Mozaik
ČLANOVI DRUŠTVA HRVATSKIH KARIKATURISTA

Predstavili su svoje viđenje mnogih poznatih osoba te raznih aktualnih događaja
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
Zavičajni muzej Slatina i Hrvatsko društvo karikaturista pripremili su drugi put u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja izložbu karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista.

- Ova godina za Zavičajni muzej Slatina je slavljenička jer naša ustanova postoji 40 godina, i u tom vremenu muzej je sačuvao kulturnu povijest Slatine, etnografsku prošlost i prirodnu raznolikost, sve ono što slatinski kraj čini ovakvim kakav jest. Možemo biti zahvalni našim prethodnicima, muzejskim djelatnicima, koji su tijekom tih 40 godina prikupili više od 13.000 predmeta vezanih uz slatinski prostor, što nije mnogo u usporedbi s pojedinim velikim muzejima, ali mi smo ponosni na te predmete jer kroz njih govorimo priču o slatinskome kraju, njegovoj ponekad burnoj prošlosti, bogatom kulturnom nasljeđu, multikulturnom i multietničkom gradu na razmeđu istoka i zapada, Slavonije i Podravine - rekao je na otvorenju kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić.

Izložba karikaturista iskorak je jer pokazuje da kulturna baština nije nužno samo pokazivanje zanimljivih predmeta, nego je muzej tu da progovara i o "nemuzejskim" temama koje su mu ipak bliske.

Gosti na slatinskoj izložbi karikatura bili su predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Nikola Plečko, poznatiji kao Nik Titanik, i članovi društva Davor Trgovčević, Slatinčanin Zoran Tkalec, Damir Novak, Krešimir Kveštek i Milan Lekić Lex.

Predsjednik, poznati karikaturist Nik Titanik, pojasnio je da HDK organizira dvije velike godišnje izložbe – Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb i Godišnju izložbu karikatura članova HDK, a Slatina je prošle godine ušla u popis "malih" izložbi HDK te je izrazio nadu da će se ta tradicija i dalje nastaviti.

– Ovom izložbom završavamo našu slavonsku turneju, koja je počela u Pakracu, nastavila se u Vukovaru i sada završava u Slatini. Zadovoljni smo što se možemo družiti s vama i predstaviti rad naših članova koji su ovdje i drugih osamdesetak članova. Biologija i moderna vremena rade svoje, pa nas je sve manje, nemamo mnogo mladih članova koji se bave ovim ozbiljnim i mukotrpnim poslom, što možda zvuči čudno, ali mi karikaturu smatramo izuzetno ozbiljnim poslom, ozbiljno se bavimo njime i razvijamo ga u Hrvatskoj i izvan nje, što dokazuju naše izložbe u inozemstvu – rekao je Nik Titanik.

Slatinskoj publici hrvatski karikaturisti predstavili su se crtežima nastalim na slobodne teme, brojnim portretnim karikaturama, onima koje prikazuju univerzalni humor odnosno "karikaturama situacije", kao i onima koje se bave aktualnim dnevno-političkim lokalnim i svjetskim temama i problemima.

Karikaturiste i sve posjetitelje pozdravio je ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen, a izložbu je otvorio obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić. Budući da karikaturisti trebaju crtati i pokazivati svoj rad, kako je rekao njihov predsjednik, poslije službenog otvorenja izložbe primili su se posla i nacrtali brzopotezne portretne karikature posjetitelja spremnih za poziranje.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

TURIST IZ KAZAHSTANA

Htio uklesati ime na zid u Pompejima