Novosti
PRIORITETI NOVOG GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Turudić: Vlada neće imati nikakav popust u DORH-u
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
“Ne osjećam nikakav pritisak, došao sam raditi svoj posao i postići da DORH bude bolji”
Ivan Turudić u ponedjeljak je preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika od Zlate Hrvoj Šipek i na konferenciji za novinare najavio prioritete u svom budućem radu.

Suradnja s EPPO-om


Istaknuo je da je za uspješan rad nužno izmijeniti Zakon o Državnom odvjetništvu, Zakon o Uskoku, ali i Zakon o kaznenom postupku u čemu, kako je rekao, očekuje "pomoć svih mjerodavnih". Najavio je i kadrovske promjene o kojima je, kaže, prerano govoriti, no sve će biti napravljeno u iduća dva ili tri tjedna. Već u utorak se sastaje s Uskokom. "Dolazi cijeli Uskok, očekujem da će sastanak biti kratak, ali važan. Nakon toga ću obići sva županijska odvjetništva. Sastat ću se i s ministrom Habijanom, Vlada osigurava sredstva i materijalne uvjete za rad odvjetništva te osigurava zakonodavnu logistiku", rekao je.

Turudić je, odgovarajući na pitanja novinara o njegovu stavu prema korupciji, posebno među vladajućima, istaknuo da Plenkovićeva vlada neće imati popusta te je dodao da će tužiteljstvo postupati ako bude sumnje. Govoreći o svojem odnosu s premijerom, ali i predsjednikom Zoranom Milanovićem, Turudić je naglasio da se on neće promijeniti. Rekao je kako s predsjednikom RH nema odnos te da ga ne treba ni biti. Govoreći o Plenkoviću, Turudić je ocijenio da je premijer donio ispravnu odluku kad ga je izabrao za glavnog državnog odvjetnika. ‘‘Takve se odluke ne donose da bi se isplatile‘‘, istaknuo je.

Novinari su novog glavnog državnog odvjetnika dočekali s nizom pitanja, među ostalim i o slučajevima iz kojih će se morati izuzeti poput onoga u kojemu je glavna osumnjičena bivša političarka Josipa Pleslić, ranije Rimac. Turudić je govorio i o suradnji s EPPO-om, naglasivši da će taj ured u njemu imati lojalnog suradnika. "Nisam protiv EPPO-a, nemam ništa protiv njih. Rekao sam da je EPPO imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor i slično. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a. Ako pitate hoće li biti sve u redu u odnosu na EPPO, bit će", kazao je.

Na upite o "lex AP" Turudić je odgovorio: "Mislite da ću odavati izvide, pa neću", a dotaknuo se i optužnice u slučaju Agrokor koja je već dva puta bila povučena. "To je prioritet kojem ću snažno prionuti", rekao je. Ocijenio je da najprije treba vidjeti tko je naložio vještačenje i tko je našao vještaka, a na pitanje o njegovom mogućem izuzeću u tom predmetu odgovorio je protupitanjem zašto bi se izuzeo iz toga da ocijeni je li vještačenje provedeno pravilno. "Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac, tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev 2016. godine, prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke. To govorim s porugom", kazao je.

Otvoreniji DORH


Istaknuo je da je od sada na dužnosti te da ga se može pitati za ono što će biti u budućnosti, ali je odbio odgovarati na pitanja o predmetu Geodetski fakultet i o slučaju odbjegle braće Mamić. Na pitanje hoće li se izuzimati iz takvih predmeta, odgovorio je s ‘‘ma dajte, molim vas‘‘. Rekao je i kako ga "baš briga" ako čuje da se neki sudac našao s nekim Mamićem. "Vi insinuirate da sam ja počinio kazneno djelo? Pitate me za nešto od prije devet godina", nadodao je.

Novinare je zanimalo i Turudićevo mišljenje treba li preispitivati diplome iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i ona ministra poljoprivrede Josipa Dabre, koji je studij završio u Travniku. "Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja na krivotvorenje službene dužnosti, to se radi po službenoj dužnosti", rekao je. Govoreći o Uskoku, Turudić je naglasio da mu je cilj približiti Uskok i Državno odvjetništvo jer je to, kako ističe, važno za rad obje institucije. Rekao je i da će već u utorak imenovati novog vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka, što je i prije stupanja na dužnost najavio kao jedan od prioriteta "unutar kuće". Uskok je od ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine vodila vršiteljica dužnosti Željka Mostečak. Turudić je rekao i da je odlučio tko će mu biti prvi zamjenik, ali nije htio otkriti ime navodeći da će se sve znati ovih dana.

Novi glavni državni odvjetnik kazao je da će se potruditi da DORH bude otvoreniji prema javnosti. "Ništa mi nije teško, ne osjećam nikakav pritisak. Došao sam raditi svoj posao i da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga ja zatekao", zaključio je.

Igor Bošnjak
Zoran Milanović

predsjednik RH

HRVATSKO PRAVOSUĐE UŠLO JE U MRAČNO RAZDOBLJE

Predsjednik RH Zoran Milanović komentirao je preuzimanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića ocijenivši da je ‘’hrvatsko pravosuđe ušlo u mračno razdoblje jednopartijske kontrole u kakvom nije bilo nikada od osamostaljenja hrvatske države’’. Milanović je u priopćenju za javnost naveo da je RH ostala u ponedjeljak bez još jedne neovisne institucije, ‘’jer je vođenje DORH-a preuzeo Ivan Turudić, koji je javno i nedvosmisleno deklarirao svoju bliskost i privrženost HDZ-u’’. Milanović navodi da je novi glavni državni odvjetnik izabran isključivom voljom Andreja Plenkovića i HDZ-a uz političku asistenciju nekolicine saborskih zastupnika bezuvjetno odanih HDZ-u. Dodao je da su Plenković i HDZ, osim što su DORH kao instituciju stavili pod partijsku kontrolu, preuzeli i kontrolu nad samim postupcima jer su prethodno donijeli “lex AP”, koji ima za cilj ne samo spriječiti objavu informacija o istragama nego i kazniti sve koji te informacije javno objave. Uz to, predsjednik RH smatra kako ‘’nema političke, profesionalne ili moralne zastare koja bi mogla saprati s Ivana Turudića takvo prljanje sudačke profesije i njegovu profesionalnu neetičnost’’. ‘’Dakle, ničim se neće moći opravdati njegovo imenovanje, kao što Andrej Plenković i HDZ i njihovi žetončići neće moći sa sebe skinuti biljeg zaštitnika kriminala i korupcije’’, dodao je.

PLENKOVIĆ: MILANOVIĆ NASTAVLJA PRITISAK
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je priopćenje predsjednika RH Zorana Milanovića o Turudiću, ocijenivši taj istup nastavkom pritiska. “Vidite kako teško poraženi kršitelj Ustava nastavlja pristisak. Osoba koja je, kada je bila predsjednik Vlade, dobivala na uvid neka izvješća obavještajaca SOA-e. On je očito govorio da je i sam znao što radi, imao je svoju šapu na policiji. Sada radi pritisak na DORH jer se želi sjetiti kako je bilo kada je on vršio pritisak. Njegov istup prvi dan je skandalozan. Cijela akcija Milanovića i teško poražene sljedbe može se doživjeti kao pritisak. Krajnje nedopustivo, za svaku osudu. Osuđujem to”, zaključio je Plenković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana