Mozaik
“STARI MLIN”: CEREMONIJA KINESKOG ČAJA

Pozadina priče je kretnja umjetnosti k lijepome
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Voditelj je Đorđe Cvijić, jedini hrvatski majstor čajne ceremonije, s Felicijom Gyron
Čaj, posebno onaj kineski, puno je više od običnog napitka, a ceremonija pijenja kineskog čaja puno je više od samoga uživanja u tom napitku, to je umijeće pripreme, upotrebe pribora i konzumacije. U to su se mogli uvjeriti svi oni koji su u nedjelju došli do Galerije "Stari mlin", u baranjskoj Suzi, na Prezentaciju ceremonije kineskog čaja, koju je vodio Đorđe Cvijić, jedini hrvatski majstor čajne ceremonije gongfu cha ili kung fu cha, vještine naslijeđene na Dalekom istoku, i uz pomoć Amerikanke Felicie Gyron, višestruke majstorice čaja koja, udana za Kineza, u Kini predaje engleski jezik.

- Pristupom, dakle, odabirom društva, odabirom trenutka, ambijenta, odabirom čaja i vode već na neki način usmjeravate ceremoniju. Imate poruku te ljepote u sebi jer sobom tu ljepotu osjećate, ali ju izvana poprimite - priča Cvijić dok njegova kolegica Gyron strpljivo radi na pripremi čaja.

- Ta poruka bude pobuđena, u vama nešto zatitra kao kod lijepe glazbe, lijepe slike ili lijepe žene, imate poruku izvana, ali u sebi ste taj koji to prepoznaje. Kod čaja je to višestruko povezano i kreće se u tom krugu da se jednom pričom iz prošlosti unutar sebe, unutar svojih ideja, povežete s nekom umjetnošću, druženjem - tvrdi Cvijić, napominjući kako je čaj i u nas i u Kini socijalna kategorija.

- Ne možete ući u neku kinesku kuću a da nakon dvije minute ne budete ponuđeni čajem. Ako ste u lošem raspoloženju, skuhate si mirno čaj, sjednete i pijete čaj. Možete, ali i ne morate čitati nešto, slušati glazbu, ali nakon nekog vremena shvatite da se vaše loše raspoloženje jednostavno promijenilo. Čaj je zdrava tekućina, ali je ispijanje čaja i zdrava navika - zaključuje ceremonijal-majstor čaja.

Dok su posjetitelji imali prilike kušati četiri vrste kineskog čaja, različitih okusa, boja i mirisa, koje je priredila Gyron, doznali smo mnogo toga o čaju. Primjerice da se čaj proizvodi u 35 zemalja svijeta, da je Kina najveći proizvođač s oko šest milijuna tona godišnje, ali i najveći potrošač čaja. Također smo naučili da čaj voli visoka staništa s dosta kiša i magle, da najbolji čaj daju biljke starosti od 7 do 25 godina, da kolut najfinijeg čaja težine 350 grama stoji i do 5000 eura, ali i da najfiniji čajevi proizvedeni u Kini i ostaju u Kini. I prvi papirnati novac bila je zapravo mjenica koju je kineski car izdavao za trgovinu čajem. Čaj se povezuje i s religijom, a uspoređuje i s vinom. Kao što je vino na Zapadu povezano s kršćanstvom, na Istoku je čaj povezan s budizmom.

Nije, kaže nam Cvijić, slučajno pristao ceremoniju čaja prezentirati upravo u Galeriji "Stari mlin", umjetnika i keramičara Daniela Asztalosa, vlasnika Galerije i Radionice keramike Asztalos.

- Nisam poznavatelj keramaike, ali oblika keramike i ljepote šalice za čaj sigurno jesam i poznajem ih u puno zemalja, prepoznajem ih ne samo na Istoku i ne samo na Zapadu. Sviđa mi se Asztalosev pristup, želio je povezati u svojoj glavi priču s osobnom porukom što izlazi ispod njegovih ruku. Drago mi je da mogu pridonijeti nekakvoj kretnji u umjetnosti k lijepome, što je zapravo na neki način i pozadina priče o čaju. U tim tisućama godina iza nas čaj je bio društvo pjesnicima, slikarima, keramičarima, čaj je, s druge strane, i u svom nastajanju pripreme rabio keramiku u povratnoj, uzajamnoj komunikaciji, gdje je keramika mijenjala čaj, finalni proizvod i čaj je mijenjao keramiku - poručuje Cvijić, dodajući da je ugodno iznenađen i grupom ljudi koja se u tom prekrasnom ambijentu okupila.

- Shvatio sam da Daniel ulaže nevjerojatan napor da ovdje živi svoju unutarnju umjetničku poruku - zaključio je jedini hrvatski majstor ceremonije čaja Đorđe Cvijić.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

“SUPERCHARGED” STIŽE 11. LISTOPADA

The Offspring najavljuje album

GRUPA BON JOVI OBJAVILA NOVI ALBUM “FOREVER”

Osvrtanje na prošlost, ali i gledanje u budućnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

"ČUDO" U TAJLANDU

Uistinu rijedak događaj: slonica okotila blizance

2

PETRA BERNARDA BLAŠKOVIĆ REDATELJICA “PRODANE NEVJESTE”

Željela sam da se ansambl osjeća ugodno i nadahnuto

3

LUTAJU ULICAMA BERLINA

I lisice bi mogle doći na utakmicu Vatrenih