Osijek
SVI ZA REBALANS PRORAČUNA

Radić: I oporba misli da grad ide u dobrom smjeru
Objavljeno 28. svibnja, 2024.
Grad Osijek iz svog će proračuna financirati nastavak obnove RC Copacabana, što bi trebalo biti završeno do sljedećeg ljeta
Očekivano, rebalans proračuna Grada Osijeka bila je noseća tema sjednice Gradskog vijeća održane u ponedjeljak, a za gradonačelnika Ivana Radića i posebno zadovoljstvo jer je taj rebalans prihvaćen bez ijednog glasa "protiv".

Dobrobit građana


Sjednica je, uobičajeno, otvorena pitanjima i inicijativama vijećnika, a bilježimo neuobičajeno puno pohvala gradonačelniku od oporbenih vijećnika za poteze koje je učinio u posljednje vrijeme.

- Ova je sjednica, kao i većina u mome gradonačelničkom mandatu, konstruktivna jer svima nama je cilj dobrobit građana i grada Osijeka. I dalje ćemo nastaviti slušati što imaju reći i naši građani i naši vijećnici, dobre ćemo prijedloge prihvaćati. I ovo glasanje o proračunu za koji nije bio glasova protiv, pokazuje kako i oporbeni vijećnici misle da grad ide u dobrom smjeru - prokomentirao je Radić.

Odgovarajući na pitanja vijećnika o budućnosti najavljenog novog krila Doma za umirovljenike, rekao je kako sve ide prema planu, otvorene su ponude za projektiranje, do kraja lipnja očekuje se potpisivanje ugovora. Izvijestio je kako, nažalost, prijavljeni projekt Grada za drugu fazu rekonstrukcije Copacabane nije prošao na natječaju Ministarstva turizma kroz NPOO, ali će se zato rebalansom osigurati sredstva kako bi se krenulo u tom smjeru. Sada se očekuje idejno rješenje, a do idućeg bi ljeta trebala biti gotova i ta druga faza kupališta.

Izmjenama i dopunama proračuna za 2024. godinu, utvrđuje se proračun u iznosu od 168,4 milijuna eura, što je uvećanje postojećeg plana za 28,4 milijuna eura.

Obrazlažući rebalans, gradonačelnik je rekao kako je prvi razlog za rast proračuna uključivanje prenesenog viška iz prethodne godine od 22,3 milijuna eura, koji će se utrošiti za financiranje rashoda u 2024. godini.

- Drugi je razlog povećanje planiranih prihoda od poreza na dohodak, u iznosu od 10,8 milijuna eura, što je 22,6 posto više od planiranog. Mi smo jedini veliki grad koji ukidanje prireza od 13 posto nije kompenzirao povećanjem poreza na dohodak, a unatoč tome, rastu prihodi od toga poreza - izjavio je Radić.

Rastu plaće


Od rashoda istaknuo je povećanje plaća za zaposlenike, pa su, s obzirom na rast plaća u državnim i javnim službama, osigurana dodatna sredstva za plaće u osnovnim školama, dječjim vrtićima i javnoj vatrogasnoj postrojbi, a rast će i koeficijenti zaposlenika u gradskoj upravi.

Rebalansom se za 1,7 milijuna povećavaju i subvencije gradskim javnim poduzećima, i to Sportskim objektima, koji sada imaju mnogo više objekata za upravljanje, te Vodovodu, jer je počeo s radom pročistač otpadnih voda, što iziskuje određene troškove, pa će se tvrtki dati dodatna subvencija kako bi cijena isporuke vode ostala ista.

Dario Kuštro
PRIJAVITE NEPRAVILNOSTI DIMNJAČARA
Prihvaćena su izvješća o prošlogodišnjem radu koncesionara parkiranja i dimnjačarskih usluga. Ove godine istječe desetogodišnja koncesija za parkiranje, pa je poruka iz gradske uprave kako će vijećnici na vrijeme dobiti prijedlog što se u nastavku planira s ovom komunalnom uslugom.

Kada su u pitanju dimnjačarski poslovi, Grad Osijek na svojoj je mrežnoj stranci objavio obrazac preko čega je moguće prijaviti nepravilnosti u obavljanju dimnjačarskih poslova ovlaštenog dimnjačara.

Umjesto Piližote u klupe Marijašević

 

Gradski vijećnik Boris Piližota (SDP) donio je odluku, iz osobnih razloga, o prestanku mandata u Gradskom vijeću Osijeka. Podsjetimo, nedavno je Piližota izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Jučer je u klupe sjeo i kao novi vijećnik prisegnuo Vjeran Marijašević (SDP). Marijašević je predsjednik osječke Gradske organizacije SDP-a. D.Ku.

Krmpotić odlazi iz gradske uprave

 

Na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je u prvom planu bio rebalans proračuna objavljena je informacija da David Krmpotić, pročelnik UO za financije, napušta službu te karijeru nastavlja u realnom sektoru. Izvijestio je o tome gradonačelnik Ivan Radić, zahvalivši Krmpotiću na uspješnom vođenju gradskih financija u proteklih 11 godina. D.Ku.

Možda ste propustili...

VATROGASCI U FRUŠKOGORSKOJ ULICI

Noćna intervencija nije bila potrebna

IZLOŽBA U STAROJ PEKARI

Šuma kako ju vide - šumari

BIVŠI GIMNAZIJALCI “IVE LOLE RIBARA”

Proslavili su 60 godina mature

Najčitanije iz rubrike