. Godišnje je to 60.000 eura više - tvrdi. Nadalje, naglašava kako su, sukladno zakonskim regulativama, bili prisiljeni korigirati plaće, jer je porasla cijena rada, točnije minimalna je plaća sada 840 eura.

- Sve skupa proizlazi iz jedne nesretne okolnosti što su plaće u Baranjskoj čistoći uvijek na donjoj razini, jer je riječ o radno intenzivnoj djelatnosti, pa povišenje i određivanje iznosa minimalne plaće ima izravan utjecaj na nas budući da je od 82 zaposlenih njih 70 na minimalcu - napominje, dodajući kako bi najsretniji bio kada bi plaće njegovih djelatnika bile slične onima u razvijenijim dijelovima Hrvatske, a kamoli na 80 posto standarda EU-a. Upravo zbog standarda građana tvrdi da je cijena usluge odvoza otpada Baranjske čistoće među najnižima u RH te da se ona značajnije nije mijenjala već niz godina. Obrazlažući razloge predložene korekcije cijene odvoza otpada, zapravo demantira priče da je do nje došlo stoga što tvrtka tu uslugu više ne obavlja na području Bilja.

- Što se financija tiče, prošla je godina bila pozitivna i apsolutno su ispunjeni svi planirani ciljevi. Napuštanje područja Općine Bilje nije okrznulo poslovanje tvrtke, pa je godina završena s 2,2 milijuna eura prihoda, što je daljnji nastavak trenda povećanja za 15 do 20 posto. Nismo ostali nikome dužni, svi su računi i obveze podmireni, a ostvarena je dobit od 11.000 eura. To financijsko izvješće ključni je moment koji je Baranjska čistoća dužna dostaviti vlasnicima - kaže Paulić, dodajući kako se iz svega točno vidi da odlazak Općine Bilje nije nikakav problem, jer su s prihodima smanjeni i rashodi, a riječ je o približno istim iznosima, što je uobičajeno kod poslovanja tvrtki u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Na upit što će biti ako općine i Grad ne pristanu na prijedlog povećanja cijena, Paulić odgovora kako bi u tom slučaju morali nastaviti razgovore ili smanjiti opseg usluga. A upravo velik broj usluga svojevrsni je adut Baranjske čistoće, pa je tako, i zbog predloženog poskupljenja, dogovoreno kako će se u istoj cijeni naći i odvoz biootpada iz posuda iz svih baranjskih općina.

Ivica Getto
Plaće veće 15 posto
Plaće djelatnicima Baranjske čistoće korigirane su već s 1. siječnja ove godine. ‘’Plaća je već 1. siječnja povećana za 15 posto’’, kaže Paulić, naglašavajući kako je u planu još jedna korekcija za pojedina radna mjesta. To će biti i motivacija radnicima da ostanu u tvrtki.

Možda ste propustili...

PRESTIŽNO PRIZNANJE ČETVRTI PUT U ŠKOLI DR. ANDRIJE ŠTAMPARA

Maturantica Anna Šimić iz Vinkovaca među laureatima Godišnje nagrade “Luka Ritz”

HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA “HERCEG STJEPAN” POŽEGA

Donacija za još bolju skrb o djeci

OD 14. DO 16. LIPNJA U DRENJU

26. Susreti prijateljstva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

2

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

3

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri
klima-uređaja dijele odbijenice